700 тисяч пенсіонерів в Україні отримують понад 10 тисяч грн — Пенсійний фонд

700 тисяч пенсіонерів в Україні отримують понад 10 тисяч грн — Пенсійний фонд

Понад 10 мільйонів пенсіонерів в Україні одержуватимуть від сьогодні, 1 березня збільшені на 19,7% виплати. Вперше індексація стосуватиметься мінімальних пенсій. Про ці зміни, про пенсії для військових, про доплати людям віком за 70 років розповіла в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо заступниця голови правління Пенсійного фонду Ірина Ковпашко. Вона, зокрема, повідомила, що понад 10 тисяч грн. отримують в Україні 700 тисяч пенсіонерів.

0:00 0:00
10
1x

Фото: УНІАН 

Цього року по-іншому перераховували мінімальні пенсії

Щороку 1 березня в Україні здійснюють індексацію пенсій, констатує Ірина Ковпашко. І нинішній рік не став винятком, незважаючи на війну. Стосується індексація всіх видів пенсій. "Це те, що визначено, як 50% показника зростання споживчих цін попереднього року і 50% показника зростання середньої зарплати в Україні за три попередні роки, порівняно ще із трьома попередніми роками. Це визначається з урахуванням середньої заробітної плати за попередній рік". Таким чином визначився показник середньої заробітної плати, визначився коефіцієнт індексації, уряд своєю постановою визначив — з якого часу, кому, на скільки, яким категоріям людей, в якому порядку зростатиме пенсія, пояснює Ірина Ковпашко. Отже, пенсії індексувалися всі попередні роки. Але зростав основний розмір пенсії, визначений з урахуванням набутого стажу і зарплати. "У нас на сьогодні більшість пенсіонерів поважного віку, у них зарплата була при Радянському Союзі невисокою. В результаті перерахунку людина могла не отримати жодної копійки більше". Тому, каже Ірина Ковпашко, були визначені інші показники мінімальних розмірів виплат. Їх прив'язали до інших показників вікових категорій.  

Нікуди не треба йти. Все буде автоматично 

"Зараз підвищуватимуть не лише ті пенсії, які базуються на стажі й зарплаті, а й мінімальні виплати, які люди отримують на руки. Це те, що дасть змогу кожній людині, якій буде проведено перерахунок, побачити, який же  результат дає цей перерахунок", — зауважує Ірина Ковпашко. І запевняє: урядова постанова передбачає, що перерахунок здійснять 1 березня автоматично — за матеріалами пенсійних справ. За перерахунком пенсіонерам і пенсіонеркам не варто нікуди йти. "Постанова передбачає: якщо визначено певні умови розрахунку розміру мінімальної пенсії особам, котрі не працюють, якщо той, хто працює, звільниться, то йому також перерахують розмір пенсії. Це здійснять, виходячи з умов і з гарантій, даних цією постановою, з наступного дня звільнення". Розмір пенсії кожного конкретного пенсіонера визначається індивідуально, каже Ірина Ковпашко. Кожна людина матиме різні вихідні дані і щодо стажу, і щодо вікової категорії, і щодо зарплати, і навіть особливого статусу.

Зросте основний розмір пенсій

Ірина Ковпашко зробила пояснення стосовно загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (страхові пенсії), виплат постраждалим від Чорнобильської катастрофи та пенсій особам, звільненим із військової служби, а також щодо деяких осіб із числа строковиків, у яких враховується заробітна плата. Заступниця голови правління Пенсійного фонду сказала: "Їхня заробітна плата буде проіндексована на 19.7%: зросте основний розмір пенсій, до якої будуть встановлені надбавки, доплати і підвищення, на які має право кожен конкретний пенсіонер. По страховій пенсії це буде основний розмір пенсії. До нього може бути встановлено доплата за понаднормовий стаж, вікове підвищення у належному розмірі відповідно до віку. Пенсію можуть установити за особливі заслуги. І це буде додатковий розмір пенсії після підвищення. При цьому спрацює обов'язкова гарантія. Зростання не може бути меншим, ніж на 100 грн. Також проіндексована пенсія не може зрости більше, ніж на 1500 тисячі".

700 тисяч пенсіонерів в Україні отримують понад 10 тисяч грн

Ірина Ковпашко констатує: у нас є велика кількість пенсіонерів, виплати для яких становлять понад 10 тисяч грн. Таких є 700 тисяч пенсіонерів. "Вони могли б отримати більші виплати, але вищі пенсії стали б ще вищими, а до нижчих ми б не дійшли. Тому спрацює отаке підвищення саме для цивільних пенсіонерів. Ці пенсії можуть потрапити і під додаткові гарантії, якщо їх розмір після індексації не досягнув мінімуму, визначеного урядом. Це пенсії цивільних пенсіонерів (або страхові пенсії)", — каже заступниця голови Пенсійного фонду.

Військові пенсії 

Що стосується військових, то це дуже чутлива тема, зазначає Ірина Ковпашко. І пояснює: "ми пробували мінімізувати розриви в розмірах пенсій. Була здійснена доплата з липня 2021 року. Нинішнього року військові пенсії вже було проіндексовано на 14%. У цій постанові також передбачається, що пенсії військових зростають на 19.7%. Після індексації її розмір не може бути меншим, ніж 100 грн. і більшим, ніж 1500 тисячі. Зростання пенсії відбувається в межах максимальної величини, "яка визначена для пенсії: 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність. Це 20 930 грн". 

Доплати людям віком за 70 років

Доплати до пенсії людям віком за 70 років:

— віком понад 80 років: до 570 грн.

— віком від 75 до 80 років: 456 грн.

— віком від 70 до 75 років: до 300 грн.

"Але є умова: доплати тим, у кого розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, доплат, підвищень не досягає середньої заробітної плати за 2020 рік. Це — 10 350 грн", — уточнила Ірина Ковпашко. 

Перерахунки 1 квітня 

Звертає увагу Ірина Ковпашко і на так звані "масові перерахунки". 1 квітня — дата, з якої Пенсійний фонд автоматично проводить перерахунки пенсій пенсіонерам, які працюють, кожні два роки. "Якщо пенсіонер після призначення пенсії продовжує працювати, то через кожні два роки він має право на проведення перерахунку. Перерахунок у 2023 році таким пенсіонерам буде проведено саме з 1 квітня. І це здійснять після того, як ми отримаємо від Податкової відповідні дані щодо показників сплачених внесків у 2023 році. Тоді буде проведено перерахунок", — резюмує заступниця голови Пенсійного фонду.