Усі завдання Національного мультипредметного тесту оцінюються автоматично — Тетяна Вакуленко

Усі завдання Національного мультипредметного тесту оцінюються автоматично — Тетяна Вакуленко

Другий рік поспіль в Україні внаслідок війни замість зовнішнього незалежного оцінювання проводять Національний мультипредметний тест. Сьогодні, 28 червня, в персональних кабінетах учасників НМТ з’явилися результати основної сесії. Як і планувалося, сесія відбулася в усіх найбільших містах України і 47 містах за кордоном. Відмінність НМТ від минулорічного – загальна тривалість тестування зросла до 3-х годин і можна самостійно розподіляти час між блоками. Торік усі три предмети були визначені — математика, українська мова та історія України. Цьогоріч третій предмет обирали вступники. Найпопулярнішим предметом стала історія України, яку вирішили складати більше половини абітурієнтів. А це понад 149 тисяч зареєстрованих осіб. Популярною також є іноземна мова: англійську, німецьку, французьку або іспанську обрали понад 87 тисяч абітурієнтів. Як цього року відбувалася сесія Національного мультипредметного тесту ексклюзивно розповіла Українському Радіо директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко. Вона, зокрема, розповіла, що цьогоріч у НМТ немає завдань, які передбачають оцінювання відповідей екзаменаторами. Всі завдання оцінюються автоматично. 

0:00 0:00
10
1x

ілюстроване фото

 

Як відбулася сесія цього року, які питання виникали під час її проведення? Ваша загальна оцінка...

Цьогоріч дуже важко було проводити тестування через неймовірно велику кількість повітряних тривог. Ми мали технічні труднощі, пов'язані, зокрема, і з хакерськими атаками. Але сесія і тестування пройшли, учасники отримали результати. Тож можна вважати, що, принаймні, цей етап для вступників завершений. І тепер вони можуть подавати документи до омріяних закладів освіти. 

Чи були зафіксовані порушення під час складання тесту?

Ми мали досить велику кількість недоброчесних учасників, які намагалися використовувати засоби мобільного зв'язку під час тестувань. Ми змушені були вилучати учасників із тимчасових екзаменаційних центрів і анульовувати їхні результати. Безперечно, були і технічні труднощі – через хакерські атаки траплялися ситуації, коли у деяких учасників довго завантажувалася сторінка, і не відповідав сервер. Усім таким учасникам ми давали додатковий час, який компенсував їхні труднощі. 

Тетяна Вакуленко. Фото: "Освіторія Медія"

Напевно й завдяки технічному прогресу можливості для списування нині більші.

Ми прекрасно розуміємо, що такі засоби можуть використовуватися. Відповідно, інструктори в аудиторіях вживають заходів, щоб цього не було. В аудиторії працюють 15 учасників і двоє інструкторів. Повірте, що б не використовував учасник, професійний педагог усе побачить.

Чи зможуть порушники перескласти тест і коли?

Цього року такі учасники пройти оцінювання не зможуть. Тільки наступного. В цьому році вони можуть або вступати на спеціальності, де не потрібен результат мультипредметного тесту (творчі спеціальності, або спеціальності з окремою підтримкою), або підготуватися краще. 

Чому цього року не приймають оскарження результатів тесту та змісту завдань?

Зміст завдань не можна було оскаржувати ніколи, оскільки завдання розробляються фаховими командами з належною експертизою. Тому, якщо ми знаходимо помилки, наприклад, пов'язані з макетуванням, то вживаємо заходів для компенсації всім учасникам. Для цього не потрібно подавати апеляційні звернення. Щодо апелювання стосовно результатів: цьогоріч у нас немає завдань, які передбачають оцінювання відповідей учасників екзаменаторами. Всі завдання оцінюються автоматично. Відповідно, учасники не мають потреби апелювати, бо ми впевнені у правильності оцінки їхніх результатів. В минулі роки можна було апелювати саме до того, як роботу учасника було оцінено людиною. Тому що експертне оцінювання – все одно, певною мірою, суб'єктивне. І учасник міг із ним не погодитися.