Пережити зиму: що очікує на Україну в холодний сезон

Пережити зиму: що очікує  на Україну в холодний сезон

Росія зруйнувала третину українських електростанцій, що спричинило масове відключення електроенергії по всій країні. Що буде далі з енергетичною інфраструктурою і до чого готуватися українцям ― в ефірі Українського радіо розповів Іван Плачков, колишній міністр палива та енергетики України.

0:00 0:00
10
1x

Про що свідчить ця цифра ― третину електростанцій зруйновано?

"У нас єдина енергетична система, що складається з електростанцій, магістральних мереж, підстанцій, високовольтних ліній, розподільчих мереж. Тобто генерують енергію електростанції та теплоенергоцентралі, розподіляється енергія по Україні високовольтною єдиною системою і потрапляє до споживачів розподільчою системою. Окупанти пошкодили велику кількість як генеруючих потужностей, так і магістральних мереж. Тобто, якщо на електростанції є 5-6 енергоблоків, то ракетним ударом пошкоджено 2 енергоблоки, залишилось 3. Високовольтні мережі є по всій країні, але потрібно обов’язково мати високовольтну підстанцію. Маємо пошкодження відкритих розподільчих пристроїв на підстанціях, і приміром, якась підстанція не працює на повну потужність. Пошкоджень багато, ситуація тривожна і загрозлива. Енергетики на сьогодні проявляють чудеса професіоналізму, організованості, героїзму, відповідальності. Вони поновлюють енергосистему, проходить деякий час ― і знову з’являється електроенергія і тепло. Але сьогодні були дуже потужні обстріли інфраструктури, і ми знаємо про райони Києва без світла і гарячої води, про інші міста також. Тому потрібно бути готовими на якийсь період, що не буде електроенергії, тепла і навіть газу.

Перш за все пропоную знайти близьких родичів, знайомих, друзів у селах, де є альтернативне опалення, щоб якийсь час там прожити. Якщо немає куди поїхати, то місцевим органам влади слід зробити громадські пункти, де можна буде побути в теплі. Опалення тут можна зробити за рахунок дизель-генераторів та електричних обігрівачів, навіть будівельних.

Висока ймовірність, що обстріли будуть продовжуватися. І нам потрібно дуже економити електроенергію, тому що коли є район чи місто з трьома вводами електрики, а два пошкоджені, то один цілий може не витримати перенавантаження. Ось чому енергетики звертаються з проханням зменшити споживання електроенергії, особливо у пікові години, щоб можна було забезпечити надійну роботу енергосистеми. 

У кожному будинку, незалежно від форми власності та функціоналу, має бути відповідальна особа, яка знає внутрішньобудинкові мережі. Якщо мінус 10-15 і раптом зупиняється теплопостачання, то треба негайно закрити засувки і злити воду з опалення та водопостачання, поки енергетики будуть відновлювати мережі. Це дуже важливо. Коли вода замерзає в трубах, вони розриваються, це дуже складно ремонтувати і навіть неможливо для великих міст, таких як Київ, Харків, Одеса, Дніпро. Тому треба підготуватися і зробити все для збереження системи".

Якщо всі дружно ввімкнуть праски о 9-й ранку, то система точно ляже. Це відповідає реальній ситуації?

"Ситуація виглядає так. Є єдина енергосистема та мережі. Є споживачі, населені пункти, підприємства. Складна технологічна структура. Зараз маємо ситуацію, коли багато підстанцій і розподільчих мереж пошкоджено, а на вцілілі ― збільшене навантаження. Проте вони не можуть витримати більше за свою проєктну норму. Тому коли в пікові години збільшується споживання, то можуть не витримати як мережі, так і підстанції. Якщо раніше працювало два чи три трансформатори, то зараз працює один. Він може не витримати, і ми своїми руками можемо створити аварійну ситуацію. Це по-перше.

По-друге. Ми накопичили палива на опалювальний сезон близько 2 млн тонн. Для середньостатистичної зими цього вугілля має вистачити. І газу зараз близько 14 млрд кубів. Але ми не знаємо, якою буде зима. Можливо, буде більша потреба і вугілля, і газу, тож зараз маємо максимально економити. Тому прохання енергетиків вирішує два питання: збереження енергосистеми та економія палива".

Про ядерну безпеку та захист атомних станцій, зокрема ЗАЕС

"У нас були дуже великі очікування від місії МАГАТЕ. Але хочу пояснити, що це просто така громадська організація при ООН, вона може дати нам тільки об’єктивну інформацію. Місію МАГАТЕ виконано в повному обсязі. Вона показала всьому світові, що Запорізька АЕС окупована, обстрілюється окупантами, там є персонал "Росатому", що чинить психологічний тиск на український персонал, і там порушено всі 7 компонентів, які забезпечують радіаційну безпеку. Цієї інформації на засіданні Ради безпеки ООН достатньо, щоб уряди США, ЄС та інших країн ухвалили рішення про визнання Росії терористом, і ядерним терористом зокрема. Бо ЗАЕС зараз використовується як ядерний терор для всього світу. До того ж цієї інформації достатньо, аби ввести санкції щодо "Росатому". А після цього зупиняються проєкти з будівництва атомних станцій у Туреччині, Єгипті, Угорщині тощо. На жаль, санкції поки не введені. А на ЗАЕС відбувається шалений тиск на персонал, щоб вони переходили працювати в "Росатом". Ситуація там загрозлива".

Насамкінець зауважимо. Цивільне населення безпосередньо не воює. Але воно працює в економіці, підтримуючи військо, і воює з державою-терористкою, заощаджуючи енергоресурси, свідомо ставлячись до їх витрачання, до розподілення свого енергоспоживання та можливого переходу до альтернативних способів опалення цієї надскладної зими. Свідоме ставлення до енергоресурсу має стати рисою, що гуртує націю.

Фото: bukoda.gov.ua