В Україну прийде респіраторна група вірусів – епідеміологиня

В Україну прийде респіраторна група вірусів – епідеміологиня

Сьогодні ми маємо проблему так званого хронічного психоемоційного стресу, констатує в ефірі Українського Радіо завідувачка кафедри епідеміології Львівського медуніверситету ім. Галицького, експертка РНБО з біобезпеки Наталія Виноград. І додає: ми всі вже який рік – то ковід, то війна зараз – перебуваємо в тяжкій ситуації. Це дає дуже серйозне ушкодження імунної системи. І тому багато не треба, щоб хронічні захворювання стали "атакерами" ревматизму чи нирок. Головне – не сидимо на холодній землі, не буваємо на протязі, якщо знаємо, що можемо мати ускладнення, радить епідеміологиня. Вона також розповіла, що восени-взимку прийде в Україну респіраторна група вірусів. І розпочнуться проблеми, пов'язані з ними. Як уберегтися – поради Наталії Виноград. При цьому вона, зокрема, відповіла на запитання: як відрізнити вірусне захворювання від звичайної застуди? 

0:00 0:00
10
1x


Ілюстративне фото: Image by Ingrid from Pixabay

 

"Зараз прийде респіраторна група вірусів"

– Чи можна передбачити наперед, які віруси на нас насуваються?

Так. Можемо. Наука вже це знає і це є загально-біологічні закономірності для кожної держави. Це не є щось випадкове, це екосистемна взаємодія. Зараз прийде респіраторна група вірусів. Тобто розпочнуться проблеми, пов'язані з ними. Це буде ціла низка вірусів, які "стоять у черзі" один за одним, які до нас точно регулярно з року в рік приходять. Їх досить багато. Клініка, щоб сказати якась особлива, ні, не буде. Вони дуже подібні. Ми кажемо, гострі респіраторні вірусні інфекції – це будуть і риновіруси, вони вже зараз пішли, йдуть ентеровіруси, аденовіруси. Є такі чотири групи коронавірусів, про які ми раніше не говорили. Ми їх завжди мали, але більше про ковід говорили. Так, оці коронавіруси – не ковідні – до нас теж прийдуть. Грип прийде обов'язково. Тобто, якщо осінь подивитися, то ми реально можемо сказати, ми виходитимемо з однієї хвилі в другу, приблизно однаково буде воно "клінічно маніфестувати". Тобто це буде ураження верхніх дихальних шляхів – переважно "чихи", кашлі, у дітей буде температура, у менших діток може бути і кишкова форма. Якщо говорити реально, ми повинні розуміти – це закони нашого співіснування з такими мікроорганізмами. Вони до нас обов'язково прийдуть – більше, менше, як кого уразить. А тих, хто вже перехворів, у них  є імунітет. А хто ще не зустрічався з цим варіантом вірусу – так, ми будемо мати проблему. Хто вже колись захворів іншим варіантом, а вірус змінився – просто легше перехворіє. Немає значення дуже-не дуже, повинно бути основне застереження – не виходь з хати, сиди вдома, пересидь один-п'ять днів. Знаєте чому? А щоб ускладнень не було, раз. А друге, щоб ти когось не інфікував. Треба мати відповідальність перед тими, кого ми любимо, хто довкола нас. І навіть якщо ви вдома, йдіть в окрему кімнату і робіть так, щоб ваші рідні не були уражені. Провітрюйте постійно, це дуже важливо. А друге, обов'язково вологе прибирання.  Це буде великий і дуже реальний захист. Повірте, що це десь до 90% знизить ймовірність зараження тих, хто буде на тій території.

Наталія Виноград. Фото: armyinform.com.ua

"Застуда і вірус – синоніми"

– А як відрізнити вірусне захворювання від звичайної застуди?

Застуда і вірус – це синоніми. Давайте будемо дивитися на вірус як один із агентів. Там можуть бути бактерії. От зараз стрептокок дуже поширюється – це серйозна проблема. Наприклад, мене дуже турбує скарлатина, яка може піти і зробити нам проблему в організованих колективах. Бо одна справа, коли просто нежить. А інша, які є зміни в носоглотці – чи є наліт, чи немає нальоту? Є тільки гіперемія, почервоніння дуже, то це швидше всього початок вірусного захворювання. Але так і стрептокок може початися. Тому тут мова одна – негайно до медичного працівника, до свого сімейного лікаря. І, в разі потреби, в нас є ціла низка швидких тестів, які ми можемо поставити і прийняти правильне рішення. Бо зараз антибіотики не продають просто так. І це дуже мудро і дуже правильно.  Але ж і не можна допустити до того моменту, коли почнеться стрептококова інфекція, де банальний пеніцилін напівсинтетичний зробить диво-дивне і людина вийде без проблем з того стану. Тому дуже велика порада – не тягніть, зверніться негайно до медичного противника. 

"Маємо проблему хронічного психоемоційного стресу"

– Людина, наприклад, посиділа на протязі та її елементарно протягнуло – це ж не обов'язково стафілокок або вірусна інфекція?

Це активація того хронічного, що людина мала. Тут є чинник ризику, який призвів до активації, до зниження імунітету. Є інфекційні та є неінфекційні стани. І тоді, коли йде загострення, а воно теж  циклічне – двічі на рік, це є період ризику. Це є такий перепад в організмі, ми називаємо його "фізіологічна імуносупресія". От це зараз є міжсезонна імуносупресія. І на тлі цього просто йде загострення наших хронічних захворювань. Чим вони зумовлені? Обмінні процеси, інфекційні процеси хронічні – це вже в кожного своє. Але це є як результат переохолодження, якщо ми говоримо про протяги, або стресової ситуації – перенервували. Сьогодні ми маємо проблему так званого хронічного психоемоційного стресу. Ми всі вже який рік – то ковід, то війна зараз – перебуваємо в дуже тяжкій ситуації. Воно дає дуже серйозне ушкодження імунної системи. І тому багато не треба, щоб хронічні захворювання і оця ломота, стали "атакерами" ревматизму чи нирок. Але кожен свою проблему знає і має подивитися, чи немає активації тих процесів. Головне – не сидимо на холодній землі, робимо все, щоб не бути на протязі, якщо ми знаємо, що в цьому плані можемо мати ускладнення.