Гелікоптер Super Puma "відповідає всім заявленим вимогам", стверджує експерт Богдан Долінце

Гелікоптер Super Puma "відповідає всім заявленим вимогам", стверджує експерт Богдан Долінце

Фахівці оцінюють технічні характеристики гелікоптера Super Puma, який впав у Броварах і це призвело до загибелі 14 людей, у тому числі керівництва МВС України. Йдеться не про конкретну машину (причину саме цієї катастрофи має встановити офіційне розслідування), а про особливості моделі загалом. Свою оцінку висловлював Українському радіо авіаційний експерт Валерій Романенко, ми також звернулися за коментарем до його колеги, члена Громадської ради при Державіаслужбі Богдана Долінце.

0:00 0:00
10
1x

Розмах гвинтів Super Puma до 16 метрів

Це великий вантажно-транспортний гелікоптер. Вартість його майже 30 мільйонів доларів. Super Puma є масивною машиною. Довжина понад 20 метрів, висота 5 метрів. Використовує декілька турбодвигунів. Розмах гвинтів до 16 метрів. Співрозмірний з Мі-8. Ним перевозять або пасажирів, або використовують Super Puma для евакуації поранених, або для швидкого перекидання військових підрозділів. Під час бойового завдання вертоліт може рухатися над землею на висоті 30 см. Серійне виробництво Super Puma почали у 2000-2004 роках. Станом на 2016 рік було виготовлено 170 одиниць. Богдан Долінце констатує: "Це доволі поширений вертоліт саме на європейському ринку. Він себе ефективно зарекомендував. Стоїтьна озброєнні у понад 10 різних країн. Щодо цивільного використання, то його  мають у себе близько 20 країн, серед яких є Канада, Японія, ЄС".

 Super Puma в Україні

"На початку повномасштабної війни аеродром у Ніжині, де базувалися ці гвинтокрили, зазнав ракетного удару. На початок 2022 року в Україну мали надійти 40 одиниць гвинтокрилів. Доставили лише половину партії різних типів повітряних суден". Саме Super Puma, каже авіаційний експерт, Україна має 4 одиниці. Експлуатує їх МВС: у Державній службі з надзвичайних ситуацій, Нацгвардії та Нацполіції. "На сьогодні в Україні є два реєстри повітряних суден: цивільний, в якому присутні три десятки вертольотів різних радянських типів Мі-8 і Мі-6. Вони всі є в публічному реєстрі, але він закритий після початку повномасштабної війни. А також є реєстр повітряних суден державної авіації: Авіакомпанія України, вертольоти і літаки ДСНС, військових. Реєстр також  закритий. Але мова може йти від 10 до 100 одиниць".  

Безпечність Super Puma

"Даний вертоліт відповідає всім заявленим вимогам. Проходить відповідну сертифікацію в ЄС. Він був допущений до експлуатації. Його параметри надійності не викликають запитань", - каже Богдан Долінце. 

Читати також: Чим є гелікоптер Super Puma, що розбився у Броварах?

Super Puma під час війни

Для всіх цивільних повітряних суден від початку повномасштабного вторгнення діє заборона перебування у повітряному просторі. "Але це не стосується бортів державної авіації, польоти якої регламентуються і погоджуються з військовими структурами. Вони мають окреме регулювання, яке може бути ширшим, ніж використання цивільних суден. Заборони польотів над територією міста немає. Є лише окремі зони". Також відомо, каже авіаційний експерт, що судна ДСНС та МВС мають право літати і сідати на спеціалізовані майданчики на дахах лікарень або інших спеціалізованих установ і використовуються для транспортування критичних пацієнтів. До війни Super Puma активно використовував Інститут серця у Києві для термінової доставки хворих. 

Застереження при польоті

Повинна бути відсутність поривів бічного вітру, наголошує Богдан Долінце. "Бічний вітер створює складнощі для польоту. Також небезпечні низькі температури, важливою є наявність або відсутність опадів". А загалом дві третини всіх авіаційних подій пов'язані з людським чинником: це помилки під час пілотування або під час обслуговування судна, констатує фахівець.

Порятунок екіпажу

"Технічно передбачена можливість аварійної посадки повітряного судна з використанням одного двигуна або у разі виходу з ладу якоїсь із систем. Критичні системи є задубльованими, щоби унеможливити позаштатні ситуації. Нормально політ такий вертоліт (у аварійному стані – ред.) не може здійснити. Але аварійну посадку здійснити зможе", – каже експерт. Парашути передбачені винятково на військових літаках. "Елемент виживання на вертольоті вищий, ніж на літаку, через нижчу швидкість і меншу висоту". 

Фото: НГУ, Airbus Н-225