"Із попередніх землетрусів уроки винесли погано"

"Із попередніх землетрусів уроки винесли погано"

Внаслідок землетрусів у Туреччині та Сирії, за даними на ранок 7 лютого, загинуло понад 5 тисяч людей. Поранені близько 25 тисяч осіб. Підземні поштовхи були відчутні на Кіпрі, в Єгипті та Лівані. Магнітуда найпотужнішого землетрусу складала 7,7 бала. Про наслідки стихійного лиха розповів Українському радіо Олександр Кендзера, сейсмолог, директор Інституту геофізики імені Субботіна Академії наук України.

0:00 0:00
10
1x

Чи пов’язані між собою землетруси в Туреччині, Сирії та Румунії?

6 лютого цього року на південному сході Туреччини і на території Сирії стався землетрус магнітудою 7,7. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що цей землетрус став найпотужнішим з 1939 року. Землетрус у ніч на 6 лютого стався і в Румунії. Він був значно слабший за турецький – магнітудою 4,6 бала. Чи становить це потенційну загрозу Україні, адже вона межує з Румунією?  На думку Олександра Кендзери, небезпечними у цьому плані можуть бути землетруси біля Одеси, бо вони відбуваються на глибині близько 180 км та охоплюють дуже велику територію, потрясаючи навіть Москву і Петербург, не кажучи вже про територію України. До таких землетрусів треба готуватись. "На превеликий жаль, історія свідчить, що уроки землетрусів у світі погано враховані", – констатує експерт. Адже у тій же Туреччині продовжують зводити будинки, які при сильних землетрусах руйнуються геть, як це сталося цього разу. А поруч стоять зовсім не зруйновані під час стихії споруди. Про що це свідчить? Зруйнований будинок було споруджено у несейсмостійкому варіанті. "В Україні інформація про те, які землетруси можуть бути в різних частинах держави, показана на картах загального сейсмічного районування території. Там зазначено бали сейсмічної інтенсивності майбутніх землетрусів. Очевидно, що всі, хто щось проєктує, будує, інвестує, повинні враховувати цей рівень небезпеки. Завважувати, як будуть коливатися ґрунти в основі будинку, і перераховувати це на проєкт споруди, знаходити місця, де границя міцності перевищується напруженнями, які можуть виникати під час майбутніх землетрусів. Якщо такі місця будуть знайдені, то їх потрібно зміцнити, і тоді будинки та інші важливі об’єкти залишаться цілими. Принаймні не буде таких фантастичних втрат, які є після сьогоднішніх землетрусів. На превеликий жаль, існує неправильне уявлення, що будинки, які проєктуються у сейсмостійкому варіанті, є набагато дорожчими. І щоб зекономити й побудувати більше квартир, сейсмічну небезпеку не враховують. А результати такого підходу ми бачимо. Карти, на яких позначено небезпечні зони, відомі. Турецька влада так само знає про ці зони, і вочевидь під час проєктування треба було ретельніше ставитися до такої інформації", — зазначив науковець.

Фото: Суспільне. Рятувальники на уламках будівель у місті Гарем поблизу турецького кордону, провінція Ідліб, Сирія, 6 лютого 2023 року

Чому в Туреччині часто стаються землетруси?

"Річ у тім, що територія України розташована на межі сейсмоактивного поясу, а Туреччина лежить прямо посередині такого поясу. Він утворився внаслідок того, що євразійська материкова плита починається біля Атлантичного океану і тягнеться аж до Тихого океану, ніби рухається згори донизу, якщо дивитися на глобус. Знизу вгору її підпирає африканська плита, арабська плита та індійські плити. Ці величезні об’єми ґрунту, різнорідних масивів, каміння стикаються разом, виникають величезні напруження, які розв’язуються у вигляді землетрусів. Однак до моменту, поки не буде перевищена границя міцності, землетрус не станеться. Чи накопичилося вже достатньо енергії, на даний час ніхто не може передбачити. Але за розмірами плит та за їхньою деформацією можна оцінити, якими будуть максимальні сейсмічні події. Знаючи, на якій відстані стоїть ваш об’єкт від зони, де можуть виникнути землетруси, можна вирахувати, коли хвиля прийде до вашого об’єкта і він почне коливатися. Якщо об’єкт сейсмостійкий, то він встоїть, якщо ні — то все може бути".

Чому одні землетруси приносять багато жертв, а інші — менше?

"Коли землетруси відбуваються недалеко від незахищених у сейсмічному плані місць, тоді є багато втрат і руйнувань. Зокрема, у 1999 році на північному заході Туреччині в місті Ізмір відбувся землетрус магнітудою 7,7 і загинуло 18 тисяч людей. Якщо дивитися на схід, то згаданий пояс продовжується аж до Азорських островів, через Середземне море, а в інший бік пояс продовжується до Кавказу. Далі розділяється надвоє, але напруження там увесь час накопичується. Адже тектонічні процеси на нашій планеті залежать від процесів у мантії та ядрі земної кори. Усі рухи, що там відбуваються, можуть призводити до того, що у якомусь конкретному місці може виникнути напруження вище за границю міцності матеріалу, з якого складаються материки чи окремі блоки". Олександр Кендзера зазначив, що у Туреччині можуть статися повторні землетруси, але такої потужності вже не буде. Високі хвилі на морі триватимуть кілька годин, не більше.

Чи попереджали населення про можливий землетрус?

"Щодо Туреччини, то не можна сказати, що там все добре працює для захисту населення. На території України це працює краще. Завдяки ентузіастам із науково-дослідного інституту будівельних конструкцій та фахівцям з Академії наук розроблено державні будівельні норми, де показано, який буде рівень сейсмічної небезпеки у тому чи іншому місці на території України".

Фото: Суспільне. Люди намагаються дістатися до заблокованих мешканців у заваленому будинку в Діярбакирі, на південному сході Туреччини. 6 лютого 2023 року