Перемога України у війні не гарантує вступу до НАТО — генерал Романенко

Перемога України у війні не гарантує вступу до НАТО — генерал Романенко

Перемога України у війні не гарантує вступу до НАТО. Якщо Росія збереже потенціал збирати сили для повторної агресії, це може стати гальмом на шляху України до Північноатлантичного альянсу. Це зазначив в ефірі Українського Радіо генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генштабу ЗС України (2006-2010 роки) Ігор Романенко. Він також проаналізував гарантії безпеки, які може надати Україні альянс за нинішніх умов.

0:00 0:00
10
1x

                                                                                                                                                        Фото: Міноборони України

"Є великий крок в усвідомленні ситуації"

Ігор Романенко наголосив, що керівництво держав-партнерів України зробило великий крок в усвідомленні ситуації в Україні. І головний чинник – потужний спротив російській агресії. Те, що демонструють майже рік ЗСУ, мало хто очікував на Заході, у тому числі в країнах – членах Північноатлантичного альянсу. "Тому в нас тут є перспектива (стосовно вступу до НАТО – ред.) Хоча процес гальмує війна, яку ми ведемо за свою свободу", — констатує генерал.

Після завершення війни шлях України до НАТО — прямий?

"Тут питання, в якому стані буде Російська Федерація після завершення війни, — зазначив Ігор Романенко. — Відомо, що формально вони починали цю війну не тільки, щоб "звільнити" народ Донбасу, а й щоб Україна не вступала до складу НАТО. Тому принциповий момент — у якому стані на момент закінчення війни перебуватиме Україна та держава-агресорка. Якщо Росія залишить територію України, але продовжуватиме погрожувати і збирати сили для повторного можливого наступу, то це може стати гальмом для нас у напрямку НАТО. До того ж Володимир Путін протягом усього року погрожував зброєю масового знищення. На поточний момент кораблі, оснащені ракетами з тактичними ядерними боєголовками, вийшли в море. На річницю навали росіяни проводять тренування зі своїми ядерними силами. (Росія вперше за останні 30 років почала розгортати в Балтійському морі тактичні кораблі з ядерною зброєю. Про це пише американське видання Politico з посиланням на щорічний звіт норвезької розвідки. "Ключова частина ядерного потенціалу перебуває на підводних човнах і надводних кораблях Північного флоту", — зазначає норвезька розвідка. За її даними, військові кораблі Північного флоту ВМФ СРСР регулярно виходили в море з ядерною зброєю за часів холодної війни, але сучасна Росія вперше зробила те саме. Вона має підводні човни, протисупутникову зброю і кібернетичні можливості, які можуть загрожувати Норвегії і Північноатлантичному альянсу НАТО. Однак, тактична ядерна зброя є "особливо серйозною загрозою в декількох оперативних сценаріях, в яких можуть бути задіяні країни НАТО",  – йдеться в доповіді норвезької розвідки – ред.) Тобто Путін по максимуму використовує ядерну загрозу проти керівництва західних держав, насамперед США. Мета – щоб вони йшли назустріч у підходах, пов’язаних із зупинкою бойових дій, але на путінських умовах". НАТО до липневого саміту у Вільнюсі має завершити розробку проєкту гарантій безпеки для України.

У чому полягатимуть ці гарантії? 

"Є окрема домовленість з Великою Британією та Польщею щодо союзу регіонального плану, який міг би також гарантувати безпеку України. Але звісно, найкращим варіантом є гарантії з боку НАТО та, безперечно, вступ нашої держави до альянсу. Скоріше за все, буде спершу проміжний вступ до Європейського Союзу. Хоча не можна так жорстко пов’язувати, адже всі процеси відбуваються дуже динамічно. Можуть бути несподівані повороти", — констатував Ігор Романенко.