До кінця року облікова ставка прогнозується на рівні 18% — НБУ

До кінця року облікова ставка прогнозується на рівні 18% — НБУ

У липні нинішнього року Нацбанк уперше з початку повномасштабної війни знизив облікову ставку до 22-х з 25-ти відсотків. Втім цей процес триватиме, і до кінця року облікова ставка прогнозується на рівні 18%. Про це повідомив  в ефірі Українського Радіо заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. Як наслідок ставки по депозитах поступово знижуватимуться. "Однак у НБУ коригуватимуть свою політику таким чином, щоб ставки за строковими депозитами у національній валюті були привабливими для населення щодо очікуваних рівнів інфляції", — каже заступник голови НБУ.

0:00 0:00
10
1x

Національний банк України. Фото: commons.wikimedia.org

"Зниження облікової ставки пов’язане зі зниженням інфляції та стабільністю валютного ринку"

Зниження облікової ставки з 25-ти до 22-х відсотків свідчить про те, що ситуація в монетарній сфері стабільна, зазначає Сергій Ніколайчук. "Ми спостерігаємо стійке зниження інфляції та гарну стійку ситуацію на валютному ринку. Наші міжнародні резерви збільшуються, долаючи нові історичні рекорди. Все це дало нам підстави розпочати цикл зниження облікової ставки навіть раніше, ніж ми це передбачали в наших попередніх прогнозах. Наприклад, ще у квітні ми передбачали, що це зниження розпочнеться в четвертому кварталі. Однак уже на початку літа бачили, що ситуація покращується. За результатами нашого червневого КМП (Комітету з монетарної політики Національного банку — ред.) ми комунікували таку ймовірність. Ринок був достатньо підготовлений до такого нашого рішення і сприйняв це досить очікувано і позитивно", — каже заступник голови НБУ.

"Наразі це крок лише в 3%, але до кінця року облікова ставка прогнозується на рівні 18%"

"Ми б усі хотіли повернутися до того стану, який у нас був до повномасштабної війни, коли у нас інфляція коливалася близько до мети Національного банку в 5%, а процентна ставка була не набагато вищою. Мова йде і про облікову ставку Національного банку, і про ставки за депозитами, ставки за кредитами щонайменше корпоративному сектору в національній валюті. Однак на сьогодні ми продовжуємо жити в умовах повномасштабної війни, що генерує величезні ризики. Це генерує премію за ризик, яку різні економічні суб'єкти потребують, щоб тримати кошти в активах у національній валюті, порівнюючи їхню дохідність з інструментами в іноземній валюті. Для нівелювання цих ризиків ми змушені були підвищити процентну ставку минулого року до 25% і тримати її понад рік на цьому високому рівні. Така політика дозволила нам забезпечити стійкість валютного ринку та зумовити стійкий тренд на зниження інфляції. За результатами липня вона вже знизилася до 11,3% у річному вимірі, й наш прогноз до кінця року передбачає подальше її зменшення, а також зниження наступного року — вже нижче 10%. Цей рівень все ще вищий за нашу мету в 5%, однак він уже для нас набагато комфортніший, ніж цифри, які спостерігалися торік на тлі активних бойових дій і руйнувань, спричинених війною. Така ситуація створює передумови для зменшення облікової ставки, і ми передбачаємо, що надалі ми продовжимо її зниження", — коментує Ніколайчук. За його словами, на кінець року поточний прогноз НБУ передбачає, що облікова ставка буде на рівні 18%, і її зниження триватиме в наступні роки. "Однак не потрібно поспішати на цьому шляху, щоб не підважити ту макрофінансову стабільність, яка була досягнута, попри те, що країна продовжує стикатися з усіма викликами повномасштабної війни", — додає він.

"Не лише Україна імпортує інфляційні процеси з-за кордону. Але це стійкий процес"

"Україна залишається малою, відкритою економікою й імпортує інфляційні процеси з-за кордону. Цього року на інфляцію в Україні вплинули не тільки монетарні заходи Національного банку, а й такі зовнішні фактори, як, наприклад, зниження цін на продовольство у світі, здешевлення енергоносіїв, нафти, газу, що відображається і на наших внутрішніх цінах. Також вагомими були фактори з боку пропозиції всередині країни, пов'язані зі збільшенням пропозицій овочів, фруктів та інших продовольчих товарів. Однак я глибоко переконаний, що без активної процентної політики Національного банку, без тих монетарних заходів, які були вжиті минулого року і цього року, процес зниження інфляції не був би настільки стійким. Крім того, ризики монетарної дестабілізації без адекватної реакції Національного банку не були б настільки ефективними. Я можу назвати декілька прикладів країн, які так само імпортують інфляцію, які не перебувають у режимі повномасштабної війни, і при цьому в цих країнах сьогодні через абсолютно невдалу монетарну політику інфляційні процеси вимірюються десятками, а то й сотнями відсотків", — зазначає заступник голови НБУ.


Сергій Ніколайчук. Фото: НБУ

"Ставки по депозитах поступово знижуватимуться"

"Наші заходи з утримання облікової ставки на високому рівні протягом тривалого часу, з коригування нормативу обов'язкових резервів, заходи зі зміни операційного дизайну та пропозиції комерційним банкам тримісячних депозитних сертифікатів, прив'язаних до їхніх зусиль із залучення строкових депозитів населення привели до того, що комерційні банки протягом першого півріччя цього року досить активно підвищували процентні ставки за своїми строковими депозитами в гривні для населення. І зараз, якщо говоримо про такі депозити строком від 3 до 12 місяців, то в середньому по системі ставки вони становлять близько 15%, що з урахуванням навіть поточного рівня інфляції 11,3% вже є досить привабливим рівнем", — коментує Ніколайчук. Втім заступник голови НБУ попереджає: в середньостроковій перспективі ставки по депозитах реагуватимуть на дії Національного банку щодо зниження облікової ставки, якщо все відбуватиметься відповідно до макроекономічного прогнозу. Тому з високою ймовірністю в середньостроковій перспективі ставки по депозитах будуть поволі знижуватися. "Однак наша політика в забезпеченні продовження зниження інфляції багато в чому базується на необхідності утримання привабливих ставок за гривневими активами. Зокрема, за строковими депозитами банків для населення. Тому я думаю, що ми будемо коригувати свою політику таким чином, щоб ставки за строковими депозитами були привабливими щодо очікуваних рівнів інфляції", — додає він.

Слухачі та глядачі Українського Радіо просять дати прогноз: "яким буде курс долара?"

"Ми у своїх прогнозах більше спираємося на експертні та суспільні очікування щодо тривалості активних бойових дій і виходимо з усереднення відповідних експертних думок. Наш оновлений макроекономічний прогноз, який ми опублікували наприкінці липня, базується на припущенні, що безпекові ризики суттєво знизяться в середині наступного року. Це припущення, і ситуація може бути кращою, а може бути й гіршою. Тож залежно від того, як вона розвиватиметься, ми відповідним чином коригуватимемо свої макроекономічні оцінки", — резюмує Сергій Ніколайчук.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Жоден партнер України не зможе замінити фіндопомогу від США — Чорний
"Збитки на сотні мільярдів доларів" — Фурман про те, які галузі найбільше постраждали від війни
Інфляція цього року може становити від 8 до 12% — Дубас
Збитки від війни сягають для України 200 млрд доларів ― Пендзин
За базовим сценарієм НБУ, маємо отримати 38 млрд доларів зовнішньої допомоги — Фурман