У ТЦК України працює близько 6 тисяч співробітників — Миткалик

У ТЦК України працює близько 6 тисяч співробітників — Миткалик

Відкуп від мобілізації та довідка для виїзду за кордон ― дві ключові проблеми, які створюють корупційні ризики у роботі територіальних центрів комплектування та соцпідтримки військовослужбовців, констатував Українському Радіо голова правління громадської організації "Антикорупційний штаб" Сергій Миткалик. Він прокоментував рішення Ради нацбезпеки та оборони від 11 серпня цього року звільнити всіх обласних військкомів. На думку експерта, це очищення "військкоматів" від корупціонерів не загальмує поповнення лав ЗСУ. ТЦК ― це не лише один керівник, в Україні є близько 6 тисяч працівників таких центрів. Рішення РНБО матиме мінімальний вплив на процес комплектування, вважає Сергій Миткалик.

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото, "24 канал"

 

РНБО вирішила звільнити всіх керівників обласних центрів комплектування та соцпідтримки військовослужбовців. На сьогодні відкрито 112 кримінальних проваджень та оголошено 33 підозри щодо посадовців "військкоматів"

"Незаконний перетин кордону чоловіками призовного віку ― це доволі корупційна складова. У нас є випадки, коли чоловіки переміщаються у законний спосіб, але деякі хочуть зловживати цим. Відповідно, щоб домовитись, чоловіки мусять платити хабар центру комплектування та отримувати довідку про законний виїзд за кордон. Ми бачили активні затримання і провадження, які здійснює ДБР (Державне бюро розслідувань), маємо купу кримінальних справ з обшуками керівників ― це є наслідком корупційних дій, які вчиняють звичайні громадяни України, щоб отримати якусь підставу для виїзду за кордон або для непідлягання мобілізації. Проблема набула масового характеру, коли буквально за тиждень відбулися обшуки десяти керівників ТЦК, і на засіданні РНБО (Ради нацбезпеки та оборони) президент вирішив позвільняти всіх керівників. На цьому засіданні були присутні представники НАЗК (Національного агентства з питань запобігання корупції), яке й робило дослідження та аналіз корупційних ризиків при виїзді за кордон і запропонувало свої ідеї поліпшення законодавства. Адже навіть якщо відкриті сьогодні кримінальні провадження матимуть результат, вони не усувають наявних корупційних ризиків. Тобто ми можемо замінити людину на посаді, але не усунемо самої проблеми".

Сергій Миткалик. Фото: ФБ-сторінка Сергія Миткалика 

Справа одеського військкома Борисова стала вибухом і спричинила масштабні перевірки?

"Чинником вибуху є саме журналісти, які висвітлили цю проблему, що вже набула значних розмірів. Бо коли військовий начальник воюючої країни має нерухомість на сотні мільйонів доларів, десятки люксових автівок, але не має офіційних джерел походження коштів ― це проблема. Відповідно, журналістський сюжет став приводом для аналізу та перевірки всіх керівників ТЦК. Минуло трохи часу, правоохоронці розкочегарилися ― і ми вже побачили десятки затримань та звільнень".

Які корупційні схеми зазвичай використовуються?

"Одне із завдань центру комплектування ― це забезпечення військовослужбовцями Збройних Сил, зараз триває активна масова мобілізація. Неприхильники мобілізації мають можливості відкуповуватися, створювати корупційні ризики при наданні хабаря, для того щоб не бути мобілізованим. А друга велика проблема ― це виїзд чоловіків за кордон. Тут потрібно мати документи, які пред’являються прикордонній службі. Без довідки ТЦК ви не зможете виїхати за кордон. Відкуп від мобілізації та довідка для виїзду за кордон ― дві ключові проблеми, які створюють корупційні ризики для отримання неправомірної вигоди. Є ще момент ― хтось потрапляє у горнило війни, а комусь забезпечують місце в умовному тилу. Але порівняно з першими двома проблемами, це не має масового характеру. Якщо військовозобов’язаний знаходить відповідний підрозділ і просить зробити запит ― його переводять. Тут корупційних ризиків, навіть судячи з наявних кримінальних проваджень, ми не вбачаємо".

Чи можуть перевірки військкомів вплинути на процес мобілізації?

"При звільненому керівникові завжди є виконувач обов’язків. ТЦК – це не лише один керівник, на сьогодні в Україні є близько 6 тисяч працівників центрів комплектування. Отже, робота триває. Думаю, завдання від РНБО має мінімальний вплив на процес комплектування. Навпаки ― буде мотивація для майбутніх призначених керівників робити цю роботу ще ефективніше, виконувати плани і запити Збройних Сил і не використовувати корупційні ризики".

Яке передбачено покарання для недоброчесних керівників ТЦК?

"Це залежить від складу кримінального правопорушення, що буде виявлено. Якщо ми аналізуємо активи, перевіряємо декларації та виявляємо якесь набуте майно у чиновника, то йдеться про незаконне збагачення. Це нетяжкий злочин, отже ― до 5 років позбавлення волі та конфіскація майна. Також причиною незаконного збагачення може бути неправомірна вигода, це вже може бути тяжким злочином ― до 12 років позбавлення волі. Загалом, ще розслідують неналежне виконання посадових обов’язків, зловживання впливом, тобто це злочини, пов’язані із професійною діяльністю, сюди входить видача незаконних довідок, службові підроблення. Це кримінальні правопорушення невеликої тяжкості, але є велика загроза отримати позбавлення волі та конфіскацію майна. Йдеться про економічні злочини, тому суворих покарань, як за вбивство чи завдання шкоди здоров’ю, ми тут очікувати не можемо. Але такі злочини є підставою для звільнення та внесення до реєстру корупціонерів".

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов