Starlink в Україні назавжди: як підключитися до супутникового інтернету

Starlink в Україні назавжди: як підключитися до супутникового інтернету

Якісний інтернет за будь-яких умов навіть якщо немає мобільного чи іншого зв′язку тепер доступний кожному через Starlink. Це платформа супутникового інтернету компанії SpaceX, що належить американському бізнесмену Ілону Маску. Практично від початку війни Starlink запрацював і в Україні. Щоправда спочатку швидкісний супутниковий інтернет був доступний лише для урядових, військових, сервісних чи логістичних структур. Але тепер, як повідомили у Держспецзв′язку, Starlink буде доступний усім користувачам на період воєнного стану. Також компанія SpaceX повідомила, що планує відкрити офіційне представництво в Україні. Як ним скористатися інтернетом Starlink пояснив в ефірі Українського радіо очільник Держспецзв'язку, полковник, кандидат юридичних наук Юрій Щиголь.

0:00 0:00
10
1x

Як підключитися?

Щоб користуватися інтернетом Starlink, треба його придбати. В Україні поки що Starlink не продається. Усе устаткування Starlink, що завезене в Україну, — це або гуманітарна допомога від пана Маска, або придбане за кошти міжнародного проєкту американського уряду. Це устаткування надходило для підтримки критичної інфраструктури та підтримки зв′язку у регіонах, де він був пошкоджений.

Після того, як ви придбаєте комплект устаткування, вам необхідно буде встановити на свій телефон мобільний застосунок та протягом 15 хв отримати повний спектр послуг, що надається компанією SpaceX. Юридичних обмежень на сьогодні щодо використання приватними особами цього устаткування немає. Ми ще проведемо упродовж кількох тижнів певні виміри і коли відкриється в Україні офіційне представництво, буде надано дозвіл на експлуатацію Starlink.

Скільки коштує інтернет Starlink?

SpaceX уже працює над відкриттям представництва в Україні, уже реєструють компанію і найближчим часом відбудеться відкриття.

Термінали Starlink офіційно продаються у країнах, де є представництва, зокрема у країнах Європи і США. Коштують близько 500 доларів. Недешево, але це плата за зв′язок, який не руйнується кібератаками і яким можна користуватися в будь-якій точці країни. Starlink — це по суті точка вай-фай, інтернет з неї можна роздавати, але платити буде одна особа, яка для себе її придбала і підписалась на абонентську плату. Це як ви роздаєте вай-фай зі свого приватного телефону, але оплачуєте саме ви. По суті, це звичайний модем, який отримує послуги інтернет через супутникові лінії зв′язку.

Про дослідження нового виду зв′язку

Будь-який вид зв′язку — супутниковий чи телефонний — має особливості своєї роботи. Є електронно-магнітна сумісність. Інтернет працює на певних хвилях і в певному діапазоні. Щоб надати офіційний дозвіл із відповідними документами потрібно провести виміри і точно визначити, що ми не заважаємо системам управління військових чи будь-яким іншим цивільним системам. Саме тому ми і проводимо ці розрахунки. За попередніми даними, які ми отримали спільно з Національною комісією і Укрчастотнадзором, то вони не будуть заважати. Є певні методології, які ми ще проведемо, як думаю, ми це зробимо швидко і якісно.

Про безпечність інтернету Starlink

Були у нас повідомлення деяких очільників областей, мовляв, давайте познімаємо всі тарілки зі своїх будинків, бо вони є цілями для ворога. Однак промінь, який випромінює Starlink є вузьконаправленим та не дуже високої потужності. Щоб його відслідкувати, потрібно підійти до нього на метрів 30-50. З такої відстані вже видно сам термінал, тому говорити, що якісь уявні космічні війська РФ завдаватимуть ударів по кожній окремій установці (а їх уже в нас понад 10 тисяч), це нелогічно.

Щодо безпеки, то компанія SpaceX повідомила, що була спроба росіян зламати кібератакою супутниковий зв′язок, але їм це не вдалося і це було виправлено простим оновленням програмного забезпечення.

Скільки людей користуються Starlink в Україні невідомо, жодна установа таку статистику не веде. Так само як волоконно-оптичні лінії в Україні ніхто статистику не вів і не знав, де вони розміщувались, тому ворогу і не вдалося цей зв′язок знищити. Саме тому ніхто не веде облік, скільки терміналів Starlink є на сьогодні, це не доцільно.

Starlink не є конкурентом для традиційних операторів зв′язку. Іноді оператори через Starlink відновлюють зв′язок там, де пошкодженні волоконно-оптичні лінії. Starlink — це винятковий зв′язок, якого раніше ніколи не було в Україні.

Фото: starlink.com

Останні новини
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Новини по темі
Якщо військовий не виходить на зв'язок. Поради юристки
Українські мобільні оператори на 90% готові до зникнення електрики — Федієнко
"PON-технології для зв’язку, телеграм-канали ― для інформації": як українцям жити в період блекаутів?
Як залишатися на звʼязку в критичній ситуації? Поради Держспецзв'язку
Чому мобільний зв’язок та інтернет вимикаються разом з електрикою? Пояснює експерт