Як зміняться ціни на продукти харчування восени ― коментує Михайло Непран

Як зміняться ціни на продукти харчування восени ― коментує Михайло Непран

Які товари можуть подешевшати і подорожчати восени для українців, які фактори на це впливають, а також про дефіцит і тенденції ціноутворення розповів в ефірі Українського радіо Михайло Непран, перший віце-президент Торгово-промислової палати України, член Української ради бізнесу.

0:00 0:00
10
1x

За даними Держстату, лише за останній місяць значно подорожчала картопля, морква, гречка, свинина, курятина та інші продукти харчування.

Про різницю в цінах залежно від регіону

"Візьмемо, наприклад, помідори. Вчора я заходив у супермаркет "Космос" на Троєщині, це магазин бізнес-класу. Там кілограм помідорів коштує 73-75 грн, залежно від сорту. Якщо пройти трошки далі по масиву, на розкладці помідори продають по 50-55 грн. А от в сюжеті ТСН "Базари Ніжина" було сказано, що помідори коштують 30-35 грн, якщо ж поторгуватися і взяти ящик, то можна і по 25 грн придбати. Тобто ціни дуже різні, в залежності від регіону і торгової точки".

"Розглянемо ситуацію з молоком. На Прилуччині трилітрова банка домашнього молока з-під корови коштує 50 грн, у Білій Церкві ― 60-75 грн, а в Погребах під Києвом ― 90 грн за банку. Що ближче до Києва, то продукти дорожчі, тож столиця ― найдорожче місто України. Рівняти ціни по Києву ― це зовсім неправильно. Зараз навпаки ― ціни на різні продукти рослинництва, огірки, помідори, картоплю знижуються, бо нині пік сезону, маємо навіть перевиробництво, тому ціни мінімальні. Отже, варто підходити більш виважено і не вестися на інформаційні вкиди, які іноді просто нагнітають обстановку".

На базарчику під Києвом купити овочі буде точно дешевше, ніж у супермаркеті, переконаний пан Непран.

Про здорожчання продуктів і можливий дефіцит

"Думаю, що подорожчають ті продукти харчування, де в ціні присутня велика складова нафтопродуктів ― бензину, дизелю, необхідних для транспортування. Це скоріше може бути на наступний рік, а не на цю осінь. Цікава ситуація з хлібом. Одні кажуть, що подорожчає, але у зв’язку з кризовою ситуацією щодо експорту хліба вартість тонни зерна упала до 3 тисяч грн, тоді як у минулому році в такий час ціна була 9 тисяч грн за тонну. Тоді збиралися навіть фахівці і вирішували, що робити, адже хліб пекти було не вигідно. Зараз ціна трошки піднялася, коли експорт зерна відкрили. Теоретично, хліб може бути дорожчий там, де збирали урожай і враховували вже нову ціну паливно-мастильних матеріалів. Подивимося, яка буде ціна на цукор, є великі шанси, що він подорожчає.

Загалом, Михайло Непран закликав українців не панікувати, зробити консервації на зиму з дешевих помідорів та огірків, придбаних на приміських базарчиках, і закупити трохи цукру, адже зараз його багато у торговельних мережах.

Фото: Укрінформ