Російських ботів треба знищувати, а не сперечатися з ними — Юсов

Російських ботів треба знищувати, а не сперечатися з ними — Юсов

Російських ботів треба інформаційно знищувати, банити, а не сперечатися з ними, радить слухачам Українського Радіо представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов. Починати "діалог" із ботом ворога – це все одно, що сперечатися з російським танком, зазначає Юсов. Танк окупантів заслуговує лише одного – ліквідації, а бот – бану. Юсов наголосив, що Росія не шкодує грошей на ботоферми іпсошників. І чим далі триває війна, тим хитрішими можуть бути ІПСО противника. Здебільшого точки входу носять м’який характер, пояснює Юсов. Після чергового обстрілу росіянами території України, наприклад, з'являється повідомлення, дзвінок чи лист від якогось далекого "родича" із РФ: "Як ви там? Читав, що по вашому місту прилетіло. У вас усе гаразд?"– навів приклад інформаційної роботи ворога Юсов.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото armyinform.com.ua

Ставка на втому суспільства

Такий вид ІПСО як намагання вплинути на психологічний стан українських оборонців не зупиняється фактично від 2014 року і можливо навіть раніше. Але воно має хвилеподібний характер, констатує Андрій Юсов. "Звісно, після початку повномасштабного вторгнення ці контакти начебто дуже активізувались, хоча з іншого боку ми маємо природний масовий розрив спілкування українців зі своїми родичами чи знайомими, друзями дитинства на території держави-агресора. Але останнім часом, після активізації дій українських Сил безпеки і оборони та продовження наступу цей вплив знову намагаються застосувати. Здебільшого це не має жодних результатів. Але ставка робиться на втому суспільства, деморалізацію, кратне повторнення брехливих пропагандистських наративів. Мовляв, "це все треба зупиняти", "головне – якомога швидкий мир", "ми ж брати", "у всьому винна Америка" тощо", – навів приклади деяких ворожих ІПСО Андрій Юсов. Разом із наступом на деяких ділянках фронту, який намагаються продовжувати рашисти, зазначив представник ГУР, вони намагаються атакувати розум, психіку і серця воїнів ЗСУ та їхніх родин: "Зрозуміло, що мати і дружина, яка чекає на повернення свого сина і чоловіка з фронту, – це вразлива категорія. Так само вразлива категорія – родині наших військовополонених. Ворог активно намагається використовувати ці слабкі місця, проте здебільшого безуспішно", – відзначає Юсов.

Довідка: ІПСО — інформаційно-психологічна операція (англ. Psychological Operations, PSYOPS). Мета ІПСО — вплинути на настрої різних груп суспільства. Складники ІПСО: пропаганда, дезінформація, приховування однієї інформації й роздмухування та перебільшення іншої тощо. 

Армія ботів значно дешевша за армію на полі бою

Росіянам не бракує фінансових ресурсів для поширення ІПСО під час війни, каже представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України. "Пропаганда працює з кількох напрямів одночасно, коли мова йде про кратні повтори, тому навіть якщо тисяча контактів дадуть один ефект, який може бути корисним або з точки зору деморалізації, або продовження агентурної роботи, то ворог має підстави відзвітувати, що результат є", – пояснив Юсов. Він зазначив, що із ресурсами РФ справді не рахується і всі ботоферми, спеціальні call-центри продовжують працювати й отримувати колосальне фінансування: "Адже величезне фінансування цієї начебто безглуздої діяльності все одно набагато дешевше, ніж фінансування безпосередньо армії на фронті та продовження наступальних дій. Тому на це вони грошей не шкодують. Проте Україна живе в умовах інформаційної війни вже не перший рік і держава, і сфера безпеки та оборони, і суспільство навчилися великою мірою протидіяти цьому", – наголосив Юсов. 

Андрій Юсов. Фото: УНІАН

Небайдужі "родичі" з Росії

"Здебільшого точки входу носять абсолютно м’який характер, можливо, навіть гуманний. Після чергового обстрілу росіянами території України, наприклад, з'являється повідомлення, дзвінок чи лист від якогось далекого "родича" із РФ, з яким ніхто не спілкувався, "Як ви там? Читав, що по вашому місту прилетіло. У вас усе гаразд?" Після відповіді "Гаразд" триває спілкування, яке через певний час може вийти на інший рівень – або політичний, або навіть безпековий з точки зору намагання вивідати якусь інформацію. Тож починається все доволі часто із безневинних речей, зокрема й у зверненнях до родин військовослужбовців. "Як там брат/чоловік? Де він зараз?", – навів приклади інформаційної роботи ворога Юсов. Він зазначив, що кожна людина в умовах повномасштабної війни може втратити пильність, проте наша держава та громадські ініціативи дуже ефективно продовжують викривати російську дезінформацію, ІПСО: "І Центр протидії дезінформації, й багато медіа роблять велику роботу, яка є серйозним внеском у нашу безпеку, зокрема, інформаційну". 

"Це все одно, що сперечатися з російським танком"

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України дав пораду слухачам Українського Радіо, як не потрапити на гачок російської пропаганди, дезінформації. "Як варто діяти? Ми часто ходимо на базари і там відбуваються сварки, але ми ж не підходимо до першого ліпшого, втручаючись та продовжуючи сваритись на боці того чи іншого сперечальника. В соцмережах так само: давайте берегти і власні нерви, і власну безпеку! Якщо в дописувача порожня сторінка, вона рідко поновлюється і там поширюються ворожі наративи, то це все одно, що сперечатися з російським танком. Це безглузда річ, бо бота потрібно знищувати, в інформаційному плані – відправляти в бан", – рекомендує Юсов. 

Наостанок представник Головного управління розвідки Міністерства оборони додав, що всі контакти на території Росії містять потенційну небезпеку, проте, можливо, на певному етапі знадобляться і для зворотного впливу: "Щоб Україна цілеспрямована впливала на цю історію, але це зовсім інша справа. Зараз варто пам’ятати, що джерелами інформації є офіційні та підтверджені джерела, не фейкові сторінки. Йдеться про сторінки організацій чи посадових осіб, які є офіційними. Щодо сторінок живих людей, то мова насамперед про тих, кого ви знаєте, що така людина є і ви можете її ідентифікувати. До всього іншого треба ставитися з великою пересторогою", – закликає Андрій Юсов.