"Малий і середній бізнес не зможе скористатися послугою "єВідрядження" — Забловський про "підводні камені" пілотного проєкту

"Малий і середній бізнес не зможе скористатися послугою "єВідрядження" — Забловський про "підводні камені" пілотного проєкту

З 1 вересня українські підприємці матимуть можливість виїжджати в короткострокові відрядження за кордон. Про це розповіла міністерка економіки Юлія Свириденко. Міністерство економіки спільно з Міністерством цифрової трансформації розробило експериментальний проєкт "єВідрядження". Які критерії відбору тієї чи іншої особи, якщо вона вирушає у відрядження? Чому тільки офіційно працевлаштовані особи мають перевагу? Що потрібно зробити підприємству, щоб працівники змогли виїхати за кордон? Що це дасть Україні? Про це слухачам Українського радіо розповів керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Андрій Забловський.

0:00 0:00
10
1x

Що це за проєкт

"Питання щодо розблокування підприємцям виїзду за кордон бізнес неодноразово порушував впродовж останніх місяців. Мова в першу чергу про фізичних осоіб підприємства та юридичних осіб приватної власності. Днями Кабінет Міністрів розглянув цей проєкт, і було прийнято рішення його схвалити, але з доопрацюваннями.  

Технічна готовність до запуску цього проєкту з 1 вересня є. Це пілотний, експериментальний проєкт. В разі чого можна буде  вносити зміни і адаптовувати його під сучасні реалії. 

Зараз з'являється можливість для малого і середнього бізнесу в умовах війни вийти на нові рубежі ринку, активно займатися експортом і пошуком клієнтів, щоб виживати і адаптуватися до нових умов розвитку. Є компанії в багатьох країнах світу, які не хочуть проводити зустрічі віддалено або підписувати якісь важливі документи і контракти без фізичної присутності людини. 

Хто має право на виїзд? Мають право виїжджати працівники саме діючого підприємства. Не більше 10% персоналу з їхньої загальної кількості. Також одночасно може отримати дозвіл на виїзд за кордон 10 осіб з підприємства. 

Треба, щоб вчасно підприємство подавало податкову звітність, не було заборгованості по сплаті ЄСВ, мінімум повинно бути 10 застрахованих осіб персоналу і середня місячна зарплата повинна бути не менше 20 тисяч грн. До 7 днів надається право на виїзд, який оформлюється в цифровій формі. 

Для того, щоб компанія гарантувала повернення свого працівника, вона повинна буде внести страховий внесок у розмірі 200 тисяч грн на рахунок уповноваженого банку. Коли працівник вчасно повернеться, гроші буде повернуто. У разі, якщо працівник не повертається, ці гроші перераховуються на потреби Міноборони. Тоді блокуються вже видані дозволи підприємству і припиняються надаватися наступні. Компанія потрапляє до "чорного" списку. 

Щоб цей проєкт став діючим, і ним скористалися ті, кому це насправді потрібно, треба пом'якшити критерії, за якими будуть надаватися дозволи. Бо багато людей не зможуть через такі великі суми, заявлені в "єВідрядженні", виїхати, навіть якщо їм це дуже треба буде. Візьмемо питання щодо середньої зарплати у 20 тисяч грн. Середня зарплата до війни в Україні була на рівні 14 тисяч грн. По Києву трохи більшою. Зараз ми можемо відмінусувати 50% від тієї середньої заробітної плати і отримаємо ту, яка діє зараз. 

Щодо платежу у 200 тисяч грн. Це також доволі відчутна сума. Для одних підприємств 200 тисяч це нормально, а для інших — це велика сума. Для того, щоб 5 осіб виїхало у відрядження, треба зарезервувати суму в розмірі одного мільйона грн. Після повернення цих осіб декілька тижнів, зважаючи на бюрократичні процедури, гроші не будуть працювати. Вони будуть замороженими. 

З іншого боку, за цю суму в розмірі 200 тисяч грн можна незаконно виїхати за кордон. Звісно, що легальний бізнес ніколи не піде на незаконні схеми.

7 днів для відрядження є дуже малим терміном з огляду на існуючу логістику. Якщо вам потрібно полетіти до Бразилії або Південної Африки, то знадобиться значно більше часу. Бізнесу для повноцінної роботи потрібно як мінімум 14 днів. Навіщо ухвалювати рішення, якщо вони від початку є недосконалими? Малий і середній бізнес не зможе ними скористатися". 

Як допоможе це нашій економіці

"Якщо це буде справді робоча діюча модель із врахуванням тих питань, які на зараз ми вже маємо: а це зменшення порогу середньої зарплати, збільшення кількості днів у відрядженні, зменшення суми застави — то це буде позитивно впливати на економіку щодо збільшення експорту. Треба шукати будь-які можливості, щоб економіка працювала. Компанія не буде ризикувати тим, щоб забезпечувати нелегалам перетин кордону. Вона буде перевіряти сто разів свого працівника, перш ніж відправити за кордон. 

Багато українських компаній релокувалися в інших державах. Щоби забезпечити роботу цих компаній, треба мати можливість виїжджати на виробництво, якщо центральний офіс розташовано у Києві або Львові".


Фото: prostir.ua