"70% бізнесу готові повернутися до Prozorro": Василь Задворний про онлайн-тендери для держзакупівель

"70% бізнесу готові повернутися до Prozorro": Василь Задворний про онлайн-тендери для держзакупівель

Державні закупівлі Prozorro повертаються. Перед початком повномасштабної війни Кабмін скасував проведення тендерів в системі "Прозорро". Що за цей час сталося, як велися закупівлі і як планується їхнє проведення надалі розповів в ефірі Українського радіо генеральний директор ДП "ПРОЗОРРО" Василь Задворний.

0:00 0:00
10
1x

Чи було правильним рішенням скасувати тендери?

28 лютого Кабмін ухвалив постанову №179, якою дозволив проводити закупівлі без використання системи Prozorro. Це не означає, що бізнес став зобов’язаним не використовувати конкурентні процедури із аукціонами. Однак більшість підприємців аукціонами користуватися припинили. Це було доречне і своєчасне рішення, бо в умовах, коли зруйновані логістичні ланцюжки, виробничі потужності, коли неможливо прогнозувати, що буде у майбутньому, то й гарантувати проведення закупівель було дуже важко.

Наш досвід показує, що велика частина постачальників, орієнтовно 90%, просто не відповідала на електронні листи. Відзначу, що за 2021 рік у системі Prozorro у тендерах взяли участь 69 тисяч постачальників і 99% із них — це українські компанії. У перші місяці війни непроведення тендерів — це адекватний захід, це підтверджують і наші західні партнери як із Європейського Союзу, так і зі США.

Тепер ми бачимо, що ситуація стає більш прогнозованою. Тому очевидно, що далеко не всі витрати із держбюджету потрібно проводити без тендерів і надалі. На це є декілька причин. Основна — це ефективність витрачання коштів. Ми це бачимо за аналізом цін і тими закупівлями, що фіксувалися у системі упродовж цих трьох місяців. Там, де проводяться тендери, відбувалося зниження ціни на 5-7%. На мільйонах гривень це значні кошти для економії. Грошей у державі зараз мало. Тому ефективність витрачання коштів — це одна з причин, чому ми вважаємо, що закупівлі з тендерами мають повертатися.

Чи готові постачальники до тендерів?

Ми проводимо регулярні опитування. Якщо на початку березня 40% бізнесу були готові продовжувати працювати, то зараз ця цифра сягає 70% від того бізнесу, який у системі Prozorro працював. Ми бачимо кількісну зміну на рівні опитувань і кількості дзвінків до кол-центру. Нещодавно Укрпошта проводила аукціон для закупівлі меблів для зруйнованих відділень. На цей аукціон прийшли 24 учасники. Загалом Укрпошті вдалося зекономити десятки мільйонів гривень, провівши 40 закупівель у системі Prozorro, бо рівень конкуренції був дуже високий. Такий рівень конкуренції просто пояснити. Це ми бачимо на прикладі будь-якої держави під час відновлення після катастроф — природніх чи військових. Для приватного сектору державні закупівлі стають гарним джерелом надходження грошей. Приватний ринок зараз не дуже жвавий, а держава все одно продовжує щось купувати.

Я їжджу Києвом і дивлюся, що ремонтують дороги. Якщо дороги ремонтують, то хтось за це платить. У держави ці кошти є і ефективність витрачання грошей — це ефективність нашої відбудови. А для бізнесу це можливість заробити, підтримати своїх працівників і податками нашу країну.

Чи повернуться всі до процедури системи Prozorro?

Нині зобов’язувати всіх проводити закупівлі через Prozorro — це була б дивна ідея. Тому постановою Кабінету міністрів визначено декілька винятків, коли замовники можуть купувати напряму і терміново. Це той випадок, коли потрібно провести закупівлі упродовж днів або навіть годин, тобто коли терміни, що визначені законом, не підходять. Також — коли потрібні закупівлі на відновлення критичної інфраструктури, тобто це речі, пов’язані з безпекою. Окрім того, всі оборонні закупівлі зараз проходять поза системою Prozorro. Це три винятки, коли Prozorro можна не користуватися.

Ми повертаємо не весь набір процедур, які раніше існували. Нині йдеться про найпростіші варіанти. Це так звані спрощені закупівлі — до 15 днів з укладанням контракту і електронний каталог — це 8 днів до укладання контракту.

Коли запрацює Prozorro залежить від постанови Кабміну, ми сподіваємося, що протягом найближчих тижнів побачимо набагато більше даних про державні закупівлі і підвищення ефективності витрачання державних коштів.

Фото: facebook.com/derzhzakupivli.online