Щоб бізнес працював, потрібна повага до закону від представників влади — Оксана Продан

Щоб бізнес працював, потрібна повага до закону від представників влади — Оксана Продан

Війна позначається не лише на бюджеті, війна позначається і на бізнесі. 70% бізнесів закрилося. Попри все, за три місяці війни було зареєстровано 31 266 підприємств, з яких 26 386 українців стали ФОПами. Про це повідомило Міністерство цифрової трансформації. Найбільше зареєстрованих у Львівській, Дніпропетровській області та у Києві. Як розвивається і виживає бізнес в умовах війни? Як його підтримує держава? Про це розповідає слухачам Українського радіо Оксана Продан, голова Всеукраїнського об'єднання підприємців "Фортеця", народна депутатка України VII та VIII скликань Верховної Ради.

0:00 0:00
10
1x

Як працює бізнес в умовах війни

"Ці підприємства, які зареєструвалися, найближчим часом не компенсують нам втрати, які ми маємо через бойові дії, через тимчасово окуповані території, через втрату великих промислових підприємств. Але це ті люди, які не поїхали за кордон, які зареєструвалися, розуміючи, що вони будуть тут, в Україні, продукувати нову додану вартість. І це величезний плюс. Вони реєструють підприємницьку діяльність і починають платити податки, навіть під час війни. Коли ми говоримо про перенесення бізнесу, то перші області, де наважилися зупинитися підприємці - це західні. Там відновлюють свою роботу ті, хто не зміг працювати у себе на місці через бойові дії. Багато хто обрав Україну, а не перевів своє виробництво за кордон. Ті підприємці, які залишаються, вони великі молодці. І це наше завтра".

 

Як підприємців підтримує держава

"Уже в березні були прийняті норми закону, які зменшили або скасували ряд податків, зменшили або скасували орендну плату на державні, комунальні землі, нерухомість. Зараз тривають перемовини стосовно конкретних об'єктів, які тоді не були скасовані, а зараз бізнес про це говорить, як, наприклад, в Одеському порту.

Є рішення органів місцевого самоврядування паралельно з рішеннями Верховної Ради і уряду про звільнення від оподаткування або зменшення податків. Крім того, обласні військові адміністрації, голови громад західних областей зробили все можливе, щоб бізнес нікуди від них не пішов, а залишився на місцях. Це те, що пропонує держава від себе, щоб бізнес працював". 

 

Що робити, щоб той бізнес який працює, працював

"Бізнес працюючий, він не просто сплачує податки, він сплачує податки за своїх найманих працівників, платить податки за заробітну плату своїх працівників. Він має цілу купу позитивів для економіки. Для того, щоб бізнес відчував, що він потрібен не тільки сам собі, і не тільки нам з вами -  потрібна повага до закону від представників влади. Якщо владу примусити працювати за діючими законами, багато чого вони не мають права робити з того, що вони роблять. Це стосується і контролюючих органів, і правоохоронних органів. Військові дії дали не лише повноваження для захисту країни, вони розв'язали руки для тих, хто не стоїть на передку, не воює, але знайшли собі об'єкти всередині для боротьби із підприємцями". 

 

Чому не дати можливості бізнесу розвиватися так, як йому б хотілося

"Багато представників у владі залишилися з радянським менталітетом, коли говорили, що всі підприємці, всі бізнесмени - це спекулянти. Коли до Верховної Ради вносять законопроєкти від правлячої більшості, які говорять про відновлення, відбудову тільки житла, а від Асоціації міст України пропозиції про те, як відновлювати в громадах бізнес сприймаються в штики, викликають спротив в більшості - це дуже дивно. Ми говоримо про те, щоб не просто допомагати бізнесу відновлюватися. А змушувати бізнес уже сьогодні планувати своє відновлення на абсолютно іншому вищому технологічному рівні".

Фото work4ua.org