"Треба кредит на 9 мільярдів доларів під заставу зерна" — Сластьон про те, як вирішити проблеми українських фермерів

"Треба кредит на 9 мільярдів доларів під заставу зерна" — Сластьон про те, як вирішити проблеми українських фермерів

Сільськогосподарським виробникам необхідне фінансування в обсязі 9 млрд доларів протягом наступних дванадцяти місяців. Такі підрахунки провели в “Українському клубі аграрного бізнесу”. Відтак асоціація підготувала пропозицію до українського уряду, аби КМУ звернувся до міжнародних партнерів із закликом про допомогу. З якими саме проблеми зіткнулися українські фермери зараз, як організувати збір врожаю та посівну цього року, Українське радіо дізнавалось в генерального директора асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Романа Сластьона.

0:00 0:00
10
1x

Проблеми з виплатою оренди

Зараз сільгоспвиробники не можуть реалізовувати в достатніх обсягах свою продукцію. В першу чергу йдеться про експорт, адже ми були і залишаємося експортоорієнтованою країною. Це означає неможливість продовжувати виробництво для сільгоспвиробників на наступний сезон. Буквально через місяць в нас почнеться посів по озимих культурах, починаючи з ріпаку, пшениці, ячменю та жита. 

Нестача коштів ставить сільгоспвиробника перед вибором, що фінансувати далі. Й тут питання виплати орендної плати теж є доволі важливим, адже не маючи фінансового ресурсу, багато виробників почали пропонувати в рахунок орендної плати зерно. Таким чином частину орендної плати вже вдається закривати, але багатьом людям потрібні кошти, а не зерно. Тому неможливість реалізації зерна призводить до неможливості виплатити людям кошти. 

Особливо критичним це буде в регіонах, близьких до лінії фронту, а також тих, які знаходяться на сході чи північному сході, тому що для них проблема реалізації є ще більш критичною. 

Що буде з фермерськими кредитами?

Ми пропонуємо продовжити термін кредитування кредитів, які були видані навесні під проведення посівної компанії. Тоді передбачалося, що протягом шести місяців сільгоспвиробники можуть повернути ці кошти. Очевидно, зараз немає можливості реалізувати продукцію, а відтак повернути кошти. Тому треба відтерміновувати ці кредити. Банки на такі пропозиції реагують нормально, оскільки частину коштів таки можна буде повернути. Банки розуміють, що їм також треба підтримувати бізнес, аби він працював і мав можливість в майбутньому повернути ці кошти. 

Проте банкам самим потрібна підтримка ліквідності, тому ми й закликаємо шукати кошти як всередині країни, так і за межами України. 

Більшість іноземних партнерів, країн, організацій говорять про продовольчу кризу, глобальний голод, який насувається, про необхідність підтримувати торгівлю, можливість експорту з України. Власне, це в їхніх інтересах профінансувати сільгоспвиробника тут, в Україні, який би міг зібрати та зберегти зерно тут і поступово його експортувати, а також посіяти врожай наступного року. Адже якщо ми просто збережемо зерно, то левової частки врожаю наступного року не буде. Є велика частина сільгоспвиробників, які, якщо ситуація не покращиться, не планують сіяти під урожай наступного року. І це вже бути не стільки проблема України, адже для нас зерна буде вдосталь, як для глобальних ринків та країн, які вже потерпають від голоду — Африки, Азії. 

Тому й був заклик, аби нам допомогли кредитуванням, адже ми не просимо, аби українським фермерам дали щось просто так. Йдеться кошти під заставу зерна, яке зазвичай було ліквідним.

Фото: pixabay