Середній розмір пенсій в Україні вперше перевищив п'ять тисяч гривень — Ірина Ковпашко

Середній розмір пенсій в Україні вперше перевищив п'ять тисяч гривень — Ірина Ковпашко

З 1 березня нинішнього року понад 10 мільйонів пенсіонерів в Україні одержують збільшені виплати. Середній розмір цього підвищення – 579 грн. Про це заявила в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко. За її словами, в результаті таких пенсійних перерахунків середній розмір пенсій в Україні вперше становить понад п'ять тисяч гривень — а саме 5 219 грн. Також Ірина Ковпашко розповіла про перерахунок виплат із 1 квітня нинішнього року пенсіонерам, які працюють.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Суспільне

Середній розмір пенсій 5 219 грн

Ірина Ковпашко називає цифру у 10,5 мільйонів людей, яким було підвищено з 1 березня нинішнього року розмір пенсій. Таким чином середній розмір підвищення становив 579 грн 10 коп. В результаті цих перерахунків, каже заступниця голови правління Пенсійного фонду, вперше в Україні середній розмір пенсій склав понад п'ять тисяч грн. А саме 5 219 грн.

 

Щодва роки є право на перерахунок 

А щодо перерахунку виплат, здійсненого 1 квітня нинішнього року пенсіонерам, які працюють, Ірина Ковпашко зазначає, що він визначений нормою закону. "Ті, хто після призначення пенсій продовжував працювати, набував у зв'язку із цим страхового стажу, вони щодва роки мають право на перерахунок. Це не обов'язково ті люди, які набули 24 місяці страхового стажу. 

Закон передбачає дві категорії: 

1.    ті, хто після призначення попереднього перерахунку продовжували працювати і набули 24 і більше місяців страхового стажу;

2.    ті, хто продовжували працювати і набули не більше 24 місяців, (наприклад 15, 20 місяців страхового стажу), вони мають право також на перерахунок. Але для них умова дещо інша. Їм такий перерахунок проводиться винятково, якщо після призначення пенсій чи попереднього перерахунку минуло не менше двох 2 років. Це перерахунок по плинності часу". 

Перерахунок пенсій відбувається автоматично. Але… не всім

Каже Ірина Ковпашко, що законом у 2017 році було внесено додаткові зміни щодо пенсіонерів, які працюють. "Вони набувають стаж. Інформація про стаж з'являється в реєстрі застрахованих осіб, страхувальники подають звіти до Податкової, ми їх отримуємо у вигляді обміну інформацією і бачимо в реєстрі застрахованих осіб. Визначаємо коло осіб. Щороку з 1 квітня 2023 року буде дата, коли ми будемо проводити перерахунок. Але це не значить, що під цей перерахунок чи винятково тільки цей перерахунок дає можливість врахувати пенсіонерам, які працюють, стаж. Якщо пенсіонеру призначена пенсія була у вересні 2020 року, то він мав право звернутися за таким перерахунком, починаючи з вересня 2022 року. Якщо він скористався таким правом, то йому автоматичний перерахунок із 1 квітня автоматичний перерахунок пенсії проведено не буде. Лише через 2 роки або через 24 місяці набутого страхового стажу". 

Фото: Ірина Ковпашко, портал "Дебет-Кредит"

Підвищення індивідуальне 

Розмір підвищення у зв'язку з перерахунком пенсіонерам, які працюють, визначається індивідуально, наголошує Ірина Ковпашко. "Наприклад, якщо в людини була дуже низька заробітна плата і багато страхового стажу (понад 30 років у жінок і 35 років у чоловіків), то у неї з цим перерахунком може зрости лише доплата за понаднормовий стаж. Якщо ж заробітна плата у людини була достатньо високою, то у неї значно зросте основний розмір пенсії. В результаті таких перерахунків через 2 роки ми бачили підвищення і по 400, 500, 600 грн. Тобто це все суто індивідуальне. Але були і ті, у кого розмір виплати після такого перерахунку зростав на дуже незначну величину. У кожного конкретного пенсіонера своя ситуація".

Перерахунок буде після звіту від страхувальників

Цей перерахунок із квітня ще не проведено, зазначає Ірина Ковпашко і каже, що його здійснять обов'язково. Пункт 11 Постанови Кабміну 168 зобов'язує Пенсійний фонд провести перерахунок пенсіонерам, які працюють, саме із 1 квітня. "Це автоматичний перерахунок без звернень. Отримуємо інформацію від страхувальників за 1 квартал 2023 року. Я хочу, щоби на це зважали: перерахунок буде здійснено лише після того, як ми отримаємо звіти про страховий стаж і сплачену заробітну плату, з якої пішли в бюджет Пенсійного фонду внески саме тоді, коли буде здано звіт. Оскільки право на такий перерахунок визначає і страховий стаж, який набутий у січні і у лютому 2023 року. Поки таких даних немає, проведення перерахунку немає сенсу, бо попередній перерахунок тим людям, які плануються, що підуть у перерахунок з 1 квітня, було проведено із 1 квітня 2021 року. І два роки, відповідно, ще не минуло. І ці пенсіонери не набули ще 24 місяці страхового стажу. Ми позбавимо їх можливості врахувати набуту заробітну плату, якщо ця заробітна плата є досить високою", – резюмує Ірина Ковпашко. 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
Індексації підлягатимуть усі пенсії, призначені по 31 грудня 2023 року — ПФУ
700 тисяч пенсіонерів в Україні отримують понад 10 тисяч грн — Пенсійний фонд
"Мінімальна зарплата може підвищитися в травні 2023 року", — економіст
У липні українцям перерахують субсидії: хто знову подаватиме документи, а кого позбавлять виплат?
Розенко: нинішній уряд створив для нової влади можливості для підвищення пенсій і зарплат