Пропонуємо росіянам одразу топити Чорноморський флот — речник ВМС ЗСУ Плетенчук

Пропонуємо росіянам одразу топити Чорноморський флот — речник ВМС ЗСУ Плетенчук

У Чорному морі зараз перебуває 11 бойових кораблів Росії. Серед них є один носій крилатих ракет. В Азові перебуває один російський корабель. Про це в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо розповів речник Військово-Морських Сил ЗСУ, капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук. Він також констатував велику увагу, яку ворог приділяє охороні Керченського мосту (так званого "Кримського"). "Якщо раніше ми спостерігали від однієї до трьох одиниць, то зараз там шість катерів, п'ять кораблів", – повідомив Плетенчук. І додав: росіяни притоплюють у районі мосту баржі, розтягують між ними бонові загородження. "У нас із цього приводу є лише одне зауваження – пропонуємо росіянам одразу топити Чорноморський флот", – зазначив речник ВМС ЗСУ. Він також розповів, що із 13-ти російських великих десантних кораблів у Чорному морі один знищений, а чотири перебувають на ремонті. 

0:00 0:00
10
1x

Кораблі Чорноморського Флоту РФ. Фото: commons.wikimedia.org 

 

У Чорному морі зараз перебуває 11 бойових кораблів РФ

– Що зараз відбувається в Чорному та Азовському морях, які є наразі загрози для України? 

Я вважаю, що в цьому контексті слід згадати і Середземне море. Тому що це теж має значення. А в Чорному морі зараз перебуває 11 бойових кораблів Російської Федерації. Серед них є один носій крилатих ракет, загальним залпом до 8 одиниць. В Азові перебуває один корабель. І що важливо – обсяг уваги, який ворог приділяє охороні й обороні Керченського мосту (так званого "Кримського"). Цієї незаконної прибудови. Там менше десяти одиниць прикордонників не буває взагалі. Якщо раніше ми спостерігали від однієї до трьох одиниць, то зараз там шість катерів, п'ять кораблів. З півночі, з півдня його перекривають, але здебільшого з півдня. В такий спосіб намагаються його захистити. 

Керченський (так званий "Кримський") міст. Фото до підриву на цьому мості, здійсненому 17 липня 2023 року – це був другий вибух тут від початку розв'язаної Росією війни проти України. 17 липня Керченський міст атакували морські дрони. Постраждали два прольоти автомобільного мосту. Перша результативна атака проти Керченського мосту сталася 8 жовтня 2022 року, коли внаслідок вибуху вантажівки з причепом було обрушено три прольоти автомобільного мосту, а також сильно постраждав залізничний.
Фото: commons.wikimedia.org

Що стосується Середземного моря, там цікавий момент полягає в тому, що в них зараз відбувається ротація корабельного складу. Пункт базування у них у Тартусі, Сирія. І при цьому кораблі, приписані до Чорноморського флоту, які перебувають в Середземномор'ї, зараз не можуть повернутися на свою базу. Адже Турецька Республіка для них Босфор не відкриває. І це важливий момент, насправді, тому що це більше політичне рішення.

"Пропонуємо росіянам одразу топити Чорноморський флот"

– Ви згадали про Керченський міст, про те, як росіяни намагаються його захистити. Чи можна далі продовжувати атакувати його, попри те, що вони там вибудовують?

Тут є дві основні тези. По-перше, немає такого паркану, який ми в нашому Чорному морі не подолаємо. Принагідно нагадаю, що Керченська протока є частиною територіального моря України. І, відповідно, це наша територія суверенна, згідно з Конвенцією ООН із морського права. Ця частина моря, територіальні води, вона є суверенною територією держави. І тому я кажу – нашого Чорного моря. Що стосується другої тези – це те, як вони зараз намагаються побудувати оборону цього об'єкту, притоплюють баржі, розтягують між ними бонові загородження. У нас із цього приводу є лише одне зауваження – пропонуємо росіянам одразу топити Чорноморський флот. Це буде цілком логічно, це в традиціях імперського флоту російського, вони вже це робили раніше, чудово виходило, неодноразово. Тому ми сподіваємося, що цього разу вони повторять ці традиції і принаймін збережуть життя своєму особовому складу.

Загалом було тринадцять російських великих десантних кораблів у Чорному морі, п'ять із них уже виведені з ладу 

– Скільки залишилося кораблів у РФ? Ну і про знищені кораблі також нагадайте.

Штатна чисельність доволі велика, враховуючи те, що Чорноморський флот має найбільший бойовий досвід серед інших флотів Російської Федерації. Їх чотири взагалі – російська флотилія. Тому, що стосується кількості – менше 50 одиниць, але не враховуючи того, що вони перебувають і в ремонті, в достатньо великій кількості. Ще до трьох десятків катерів мають вони. Тобто загальний склад може бути до 80 одиниць. Це не враховуючи допоміжного флоту, тобто суден забезпечення, але то не бойові одиниці.  Ну і не слід скидати з рахунків прикордонників, у яких є до 20 одиниць. Це загальний склад.

Дмитро Плетенчук. Фото: Ukraine Media Center

Щодо тих, хто перебуває на ремонті. На ремонті перебуває "Оленегорский горняк". Загалом, на початку повномасштабного вторгнення, у них було сім великих десантних кораблів у Чорному морі. І вони ще шість, під приводом навчань, загнали в Чорне море. Загалом було тринадцять. П'ять із них уже виведені з ладу з різних причин. Один російський ВДК був потоплений у Бердянську під час атаки, а решта чотири перебувають на ремонті. Два з них постраждали під час атаки на Бердянський порт. Ще кілька кораблів перебуває в ремонті, але ці деталі можемо не уточнювати.

Великий десантний корабель "Саратов" Чорноморського флоту РФ під час вторгнення Росії в Україну у складі групи кораблів прибув 21 березня 2022 року до окупованого російськими військами Бердянська для вивантаження техніки та десанту. 24 березня 2022 року ЗСУ знищили цей корабель окупантів ракетою "Точка-У", повідомляв  Defense Express. Під час цього удару були пошкоджені ще два російські кораблі. 24 березня 2023 року командир Кримської військово-морської бази Чорноморського флоту РФ Фелікс Меньков визнав, що великий десантний корабель "Саратов" було знищено.