День під знаком повітряних тривог, або Помста за Вугледар

День під знаком повітряних тривог, або Помста за Вугледар

Сьогоднішній день пройшов під знаком повітряних тривог. Станом на 18.40 по Україні було випущено понад 70 крилатих ракет і 35 С-300. 60 ракет було збито. Юрій Ігнат, речник Повітряних сил повідомив, що з повітря ворог атакував 8 стратегічними бомбардувальниками ТУ-95 з Каспійського моря та Волгодонська. Дві ракети потрапили в повітряний простір Республіки Молдова та Румунії. Володимир Зеленський сказав, що "це виклик НАТО, колективній безпеці, це терор, який можна і треба зупинити". Проаналізував ситуацію, зокрема реакцію світу на ракетні обстріли в Україні в ефірі Українського радіо військовий експерт та волонтер Павло Нарожний.

0:00 0:00
10
1x

"Це модифікована система нападу, більш інтелектуальна"

Як вважає Павло Нарожний, це така помста росіян, бо в них вчора був серйозний розгром 155 бригади морської піхоти під Вугледаром. Вони втратили там величезну кількість техніки і живої сили. І це також реакція на візит Володимира Зеленського в ЄС. Чи можна це назвати тим широкомасштабним наступом, про який так багато говорять останнім часом? "Це підготовка і спроба до такого масованого наступу, більш інтелектуальна та модифікована система нападу. Вони прощупують нашу систему ППО, стріляючи спочатку найдешевшими засобами, такими як Shahed. Після чого програмують крилаті ракети і вже опісля стріляють Х-101, Х-55. А насамкінець запускають дорогі Калібри". Як вважає військовий експерт, попередньо ми збивали 90-95% всіх ракет. Зараз цей відсоток трохи менший. Але запевняє, що висновки будуть зроблені. 

Фото: Павло Нарожний, волонтер та військовий експерт, ФБ сторінка

Іранці поступово модифікують свої підходи 

Стратегічно росіяни нічого не можуть змінити, вважає Павло Нарожний. Каже, що іранці модифікували Shahed. "Вони їх роблять за принципом поясу Шахіда, додаючи уламків, щоби було більшим ураження там, де вони вибухають. В останніх версіях Shahed вже мають антени. І вони поки що не діючі. Але вони для чогось там є. І існують такі прогнози, що ці Shahed будуть комунікувати одне з одним і працювати роєм. А та електроніка, яка там вже стоїть, спроможна щось подібне робити". 

Наша ППО "не пасе задніх". Теж модифікується

Але наша системи ППО також не стоїть на місці, вважає військовий експерт. Проти Shahed активно задіяні мобільні групи: джипи або вантажівки, на яких стоїть кулемет. Такі мобільні групи встигають ефективно реагувати і збивати їх 100%. Втім, якщо росіяни запускають їх по руслу Дніпра, тоді такі групи їх вже дістати не можуть.

Загроза балістичних ракет існує

Питання в тому, які саме ракети (якої модифікації-ред.) нам дадуть, каже експерт. "А SAМР/T є сучасним аналогом С-300. Вони спроможні збивати ракети Х-55, Калібри. Балістику ні. Але сподіваюся, що нам дадуть саме ті ракети, які спроможні збивати балістичні. Іранську балістику росіяни поки не отримали. Х-22 та Іскандери теж балістичні ракети. І про цю загрозу треба пам'ятати."

Фото: Telegram Віталія Кличка

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Ракетний обстріл Дніпропетровської області: серед загиблих – діти
Небезпеки руйнування гідроспоруд на Дніпрі та Дністрі немає — Рябцев
Замість 5-ти великих електростанцій ― сотні малих ― Герус про зміни в енергосистемі України
Це перевірка і чергова спроба виснажити нашу ППО ― Євлаш про нічну комбіновану атаку
Наслідки масованої ракетної атаки: ситуація в Запоріжжі