Хотілося, щоби це було виважене рішення, яке буде ухвалюватися монобільшістю також. Шуляк про Резнікова

Хотілося, щоби це було виважене рішення, яке буде ухвалюватися монобільшістю також. Шуляк про Резнікова

Президент виступив з пропозицією прирівняти корупційні злочини до державної зради. Чи буде створено відповідні законопроєкти? Що буде з очільником Міністерства оборони? Про це Українському Радіо розповіла голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

0:00 0:00
10
1x

Фото: колаж Українського радіо

— Навколо Міністерства оборони регулярно виникають чутки, плітки, пов'язані із корупційними скандалами. За словами народного депутата Ярослава Железняка планується змінити на посаді міністра оборони Олексія Резнікова Рустемом Умєровим. Він Голова Фонду державного майна. Чи готові Ви підтвердити або спростувати цю інформацію? 

— Я би хотіла коментувати офіційні рішення фракції або рішення, які виноситимуться до сесійної зали Верховної Ради. Тому давайте дочекаємося їх. Наша фракція засідатиме наступного тижня. Я думаю, кадрові призначення можливі, але хто це буде, як це буде, в які терміни… Хотілося, щоби це було виважене рішення, яке буде ухвалюватися моно більшістю також.

— У Вас є запитання до чинного міністра, на які Ви хотіли б почути відповіді… 

 — Є запитання до міністра. Тому міністр запрошений на фракцію також і, незважаючи на те, чи буде заміна міністра наступного тижня, все одно він буде відповідати на запитання ті, які будуть сформовані безпосередньо у представників нашої політичної сили. Міністр відповість на багато запитань. Багато різних і документів, і чуток, і неоднозначних висновків щодо певних закупівель. Добре, що ця інформація аналізується експертами, громадянами, представниками громадянського суспільства, хто працює із різними антикорупційними ініціативами. Це говорить про те, що в нашій країні ми завжди будемо дуже прискіпливо дивитися на всі речі, де можливо може бути корупція.  

— Президент виступив з ініціативою прирівняти корупцію до державної зради. Почали з'являтися різні коментарі, що, мовляв, частину справ із компетенції НАБУ можуть передати до СБУ. І це може викликати заперечення з боку міжнародних партнерів… Ваша позиція.

— Моя позиція проста: точно з корупцією потрібно боротися. Ми бачимо останнім часом, починаючи від воєнкомів, чиновників міністерств, різних рангів, закінчуючи народними депутатами, які зараз знаходяться в СІЗО за корупційні зловживання, що в Україні є проблема, і вона називається корупція. Ми, з одного боку, боремося з ворогом зовнішнім, а з іншого боку в нас є внутрішній ворог, з ним також потрібно боротися не менш жорстким способом, ніж ми воюємо з Росією. Тому ініціативи антикорупційні, про які говорить і президент, вони звичайно, будуть підтримуватися парламентом. Буде розглядатися більш системне законодавство стосовно антикорупційної інфраструктури. За нашої каденції запрацювало і САП, і НАБУ на повну потужність. Ми бачимо великі затримання того ж судді Князєва. Це безпрецендентні випадки в роботі антикорупційних органів. Нам треба антикорупційну інфраструктуру підсилювати. У нас попереду велике відновлення, відбудова, ми на своєму рівні багато робимо речей, щоби ставити запобіжники, щоби корупція взагалі не народжувалася. Ми впроваджуємо і тотальну цифровізацію, і створюємо цифрові системи, такі як DREAM. Вона працює за принципом — "всі бачать все". Але цього замало. Має бути і відповідальність всіх, хто бере участь або вирішить взяти участь в корупційних оборудках. Антикорупційна інфраструктура повинна бути настільки потужною, щоби охопити всіх, хто захоче або може брати участь в корупційних злочинах. Щоб все відбувалося швидко і щоби всі були покарані. 

— Відновлення країни — це великий виклик. Як обмежити апетити в людей, які захочуть нажитися? 

— В нас нещодавно була нарада. Ми говорили, що потрібно на рівні законодавства яким чином сформувати пакет змін для того, щоб саме відновлення було максимально виведено з-під дії будь-якого корупційного ризику. Ми говорили про посилення антикорупційної інфраструктури. НАБУ, САП, ВАКС. Вони повинні бути сильними  і спроможними, щоби могли працювати в будь-яких умовах, при будь-яких можливостях корупціонерів. Щоби вони могли швидко і потужно реагувати, щоби цього не відбувалося. Обов'язково за тими коштами, які сьогодні витрачаються на відновлення, а це кошти і міжнародних партнерів, а це кошти і державного бюджету, і місцевих бюджетів, повинен запроваджуватися дієвий контроль і аудит. Систему DREAM треба робити обов'язковою для роботи в усіх громадах. Саме громади є основними замовниками всіх процесів відновлення і вони будуть відповідати за те, як все буде відновлюватися. Всі проєкти, які стосуються фінансування, особливо міжнародного, вони всі заносяться до цифрової системи DREAM. Кожен може зайти і подивитися, на якій стадії перебуває реалізація того чи іншого проєкту, хто його реалізує, хто генеральний підрядник, на якій стадії реалізація перебуває. Для цього ми надаємо громадам можливість швидко заповнювати таку інформацію і надавати її. Через DREAM буде формуватися відповідна звітність. Це певні запобіжники, щоби не було корупційних проявів. Питання відповідальності і питання прирівняння корупції до державної зради підсилить блок законодавчих змін, які стосуються відновлення. Залучення громадян на всіх етапах. Ми говоримо з громадами про впровадження системи доброчесності, яка на сьогодні повинна стати обов'язком кожної громади. Ми бачимо, наскільки зараз важливо відкривати публічні закупівлі для громадськості. Треба уважно ставитися до тих, хто бере участь в таких проєктах, хто ці люди, хто будуть відбудовувати той чи інший об'єкт, щоби не було конфліктів інтересів. Повинна запроваджуватися система ризиків в публічних закупівлях. Було б добре, щоби на рівні громад були створені свої антикорупційні програми. 

— Президент виступив із цією ініціативою у формі ідеї. Коли буде законопроєкт? 

— Нам важливо підійти до цього питання комплексно і системно.  Головне — це результат. Щоби боротьба із корупцією мала певні кроки і певні результати.

Останні новини
Маємо усі шанси переламати хід війни – Дикий
Маємо усі шанси переламати хід війни – Дикий
Повномасштабна війна є складовою гібридної війни Росії проти України, яка ведеться з 2003 року ― полковник Сасько
Повномасштабна війна є складовою гібридної війни Росії проти України, яка ведеться з 2003 року ― полковник Сасько
Ідеальним і абсолютно правильним був би міжнародний трибунал щодо злочинів РФ на зразок Нюрнберзького — Ліщина
Ідеальним і абсолютно правильним був би міжнародний трибунал щодо злочинів РФ на зразок Нюрнберзького — Ліщина
Отець Жеплінський: Чистий Четвер називається так не тому, що миємо вікна
Отець Жеплінський: Чистий Четвер називається так не тому, що миємо вікна
Промінь рекомендує: Lipatova з треком "Шум"
Промінь рекомендує: Lipatova з треком "Шум"
Новини по темі
Олена Шуляк про розширення "єВідновлення", доступність "єОселі" та 1713 житлових сертифікатів
"Проєкт бюджету на 2024 рік сконцентрований на тому, щоб ми перемогли у війні" — Шуляк
Корнієнко про п'ять основних завдань нового міністра оборони Умєрова
11 тисяч громадян отримали кошти на ремонт житла через єВідновлення. 500 тисяч заявили про руйнування
Закон про столицю буде частиною плану дорожньої карти в реформі децентралізації — Шуляк