Дитяче Євробачення-2023: хто потрапив у фінал і як визначатимуть переможця

Дитяче Євробачення-2023: хто потрапив у фінал і як визначатимуть переможця

Суспільне Мовлення оголосило імена фіналістів Національного відбору на Дитяче Євробачення-2023. Фінал Нацвідбору відбудеться у жовтні. Більше про те, хто потрапив у фінал і як визначатимуть переможця в ефірі Українського Радіо розповіла голова делегації України на Євробаченні Оксана Скибінська.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Суспільне Культура

Хто пройшов у фінал

Цьогоріч у нас п'ять різноманітних фіналістів. Це тріо із Луцька 3ʼbeauties, Денис Грищук, який представляє чоловічу частину нашого артистичного складу, а також три вокалістки: Анастасія Демид, дев'ятирічна виконавиця з Івано-Франківщини, POLINA BABIY, яка представляє Одесу, але зараз тимчасово проживає у Словаччині, а також Анастасія Бєлібова. Всього у нас було 143 заявки, із них 10 учасників було відібрано до лонг-листа, який проходив прослуховування, і вже із десятки лонг-листа було обрано п'ятірку фіналістів, зазначає Оксана Скибінська.

Як відбувається Нацвідбір

За словами голови делегації України на Євробаченні, цьогоріч приймалися не лише авторські пісні, а й також можна було подавати заявку із виконанням кавер-версій будь-якої популярної пісні. "Це дійсно допомогло розширити коло учасників, адже, на жаль, не кожна дитина в умовах повномасштабного вторгнення в Україні може записувати пісні, працювати на студії, де можна записати трек. Тож кожна дитина мала можливість записати виконання будь-якої відомої пісні і таким чином подати свою заявку на участь Національному відборі. Це основне нововведення, основне спрощення для дітей", — каже вона.

Національний відбір поділили на два основних етапи. "Перший етап — це відбір артистів. Нам потрібно було відібрати найсильніших артистів, які дійсно вміють працювати з аудиторією і наживо, і в ефірі. Саме для цього ми проводили прослуховування. А вже після цього починається робота із піснями. Саме тому на цьому етапі не пісні не публікувалися, тому що будь-яка пісня, незалежно від того, чи є вона авторською, чи ні, буде допрацьовуватися. Зараз ті артисти, які подавали авторський матеріал, почали працювати зі Світланою Тарабаровою для того, щоб удосконалити якість цього музичного матеріалу. А ті артисти, які не мають пісні, вже очікують на процес написання пісень Світланою Тарабаровою, яка вже почала працювати над першими варіантами пісень і вдома, і в студії, а після цього почне працювати з артистами. Тому поки пісні не оприлюднюються, щоб максимально їх підготувати, написати та пропрацювати з кожним із виконавців. За тиждень до фіналу ми плануємо опублікувати пісні для того, щоб всі слухачі змогли з ними ознайомитися і після того взяти участь в онлайн-голосуванні й обрати найсильнішу пісню та найсильнішого виконавця", — зазначає Скибінська.

Склад журі та голосування

Насправді буде подібність до дорослого Євробачення, адже склад журі визначатимуть українці. Тобто напередодні фіналу буде проведено глядацьке голосування для того, щоб українці обрали склад журі фіналу Національного відбору. Потім журі, і глядачі будуть мати 50 на 50 відсотків ваги свого голосу в визначенні вже результату фіналу Національного відбору і того, хто ж буде представляти Україну в Ніцці, зауважує голова делегації України на Євробаченні.

Коли відбудеться фінал конкурсу

"Фінал конкурсу відбудеться 26 листопада у Ніцці. Цьогорічне Дитяче Євробачення буде повноцінно в офлайн форматі, як це відбувалось і минулого року. Конкурс рухається до того, щоб проводитися в традиційному форматі, коли всі діти з'їжджаються до одного міста. Тож всі країни приїдуть до Франції, де діти перебуватимуть протягом тижня. Це так званий тиждень Євробачення, коли відбуваються насичені сценічні репетиції — спочатку окремо кожного учасника, для того, щоб він міг відчути сцену і щоб технічна команда могла протестувати всі елементи виступу кожного учасника, а потім будуть генеральні прогони, коли це вже буде відбуватися у форматі повноцінного шоу для того, щоб діти адаптувалися, зрозуміли темп цієї події. Звісно, буде офіційна церемонія відкриття, де діти зможуть вже офіційно відкрити подію. Традиційно це відбувається у понеділок перед конкурсом. А в неділю, як це відбувається щороку, буде повноцінний фінал Дитячого Євробачення", — розповідає Скибінська.

Оскільки цьогорічне Дитяче Євробачення відбудеться у листопаді, то фінал Національного відбору буде у жовтні. Точна дата буде оголошена найближчим часом. "Зараз, маючи п'ятірку фіналістів, розуміючи пісні, які пишуться, та обсяг підготовки постановок, ми зможемо вже оголосити точну дату", — додає вона.

"Ми матимемо місяць на підготовку нашого учасника до конкурсу"

"Насичений процес підготовки розпочинається одразу після завершення фіналу Національного відбору. Є більше ніж місяць на всю підготовку, але вона розбита на ключові дати, визначені організаторами конкурсу, до яких потрібно подати певні матеріали. Зазвичай все починається з музичного пакета, тому дуже швидко потрібно підготувати повний музичний пакет пісні, яка перемогла в Національному відборі, відповідно до тих параметрів, які встановлюються організаторами для того, щоб вони запрограмували систему відтворення, аби виконання відбувалося наживо. Відбувається підготовка постановки. У складі команди Суспільного Мовлення є режисер, який буде допомагати з підготовкою і масштабуванням постановки для сцени Дитячого Євробачення. Коли подали базові речі, пов'язані з піснею та постановкою, тоді розпочинається більша промоційна робота для того, щоб популяризувати і артиста, і пісню, і спілкуватися з міжнародною пресою й пояснювати, з яким меседжем цього року Україна їхатиме на Дитяче Євробачення. А паралельно відбувається підготовка таких творчо-технічних аспектів, як графіка, яка має бути на сцені, костюми, реквізит, якщо він буде тощо. Елементи постановки будуть залежати від пісні, яка переможе", — резюмує Скибінська.