Штраф до 30 мінімалок за працівника і позбавлення волі — Держпраці про покарання за порушення трудових прав

Штраф до 30 мінімалок за працівника і позбавлення волі — Держпраці про покарання за порушення трудових прав

До Держпраці звернулися біля 30 тисяч громадян стосовно різних порушень їхніх трудових прав: а це і невиплати зарплати, і нелегальне працевлаштування. В зв'язку із цими порушеннями було відновлено перевірки роботодавців, на які із початку повномасштабного вторгнення було накладено мораторій. Заступниця директора департаменту з питань праці Держпраці Олена Коновалова розповіла в ефірі Українського Радіо, що на роботодавців щодо нелегального працевлаштування впливали великі суми штрафів у розмірі 30 мінімальної заробітних плат за кожного працівника, кримінальна відповідальність за невиплату зарплати позбавленням волі строком до 5 років. Як відстояти свої права працівникам — далі у програмі.

0:00 0:00
10
1x

Фото ілюстративне

Інформування щодо порушення прав працівника роботодавцем все одно проводилося

Основним завданням Держпраці є забезпечення дотримання вимог законодавства. І для цього існує кілька інструментів впливу: інформування, консультування, притягнення до відповідальності, яке залежить від рівня важкості порушення, констатує Олена Коновалова. Тому коли права людини порушуються, вона починає шукати шляхи вирішення і звертається до Державної служби України з питань праці або до їх територіальних органів. З початку повномасштабного вторгнення Росії до України діяв мораторій на перевірки у сфері охорони праці, були обмежені заходи державного контролю, інспектори праці не могли повноцінно реагувати на порушення. Але попри це служба не залишала без розгляду скарги і  зверталася до роботодавця щодо трудових прав працівників та їхнього дотримання. "Ми не залишаємо звернення працівників без уваги. Якщо працівник звернувся з кількох питань, тих, які ми можемо перевірити, тоді здійснюється захід контролю і перевіряються ті, які можна перевірити. А з інших питань проводиться лише роз'яснювальна робота. Хтось із роботодавців в процесі спілкування виправляв помилку, а хтось ні. Але покарати ми їх не могли". 

Як оформити звернення

Звернення має стосуватися тієї людини, яка його пише. Тут має бути  зазначено, де людина працювала і в чому саме вона вбачає порушення. "Далі це вже завдання інспектора праці розібратися, чи це є дійсно порушенням. При заході контролю з'ясовуються всі обставини, чи є тут порушення. Якщо ж при первинному розгляді самого звернення інспектор праці не вбачає порушення, або порушується питання, які не можуть бути перевірені під час воєнного стану, тоді інспектор звернеться до роботодавця, щоби його проінформувати". 

Скарг поменшало, але...

Олена Коновалова розповідає, що скарг із початком повномасштабного вторгнення стало менше. Але через те, що багато роботодавців припинило свою діяльність, хтось залишився на тимчасово окупованій території.

Перевіряють законні звільнення працівника з роботи, оформлення на роботу, трудові відносини в умовах війни

На першому етапі, який розпочався цього року у червні, є обмежена кількість підстав, за якими можуть здійснюватися заходи контролю, констатує Олена Коновалова. А це звернення працівника про порушення його прав, рішення Кабміну про проведення заходів контролю в певних сферах чи з певних питань та нещасний випадок чи аварія на виробництві. "Перевірятися при цьому може обмежена кількість питань: це законні звільнення працівника з роботи, оформлення працівника на роботу, дотримання вимог спеціального закону "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", який наразі визначає правила трудових відносин саме в умовах війни". 

За невиплату зарплати позбавлення волі строком до 5 років 

Невиплата заробітної плати працівникові може потягнути кримінальну відповідальність роботодавця позбавленням волі до 5 років. Також з червня здійснюється контроль на підприємствах, які мають заборгованість із виплат заробітної плати. "Коли роботодавець розуміє, що можуть бути негативні наслідки для нього, то ним вживаються заходи щодо виплати заробітної плати. Існує механізм вплинути на рішення керівника. Якщо невиплата пов'язана безпосередньо зі збройною агресією проти України, роботодавець не буде нести за це відповідальність. Але він не позбавляється обов'язку виплатити заробітну плату одразу після того, як буде відновлена нормальна діяльність підприємства і почнуть надходити кошти". Олена Коновалова констатує, що, як правило, заборговують виплату зарплати виробничі підприємства та заводи. 

ФОПи, приватні підприємства не оформлюють працівників

Не оформленням працівників на роботу зловживають, як правило, малий бізнес: ФОПи, невеликі товариства, приватні підприємства, які займаються сільським господарством, торгівлею, будівництвом, транспортом. 

Штраф до 30 мінімальних заробітних плат за кожного працівника

Служба здійснює перевірки щодо встановлення факту нелегального працевлаштування. "Якщо роботодавець свідомо порушує законодавство, тому що так вигідніше, тому що так він отримує більше прибутків, тоді треба боротися із ним великими штрафами. Бо розмір штрафів робить невигідним використання найманої праці без укладання трудових договорів. Якщо роботодавець не належить до 1-3 категорії платників єдиного податку, то штраф становитиме до 30 мінімальних заробітних плат за кожного працівника. За ці кошти можна два роки платити працівникові зарплату". 

В умовах воєнного стану працівник може бути переведений на іншу роботу без згоди

Роботодавець не може змушувати працівника виконувати роботу, не передбачену його трудовим договором, констатує Олена Коновалова. І лише за згодою працівника він може бути переведений на іншу роботу. "В умовах воєнного стану працівник може бути переведений на іншу роботу без згоди, тільки якщо це необхідно для обороноздатності нашої країни або для усунення  наслідків бойових дій". 

Інспектори  мають доступ до бази Пенсійного фонду 

Якщо працівник офіційно оформлений на роботу, стосовно нього повністю застосовується законодавство про працю. Перевірити це можна за допомогою документів, говорить Олена Коновалова. "Якщо працівник не оформлений на роботі, він має якесь робоче місце. Інспектор праці в будь-який момент може зайти і побачити, що людина виконує якусь певну роботу, зафіксувати це за допомогою відео-, аудіо-, фотофіксації і в документах перевірити, що такого працівника немає. Інспектори праці мають доступ до бази Пенсійного фонду". 

Від невиплати зарплати до трудової експлуатації та торгівлі людьми 

Коли працівник працює не оформленим, тоді можуть не лише порушити його права. Йому можуть не заплатити, він може втрапити в торгівлю людьми, в трудову експлуатацію або у примусову працю. "Якщо людина вже не працює на роботі, інспектор праці тоді вже не зможе допомогти працівникові. В такому разі треба звернутися до суду, надати підтвердження того, що там він дійсно працював, зокрема надати показання свідків. І таким чином довести факт перебування у трудових відносинах. І, незалежно від того, чи виплачували йому заробітну плату, чи ні, роботодавець буде зобов'язаний оплатити весь період його роботи і сплатити за такого працівника і податки, і єдиний соціальний внесок, що забезпечить працівникові страховий стаж".

Відпустка без збереження зарплати

Період відпустки без збереження заробітної плати не дає права на жодні страхові виплати, застерігає Олена Коновалова. Це не входить до страхового стажу як для пенсії, для лікарняного, так і у разі втрати роботи на виплати у Центрі зайнятості".