Чотири в одному: F-16 об'єднує потенціал усіх нинішніх бойових літаків України — Попович

Чотири в одному: F-16 об'єднує потенціал усіх нинішніх бойових літаків України — Попович

Поставлені Заходом літаки F-16 та Gripen зможуть у перспективі об’єднати всі типи літаків, які зараз використовують у війні проти Росії Повітряні Сили ЗСУ. Це констатував Українському Радіо військовий експерт Денис Попович. Україна експлуатує зараз чотири типи літаків — МіГ-29, Су-27, Су-25 і Су-24. F-16 та Gripen здатні об’єднати всі типи літаків в один. Це і винищувач, і бомбардувальник, і винищувач-перехоплювач, і штурмовик. Головний виклик — це аеродроми, їх потрібно в Україні підготувати для F-16, зауважує військовий експерт.

0:00 0:00
10
1x

 

На фото: F-16C+ Fighting Falcon на базі Національної гвардії США Атлантик-Сіті, штат Нью-Джерсі, 9 березня 2023 р. Автор фото: U.S. Air National Guard video by Andrew J. Moseley. Джерело фото: dvidshub.net

 

"Погана новина, що війна затягується, але добра новина, що F-16 нам дають"

Ми не отримаємо всю кількість F-16 одразу, отже, будемо використовувати ці літаки поступово, зазначає Денис Попович. "Очевидно, що бойові дії плануються і наступного року. Це погана новина, що війна затягується, але добра новина, що літаки нам дають. Після багатьох раундів переговорів, поневірянь і дипломатичних візитів".

"Україна експлуатує зараз чотири типи літаків — МіГ-29, Су-27, Су-25 і Су-24"

Це доволі складна історія, констатує військовий експерт. "Усі наші повітряні сили базуються на літаках радянської доби. Україна експлуатує зараз чотири типи літаків — МіГ-29, Су-27, Су-25 і Су-24. F-16 та Gripen здатні об’єднати всі чотири типи літаків в один. Це і винищувач, і бомбардувальник, і винищувач-перехоплювач, і штурмовик. Головна різниця — це аеродроми, їх потрібно підготувати. Оскільки, наприклад, МіГ-29 менш вимогливий до аеродромної інфраструктури, він здатен злітати з аеродромів, де на злітно-посадковій смузі покладено плити, а F-16 вимагає більш рівного покриття. У цьому питанні можна переобладнати і асфальтовані траси, на разі певні асфальтовані автотраси вже використовуються, для того щоб збити з пантелику ворога. Аби він шукав, де розташовані наші повітряні сили, де базуються наші літаки. Ми чудово розуміємо, що коли F-16 потраплять у розпорядження Збройних сил України, вони одразу стануть ціллю для ракетних ударів з повітря, як стали ціллю літаки Су-24, які були переобладнані для ракет Storm Shadow".

Денис Попович. Фото: Віталій Носач, detector.media

Скільки дадуть F-16?

Скільки дадуть, стільки й добре, але чим більше — тим краще, каже експерт. 61 літак, що ми маємо отримати поступово від партнерів, це, з розрахунку 12 літаків на ескадрилью, буде 5 повноцінних ескадрилей. Це суттєва сила, вона здатна змінити перебіг подій на напрямку наступу. І тут ще не враховано Gripen, ми не знаємо, скільки їх буде передано у розпорядження ЗСУ. Треба мати на увазі, що F-16, які нам передаються, пройшли спеціальну модернізацію, що робить їх зіставними з найбільш масовими модифікаціями, які знаходяться на озброєнні багатьох країн світу, в тому числі США. Такий літак має доволі широку номенклатуру озброєння, може використовувати і ракети "повітря-повітря", і протикорабельні ракети "Гарпун", і керовані авіабомби. Головна цінність полягає в тому, що ракети "повітря-повітря" AIM-120 різних модифікацій здатні збивати повітряні цілі на дальності 100 км. А це дуже корисно, тому що зараз РФ обстрілює КАБами (керовані авіабомби – ред.) наші прифронтові та прикордонні райони. КАБи здатні діяти на відстані до 70 км, це керовані авіабомби, а дальність ракет 100 км фактично унеможливлює для росіян використання цих бомб проти українських військ та міст", — резюмує Денис Попович.

 КОНТЕКСТ

Данія слідом за Нідерландами напередодні, 20 серпня 2023 року, повідомила, що передасть Україні літаки F-16. "Я пишаюся тим, що Данія разом із Нідерландами пожертвує винищувачі F-16 для боротьби України проти Росії та її безглуздої агресії", — наголосив міністр оборони Якоб Еллеманн-Єнсен. Скільки точно винищувачів Данія передасть Україні, наразі невідомо. Президент України Володимир Зеленський 20 серпня 2023 року після зустрічі з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте повідомив, що вони домовилися про передачу 42 літаків. Рютте не називав конкретну кількість, уточнивши, що Нідерланди зараз мають 42 винищувачі, але скільки їх технічно готові, поки не визначено.

А як зазначив військовий експерт Олександр Коваленко в інтернет-виданні site.ua, боєздатних у Нідерландів є 24 винищувачі. ВПС Данії передадуть Україні не всі свої F-16, а 19, тобто — боєздатну частину від загальної кількості.

Україна не отримає всі винищувачі одночасно. Передання розтягнеться до 2025 року. Тому на боєздатну ескадрилью ми можемо розраховувати не раніше першої половини 2024 року, хоча перші F-16 можуть бути, за найшвидшого розвитку подій, в Україні вже наприкінці нинішнього року. При цьому Коваленко зауважує: навіть отримання двох ескадрилій F-16, що пройшли модернізацію, значно підвищує ефективність Повітряних Сил ЗСУ в протидії ворогу — і у повітрі, і на суходолі, і навіть на воді.

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов