Е-декларування і фінансова звітність партій… повертаються?

Е-декларування і фінансова звітність партій… повертаються?

Зараз на часі триває ухвалення двох важливих законопроєктів: е-декларування, яке перебуває в антикорупційному комітеті та законопроєкт про фінансову звітність партій. Він вже чекає на підпис президента. Як розповіла Українському Радіо голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк і перший, і другий законопроєкти допомагатимуть боротися з корупцією.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Слово і діло

Е-декларування дозволяє впоратися із корупцією

Процес ухвалення законопроєкту про е-декларування йде за планом, розповіла Олена Шуляк. В липні він був ухвалений в першому читанні, потім подавалися правки, зараз він перебуває на опрацюванні в антикорупційному комітеті. "Опісля обов'язково потрапить до зали і буде ухвалений. Електронне декларування є однією із системних речей, яка дозволяє впоратися з корупцією". За словами Олени Шуляк, коли триває війна, то певні речі в законодавстві довелося змінити для "убезпечення наших військових. І частина інформації саме для військових буде закрита. Але щодо всіх інших чиновників, народних депутатів, чиновників центральних органів влади, які працюють тут… Чому ні? Чому не відкривати декларації? Наші громадянами навчилися аналізувати декларації. Немає тут нічого страшного. Вся інформація повинна бути відкритою. Хай люди ставлять запитання. Це буде дієвою штукою, щоби в Україні не було корупції". 

Яка різниця, чи це столиця, чи маленьке місто? Корупціонери скрізь однакові 

Олена Шуляк зазначає, що в столиці ми бачимо постійні корупційні скандали. "Але яка різниця, чи це столиця, чи маленьке містечко, великий це чи маленький хабар. Хто доторкнувся до корупційних оборудок, повинен понести відповідальність. Приходить час покарання, якщо такі злочини були навіть колись давно вчинені. Корупціонери скрізь однакові. Вони мають бути покарані". 

Партії, які пройшли 3% бар'єр, будуть фінансуватися з бюджету

Щодо законопроєкту про повернення фінансової звітності політичних партій, то вже пройдено друге читання. Він направлений до Офісу президента і перебуває на підготовці до його підпису. "Згідно діючого законодавства бюджетне фінансування в нас мають лише ті партії, які пройшли 5% бар'єр і працюють в парламенті. А цим законом ми розширили можливості для тих партій, які набрали 3%. Вони також матимуть можливість фінансуватися за рахунок бюджету. Цим самим підсилюється конкуренція". Він має статус антикорупційного, нагадує Олена Шуляк, тут зменшується вплив різних олігархічних структур на ці партії. Діє проста і зрозуміла звітність. Подача в електронному вигляді спрощує життя. Дає можливість і перевіряти, і  співставляти цифри.