"Телефон, ліхтар, свисток": як поводити себе, якщо ви опинилися під завалами? Коментує ДСНС

"Телефон, ліхтар, свисток": як поводити себе, якщо ви опинилися під завалами? Коментує ДСНС

Через постійні обстріли України з боку Російської Федерації, страждає не лише військова чи цивільна інфраструктура, але й багатоквартирні чи приватні житлові будинки. Що робити, якщо у ваш дім поцілила ракета або її уламки? Як поводитися під завалами і допомогти рятувальникам знайти вас? Що обов’язково має бути в людини, яка під час повітряної тривоги не спускається в укриття, але перечікує його у ванній чи в коридорі? Відповіді на ці питання Українське Радіо дізнавалось в заступника начальника Спеціалізованого державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у м. Києві Артура Моркотенка.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Укрінформ

Зберігайте спокій

"Якщо ви потрапили під завал, то в першу чергу потрібно зберігати спокій. Коли людина спокійна, вона діє більш раціонально. Якщо є можливість, то себе потрібно оглянути: якщо ви відчуваєте тепло, це означає, що у вас є відкрита рана і ви втрачаєте кров. Якщо ж ви себе оглянули і побачили, що вас легенько затиснуло, то можна спробувати легкими рухами звільнитися. Після цього треба чекати на приїзд рятувальників", — пояснив Артур Моркотенко.

Ліхтар, телефон, свисток

"Якщо під час повітряної тривоги у вас не було можливості сховатися і ви опинилися в місці, куди влучила ракета, завжди треба мати із собою телефон. Це дозволить, коли ви будете у свідомості, набрати й сказати, де ви перебуваєте, що біля вас знаходиться. Також, крім телефона, разом з собою варто мати свисток або клаксон", — розповів експерт. 

Він пояснив, що рятувальники завжди під час робіт на завалах роблять "хвилину тиші", тож коли ви почули, що немає жодної вібрації від техніки, треба заспокоїтися, набратися сил і гучно давати про себе знати: "Кричіть. Якщо немає такої можливості, свистіть у свисток, нажимайте на клаксон, щоб ми вас почули". 

"Також, коли ви телефоном пояснили, де ви знаходитеся, нам буде легше, адже на кожному виїзді в нас є чіткі плани будівлі й ми можемо зорієнтуватися, щоб швидше вас знайти", — додав рятувальник.

Що робити, коли є задимлення?

"Бувають випадки, коли є задимлення. В такому випадку, якщо у вас є можливість знайти воду і намочити в ній ганчірку, то варто це зробити і притулити ганчірку до обличчя, щоб було легше дихати. Це дасть шанс на порятунок", — зазначив Моркотенко.

Де найкраще місце для сховку в квартирі?

"Якщо ви знаходитеся в своїй квартирі, то не перебувайте в приміщеннях, де є відкриті вікна, тому що вибуховою хвилею можуть бути пошкоджені рами, вікна, навіть якщо ракета влучила в сусідній будинок. В такому випадку люди можуть зазнати травм", — розповів рятувальник. 

Також Артур Моркотенко нагадав про правило двох стін: переховування у ванних кімнатах та коридорах дає хоч якийсь шанс бути врятованим. 

Як працюють рятувальники?

"Розвідка починається з моменту виїзду пожежного або рятувального підрозділу, коли ми ще в дорозі. Тоді в радіоефірі вже передають, що ймовірно на тому чи іншому поверсі можуть бути люди. 

Також в ході розвідки ми робимо по всіх квартирах обхід. Якщо якісь з них зачинені, ми відчиняємо їх за допомогою аварійно-рятувального обладнання", — пояснив експерт.

Разом з тим, він додав, що якщо людина вибирається із будинку, який постраждав, і чує, що під завалами є люди, не варто самотужки намагатися їм допомогти, адже будинок може завалитися від необережних рухів. Найкраще запам’ятати місце перебування людей і розповісти про це рятувальникам, які прибули на виклик.