"ООН вмиває руки, МАГАТЕ не має чіткої позиції": експерти про ситуацію із Запорізькою АЕС після засідання Радбезу ООН

"ООН вмиває руки, МАГАТЕ не має чіткої позиції": експерти про ситуацію із Запорізькою АЕС після засідання Радбезу ООН

Вчора ввечері у Нью-Йорку відбулося засідання Ради Безпеки Організації об'єднаних націй, яке скликали на запит Росії через обстріли Запорізької атомної електростанції начебто з боку українських військових. Разом з тим, протягом 11 серпня російські війська вчергове обстрілювали Запорізьку АЕС: зафіксовано п’ять прильотів поблизу дільниці зварювання та сховища джерел випромінювання. Ще п’ять прильотів сталися в районі пожежної частини, розташованої неподалік від ЗАЕС, також є влучання біля першого енергоблоку. Тож чим закінчилося засідання Радбезу ООН, чи виявили провідні світові організації чітку позицію, що робить Україна, аби відвернути можливу атомну катастрофу, та чого чекати, якщо росіяни таки влучать в ЗАЕС? Про все це Українське радіо спілкувалось зі старшою науковою співробітницею Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України Оленою Паренюк та виконавчим директором Центру прикладних досліджень "Пента" Олександром Лєоновим.

0:00 0:00
10
1x

Що вирішили на засіданні Радбезу ООН щодо Запорізької АЕС?

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав сторони надати доступ місії до Запорізької АЕС. Втім зазначив, що загрози безпеці атомній електростанції наразі немає.

Натомість постійний представник Росії в ООН Василь Небензя звинуватив ЗСУ в обстрілах АЕС. Таку позицію він аргументує тим, що Росія не має підстав обстрілювати "ні самих себе, ні станцію, ні Енергодар". Також Небензя заявив, що РФ готова сприяти місії МАГАТЕ і зробить все, щоб вона відбулась до кінця серпня.

Постійний представник України Сергій Кислиця заявив, що єдиний спосіб усунути ядерну загрозу — вивести російські війська і повернути контроль України над станцією. До цього ж закликали і США.

Також Кислиця привітав готовність РФ сприяти місії МАГАТЕ, водночас  зазначив, що для її проведення Росія має припинити обстріли Нікополя та Марганця.

Представник Китаю, який наразі головує в ООН, закликав Росію та Україну повернутись до мирних переговорів.

Чи достатньою є реакція МАГАТЕ та ООН на події на ЗАЕС?

"МАГАТЕ та генсекретар організації Гроссі кажуть про те, що вони згодні відправити місію на ЗАЕС. Більше того, сам Гроссі каже, що може очолити цю місію, тобто фактично він готовий віддати себе в заручники для того, щоб убезпечити нашу АЕС та аби не було катастрофи восьмого рівня", — розповіла Олена Паренюк

Експертка додала, що міністри країн G-7 також засудили агресію росіян на території Запорізької атомної станції, тож наразі точаться бесіди щодо необхідності створення демілітаризованої зони довкола станції: "МЗС України пропонує зробити таку зону та звезти туди контингент ООН для того, щоб убезпечити атомну електростанцію. Ці заклики підтримують й США". 

"Єдиний вихід із ситуації, яка склалася, — війська Росії мають залишити територію станції та Енергодара — міста, який є містом-супутником станції. Лише в такому випадку можна буде говорити, що ситуація стабілізується. Адже є інформація про те, що росіяни також замінували об’єкти на території ЗАЕС, розміщують там склади з боєприпасами. Якщо навіть випадково відбувається детонація, це може призвести до жахливої ситуації", — додав виконавчий директор Центру прикладних досліджень "Пента" Олександр Лєонов

Також він звернув увагу, що в даній ситуації до тиску на Росію мала б долучитися й  Туреччина, яка є одним із лідерів Організації Чорноморського економічного співтовариства і від якої Росія дуже залежить: "Адже якщо щось станеться на ЗАЕС, то це вдарить й по Туреччині. Тому важливий тиск не лише країн Заходу, але й держав регіону". 

Навіщо Росія взагалі обстрілює Запорізьку атомну електростанцію?

"Цей шантаж РФ яскраво демонструє, що Росія не впевнена, що зможе утримати території завдяки збройній силі. Адже нещодавно один з військових чинів РФ заявив, що ЗАЕС або буде російською, або її не буде взагалі. Це говорить про те, що вони побоюються, що Україна зможе в рамках контрнаступу відбити території на Півдні і в тому числі — Енергодар та ЗАЕС. Вони підвищують градус, аби шантажувати світ, та домагаються, аби Україна в односторонньому порядку припинила бойові дії на цьому напрямі", — пояснив Лєонов. 

Також, як продовжив експерт, нещодавно пролунала заява чиновника ООН про те, що організація в свою чергу не розглядатиме можливість введення миротворців на територію ЗАЕС: "Україна і Росія, мовляв, самі можуть дати раду ситуації. Й це після Бучі та Оленівки, коли Росія показала, що їй байдуже до всіх міжнародних правил та законів ведення сучасної війни. В цій ситуації ООН "вмиває" руки".

Читати також: "РФ потрібна картинка для ЗМІ, де покажуть, що Україна не гарантує безпеку на ЗАЕС", — Шелест про засідання Радбезу ООН

"Також додам й про МАГАТЕ, яке безпосередньо опікується безпекою на атомних об’єктах. Вона мала би виступити з дуже чіткою акцептованою позицією, в тому числі — наполягати на демілітаризації території. 

Якщо ООН самоусунулась та говорить про неможливість присутності миротворців, тому Росія мала би вивести війська, а МАГАТЕ — завести своїх спеціалістів, експертів на територію станції, які б зазначили, що вона демілітаризована та працює в штатному режимі. Проте з боку МАГАТЕ також не висувається таких вимог", — зазначив Олександр Лєонов. 

Чи усвідомлюють окупанти, чим небезпечні їхні дії на ЗАЕС для світу?

"Представники Росатому точно усвідомлюють, що вони роблять. Фактично йдеться про класичний шантаж. Поки що не влучили в жоден об’єкт, який є насправді критичним, окрім киснево-азотної станції. Тому йдеться про шантаж та спроби показати, що вони можуть це зробити", — наголосила Олена Паренюк. 

Чим можуть загрожувати обстріли Запорізької АЕС?

Наукова співробітниця Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України Олена Паренюк зазначила, що наразі Україні та світові щастить, оскільки поки що не було прильотів по самій ЗАЕС та сховищах відпрацьованого ядерного палива, лише по території поруч. Разом з тим, обстріли продовжуються і це є дуже небезпечним:

"Реактори мають сильний фізичний захист, тож ми можемо сподіватися, що в разі прямого влучання не станеться ядерної катастрофи — радіаційної аварії. Але якщо прилетить власне в сховище, то може статися витік радіоактивних речовин і це забруднить територію Запорізької атомної електростанції та зробить її непридатною до використання та перебування там людей".

Інформаційне управління Верховної Ради оприлюднило заяву про те, що у разі аварії на ЗАЕС, спричиненої діями російських загарбників, наслідки будуть відчутні не лише в Україні, але й в усій Європі та Азії.

"У світі є шкала, яку було створено після аварії на ЧАЕС — Міжнародна шкала ядерних інцидентів, основою якої є Чорнобиль, який має відмітку 7. Таку ж відмітку має й Фукусіма. На Запоріжжі може статися будь-яка з цих аварій і є вірогідність, що аварія на ЗАЕС може перебити шкалу Чорнобиля і ми можемо мати показник на рівні 8", — пояснила експертка.

Читати також: "Те, що робить Росія, — це перший у світі приклад ядерного тероризму", — співробітниця НАН України про замінування Запорізької АЕС

Що робить Україна, аби попередити аварію, та що робитиме, якщо аварія таки станеться?

За словами Паренюк, персонал ЗАЕС працює над попередженням аварії й робить все, передбачене протоколами: "Наприклад, в результаті минулих прильотів за аварійним сценарієм вимкнувся один з енергоблоків і персонал цього блоку відпрацював аварійний сценарій. Не сталося витоку радіації, що свідчить про те, що персонал ЗАЕС навіть попри титанічний моральний та психологічний тиск виконує протоколи безпеки, які є на станції, чітко та коректно".

"Також у нас є Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки. Він утримуються на наші з вами податки і має слідкувати власне за ядерною та радіаційною безпекою. В разі, якщо станеться щось, про що треба буде інформувати населення, то працівники центру вийдуть у всеукраїнське мовлення і будуть дуже чітко видавати інструкції щодо того, що потрібно робити населенню на кожній з територій. 

Небезпека на ЗАЕС в разі чого буде більшою, а далі — все залежатиме від того, куди дутиме вітер та куди будуть рухатися повітряні маси. Інформація буде оновлюватися. Це буде відбуватися через усі канали мовлення, тому треба слухати державні мовники", — підсумувала Олена Паренюк. 

Фото: UKR.NET

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої
Поки триває війна, логістика буде постійним викликом – Тарас Висоцький
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко