Війна: п'ять тисяч українських дітей без батьків

Війна: п'ять тисяч українських дітей без батьків

Внаслідок розв'язаної Росією проти України війни п'ять тисяч українських дітей опинилися без батьків. Про це повідомила в ефірі Українського радіо радниця-уповноважена Президента України з прав дитини і дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук. До Всесвітнього дня дітей-сиріт війни вона розповіла: як держава зараз підтримує дітей, чи можливе під час бойових дій усиновлення, куди звертатися, коли ви бачите дитину без дорослого?

0:00 0:00
10
1x

“Небезпека втрати батьків присутня постійно”

Під час розв'язаної Росією проти України війни близько п'яти тисяч дітей залишилися з різних причин без батьківського піклування, повідомила Дар'я Герасимчук. “У когось батьки на війні, хтось із дорослих перебуває на тимчасово окупованій території, хтось вважається зниклим безвісти. Небезпека втрати батьків присутня постійно. Якщо говорити про тимчасово окуповані території, то там умови життя непридатні”, — констатувала радниця-уповноважена Президента України з прав дитини.

Точної статистики дітей без батьківського піклування немає і бути не може, додала вона. “Щойно ми отримуємо деокуповані території, одразу маємо нову статистику. Вона буде постійно змінюватися", — зауважила Дар'я Герасимчук.

Що дає статус дитини, позбавленої батьківського піклування? 

"Статус дає дитині можливість отримувати захист від держави, надаються певні гарантії та підтримка. Набули чинності додаткові підстави для отримання статусу дітей, позбавлених батьківського піклування” , — пояснює радниця-уповноважена Президента України з прав дитини. Зараз ті, хто перебуває в полоні або на тимчасово окупованій території, а також розділені родини, батьки, що вважаються зниклими безвісти — їхні доньки та сини отримують статус дітей, позбавлених батьківського піклування. Така дитина не підлягає усиновленню. Вона може лише перебувати на тимчасовому влаштуванні. 

Понад 3 500 дітей були влаштовані в свої біологічні сім'ї — до родичів. Вони не потрапляють до закладів інституційного догляду. Якщо у них немає біологічної родини, то ці діти залучаються до альтернативних форм виховання: прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, патронатні родини, а потім вже аж до закладів інституційного догляду", — уточнила Дар'я Герасимчук.

Дитина без дорослого — куди звертатися? 

"Треба звертатися до Служби у справах дітей, коли ви бачите дитину без дорослого. Або тоді, коли дитина недостатньо доглянута”, — зазначила радниця-уповноважена Президента України з прав дитини. Поки триває війна батьки можуть перебувати в полоні, або якщо немає підтвердження, що обоє батьків загинули, така дитина вважається позбавленою батьківського піклування. 

Зараз працює телеграм чат-бот "Дитина не сама". Тут можна також повідомляти, якщо ви виявили дитину самою. І є родини, підготовлені до прийняття такої дитини. 

Трапляється і так: хлопчик після евакуації прийшов до центру у справах дітей. Він опинився тоді без батьків, його треба було влаштувати в тимчасову сім'ю. Невдовзі вийшла на зв'язок мама: як виявилося, вона перебувала на тимчасово окупованій території й не зразу отримала змогу сконтактувати зі своєю дитиною. Зараз чекають, поки мама зможе звідти виїхати. 

Читати також: Конфіскація активів РФ: чи достатньо в України законних процедур? Пояснює Несходовський

Як саме держава піклується про дітей під час війни? 

Держава підтримує дітей і під час війни, запевнила Дар'я Герасимчук. Діють освітні, фінансові та соціальні державні гарантії. Відповідні програми не змінилися під час повномасштабного вторгнення.  Водночас працює урядовий координаційний штаб захисту прав дітей під час війни.

“Президент дав мені завдання: щоб у кожної дитини була родина. Це складно зробити, але реалістично. Я сподіваюся, що у нас не буде закладів інституційного догляду, бо не буде в них потреби", — сказала Дар'я Герасимчук.

Усиновлення і війна

Під час війни в будь-якій країні процедура усиновлення зупиняється, зазначила Дар'я Герасимчук. Це стосується і України, яка зазнала агресії з боку Росії. Причому призупинення процедури усиновлення стосується також тих, хто змушений був через війну залишити країну. Але в Україні все-таки спробували запустити процедуру усиновлення. Міністерство соціальної політики розробило відповідний механізм, внесло зміни під час воєнного стану. І процедуру всиновлення всередині України відновили. Тому зараз і діти можуть бути усиновленими, і батьки можуть усиновити, де хто б не перебував саме в Україні. А міждержавне усиновлення поки є на паузі, зазначила радниця-уповноважена Президента України з прав дитини.

Батьківство через “Дію”

Кандидати у прийомні батьки (сім'я або будинок сімейного типу)  — все це реєструється в Україні не тільки офлайн. 1 червня минулого року процедуру усиновлення цифровізували, розповіла Дар'я Герасимчук. Тепер на порталі "Дія" (не у додатку на смартфоні, а саме на порталі, на сайті “Дії”) можна подати відповідну заявку, надіслати в електронному вигляді необхідні документи. Не треба більше збирати багато паперових документів і стояти в чергах. Реєстрація заявки у “Дії” триває не більше півгодини, а сама послуга безкоштовна. Але зменшення бюрократії не означає звісно відсутності перевірки — служба у справах дітей має переконатися, чи можна довірити дитину потенційним батькам.