Посол Ґаладза: "Першим пунктом на порядку денному в НАТО є Україна"

Посол Ґаладза: "Першим пунктом на порядку денному в НАТО є Україна"

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну зробило питання вступу нашої країни до НАТО ще більш актуальним. Чи бачить в цьому союзі Україну Канада, Українське Радіо дізнавалось у Надзвичайного і Повноважного Посла Канади в Україні Лариси Ґаладзи.

0:00 0:00
10
1x

Пані посол Канади в Україні Лариса Ґаладза. Фото: Facebook / Арсеній Яценюк

 

Ми записуємо інтерв'ю в день, коли до Києва з неанонсованим візитом прибув генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Зараз є певна дискусія, яким чином має Україна продовжити рух до НАТО. З одного боку зрозуміло, що шлях, яким ми йшли до війни, навряд чи вже актуальний і ефективний. З іншого боку, маємо кейси Швеції, Фінляндії. Також про особливий порядок багато говорить наша  українська влада. Яким у Канаді  бачать подальший рух України в НАТО?

Перш за все, союз є сильним та існує консенсус щодо цієї війни, щодо позиції України та необхідності її перемоги.

Ціллю цієї війни було роздерти Альянс, роздерти цю силу, втім Путіну цього не вдалося.

Першим пунктом на порядку денному в НАТО є Україна. І триває співпраця, глибока зацікавленість, шлях, який був до війни, мусимо продовжувати. Робота України показує свій результат.

І на основі цього рухаємося вперед, але головне тримати цей сильний консенсус в західному світі, ту сильну позицію щодо перемоги України. Щоб ми як союзник, як партнери України і надалі надавали ту необхідну допомогу і зброю, та водночас вказували на реформи, які потрібні, і поглиблювали подальшу перспективу відносин між Україною та НАТО.