Артилерія ЗСУ виконує до 70% уражень об'єктів ворога — Романенко

Артилерія ЗСУ виконує до 70% уражень об'єктів ворога — Романенко

Нам потрібно разом пройти цю зиму — заявив Президент Зеленський на пресконференції разом із Генсеком НАТО Столтенбергом. Тим паче що Україна вже має гіркий досвід попередньої зими. Але закрити додаткові потреби в повному обсязі НАТО не зможе, сказав в ефірі Українського Радіо генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генерального штабу ЗС України (2006-2010), засновник Благодійного фонду "Закриємо небо України" Ігор Романенко. "В Україні підготовча робота до зими триває, ми маємо розробки українського ВПК, займаємося зенітно-ракетними комплексами. Частково виробництво перенесено за межі України". Україна повинна підсилити взимку ППО, ПРО та РЕБ, констатував Ігор Романенко.

0:00 0:00
10
1x

Caesar у ЗСУ. Фото: АрміяInform

Союзники задовольняють потреби України хоча б частково, але не в повному обсязі 

Закрити додаткові потреби України в повному обсязі у НАТО не вийде, переконаний Ігор Романенко, але союзники України намагаються задовольнити ці потреби хоча б частково, при цьому спроможності їхні зростають. "Нам досі потрібна ПРО з більшою дальністю у понад 150 км: а це Patriot ПАС-3, SAMP/T. Батарея коштує понад мільярд доларів". Щодо знищення аеродинамічних цілей (літаки, гелікоптери, крилаті ракети, БПЛА), то можна застосовувати зенітно-ракетні комплекси без протиракетних можливостей, розповідає генерал-лейтенант у відставці. А для цього потрібні винищувачі покоління 4+. Їх ми отримаємо у кращому разі не раніше, ніж за півроку. "Комплекси малої дії для знищення маловисотних цілей надходять до України. З останнього американського траншу у нас є мобільні варіанти "Стінгери", але вони мають невелику дальність польоту". 

Треба оцінювати збитки від шахеда, який поцілить в об'єкт, а не ціну ракети ППО

Останнім часом зросла інтенсивність дій ворога, дуже сильно потерпає південь України, особливо порти та інфраструктура Одещини. Росіяни продовжують наносити удари по об'єктах критичної інфраструктури як ракетами, так і БПЛА. При цьому добре працює українська ППО. Ігор Романенко вважає, що треба оцінювати не ціну ракети, яка знищить шахед, а "ту шкоду, яку може нанести цей шахед об'єкту, в який він поцілить. І це може коштувати в десятки разів більше, ніж сам шахед. Якщо постійно стріляти ракетами Петріот, то це знижує нашу спроможність. Тоді Кинджали та Іскандери не буде чим знищувати". Ігор Романенко констатує, що з попередньої зими ми винесли гіркий, але корисний досвід. Тому "готуються до зими обидві сторони. В Україні підготовча робота триває, ми маємо розробки українського ВПК, займаємося зенітно-ракетними комплексами. Ворог відстежує, де розташовуються на території України такі підприємств і б'є по них. Тому ми частково виносимо такі підприємства за межі України". 

Україна повинна на зиму підсилити ППО, ПРО та РЕБ. Бо шахеди будуть 

Щодо прогнозів, то Ігор Романенко вважає, що шахеди взимку будуть, бо Росія збільшує їхній випуск. "Росіяни використовують не лише іранські БПЛА, вони почали частково збирати шахеди із комплектуючих деталей в Татарстані. Тому нам, в свою чергу, треба підсилювати ППО і ПРО та засоби РЕБ". 

Наша артилерія виконує до 70% уражень об'єктів ворога

Труднощі із виробництвом снарядів є скрізь, констатує Ігор Романенко. "ЄС, НАТО, США, Канада не були готові до артилерійських протистоянь, бо було зроблено багато помилок з боку розвідок наших союзників. Росіяни за день застосовували по 50-70 тисяч снарядів. Зараз це 20-30 тисяч. Нам треба шукати резерви. Країни-партнери теж за можливості збільшують свої потужності. Але на все потрібен час. Там особливо не перенапружуються. Західна зброя повинна бути із якісними характеристиками. Поки Росія використовує кількість, наш шлях — це застосування якісних снарядів. Артилерія ЗСУ виконує до 70% уражень об'єктів ворога. По точності і дальності перевершує ворожу".