"Генасамблея ООН має створити місію для моніторингу умов утримання українців в російському полоні", — Захаров

"Генасамблея ООН має створити місію для моніторингу умов утримання українців в російському полоні", — Захаров

Україна ініціює створення міжнародної місії для моніторингу умов і стану українських громадян, які перебувають у російському полоні. Про це заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак на міжнародній конференції "Права людини за темних часів". Більше про це в ефірі Українського радіо розповів голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

0:00 0:00
10
1x

Чи можливе створення такої міжнародної місії

Я вважаю, що ця місія є необхідною, оскільки доступу до військовополонених та цивільних заручників сьогодні немає. Лише Червоний Хрест зараз почав заходити в якісь місця, але цього мало. Таких місць утримання дуже багато і в Російській Федерації, і на окупованих територіях. Вони часто неофіційні. Це не ті місця для утримання під вартою, які передбачені для цього, з відповідними умовами. Тому така місія є вкрай необхідною. Бажано, щоб вона була створена на основі управління Верховного комісара ООН з прав людини. Це було б найбільш ефективно, оскільки там працюють досвідчені люди.

Крім того, потрібно, щоб заходили місії від міжнародних правозахисних організацій, зокрема від місії управління Верховного комісара ООН з прав людини. Також можна говорити про створення місії від Верховного комісара з прав людини Ради Європи, оскільки все відбувається в Європі.

Про створення нової системи колективної безпеки

Міжнародна місія повинна мати мандат без попередження відвідувати місця позбавлення волі, де утримуються військовополонені та цивільні заручники. Я вважаю, що рішення про таку місію мала б ухвалити Генеральна асамблея ООН. Крім того, саме на базі верховного комісара ООН з прав людини.

Сьогодні система колективної безпеки, створена після Другої світової війни, зруйнована Росією і не працює. Її треба створювати заново. І створення міжнародної місії було б одним з кроків на шляху до формування нової системи колективної безпеки.

Якщо таке рішення буде ухвалене, треба відразу передбачати санкції за перешкоди для місій. Росія — член Ради безпеки ООН, і вона мусить відповідати за такі речі. Якщо вона ігноруватиме рішення, яке ухвалить Генасамблея ООН, і не даватиме новоутвореним місіям отримувати доступ до місць позбавлення волі, то треба ставити питання про виведення Росії з Ради безпеки ООН.

Читайте також "Нобелівська премія миру, яка показує значення тих, хто бореться за права людини — це спосіб попередження війни", — лауреатка премії Романцова

Про діяльність Червоного Хреста

На мій погляд, Червоний Хрест слабко виконує свою роботу. Вони виправдовують це тим, що знаходяться в межах мандату і не можуть його порушувати. Але насправді навіть в межах свого мандату вони недопрацьовують. Я думаю, це пов'язано з тим, що їм не дають такої можливості росіяни, який просто їх не пускають і не дають інформацію. Тобто з росіян треба все "вибивати", бо самі вони нічого не робити не хочуть. А Червоний Хрест не є організацією, яка може вимагати, щоб мати цю інформацію. Але тільки від них ми отримуємо якусь офіційну інформацію.

Фото: AFP VIA GETTY IMAGES