Українські мобільні оператори на 90% готові до зникнення електрики — Федієнко

Українські мобільні оператори на 90% готові до зникнення електрики — Федієнко

Оператори мобільного зв'язку по всій Україні на 90% готові до будь-яких блекаутів, з точки зору зникнення взимку електроживлення. Це констатував в ефірі Українського Радіо голова підкомітету з питань безпеки у кіберпросторі, урядового зв'язку парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, депутат фракції партії "Слуга народу" Олександр Федієнко. За його даними, були вкладені величезні інвестиції в модернізацію постачання живлення – генератори, акумулятори. "Я постійно заїжджаю до операторів і дійсно бачу суттєві зміни", – зауважує депутат. Однак уточнює: з мобільним зв'язком можуть бути якісь нюанси, хоча "Велика трійка" операторів такого зв'язку сказали, що провели модернізацію, але поки не зможуть оцінити на практиці. А оператори фіксованого зв'язку всі готові, стверджує Федієнко. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

"Оператори на 90% готові до будь-яких блекаутів"

— Зв'язок в Україні. Чи готові наші оператори до блекаутів і наскільки врахований минулорічний досвід? 

Звісно, той досвід, який набули оператори торік, відіграв свою позитивну роль. Україна, взагалі, унікальна держава в питаннях цифровізації. Я думаю, що багато наших громадян, які їздили за кордон, можуть точно порівняти якість нашого цифрового зв'язку і якість цифрового зв'язку будь-якої країни Європи. Зараз ми зробили новий технологічний прорив, коли оператори максимально почали перебудовувати мережі з однієї технології в іншу. Це – так звана оптична технологія. А ті оператори, які просто фізично не встигають перебудувати, встановлюють додаткові джерела безперебійного живлення і можуть гарантувати своїм абонентам, навіть під час повного блекауту, мінімум 4 години безперебійного доступу до інтернету. Головне, щоб в абонента вистачило того повербанку, який живить його роутер. Тому я можу сказати, що зараз оператори по всій Україні на 90% готові до будь-яких блекаутів, з точки зору зникнення електроживлення. Тим паче, що дійсно були вкладені величезні інвестиції ще й в модернізацію постачання живлення – генератори, акумулятори. Я постійно заїжджаю до операторів і дійсно бачу реально суттєві зміни. Тому я думаю, що нашим громадянам зараз точно не варто перейматися тим питанням, що коли зникне електроживлення, то зникне зв'язок. Але тут є маленькі нюанси. Є зв'язок фіксований, а є мобільний. З мобільним зв'язком можуть бути якісь нюанси, хоча "Велика трійка" операторів мобільного зв'язку сказали, що вони теж провели модернізацію, але поки немає відповідних блекаутів, не зможуть це оцінити. А фіксовані оператори, на мій погляд, всі до цього готові.

Олександр Федієнко. Фото: АрміяInform

"5G в Україні з'явиться, але спочатку нам потрібно перемогти ворога"

— Чи доречно зараз говорити про 5G-зв'язок в Україні? Чи це далека перспектива?

Я вважаю, що нам спершу потрібно перемогти ворога, зосередитись саме на Перемозі. А вже після цього повертатись до якихось технологічних речей, наприклад, технології 5G. Взагалі, ця технологія розроблялась не стільки для інтернету, скільки для "Інтернету речей". А це повинен бути ринок. Якщо ринку немає, то навіщо будувати мережу для того, щоб там був трохи швидший доступ до мережі інтернет, не використовуючи цю інфраструктурну мережу для рішень IoT (Internet of Things). Тому, я думаю, що 5G в Україні з'явиться, але спочатку нам потрібно перемогти ворога. А по-друге, це все ж таки повинен бути ринок із попитом на IoT-рішення, під нього вже будуть будуватися 5G. 

"В українських операторів "жебрацькі тарифи"

— Що з тарифами на зв'язок? Чим обумовлюють їх підвищення і що кажуть мобільні оператори?

Я зараз скажу непопулярну річ, але я вважаю, що в наших операторів – "жебрацькі тарифи". Я взагалі не розумію, як вони будують свій бізнес. Бо порівнюючи з тарифами в Європі або в інших державах світу, Україна посідає перше місце, і це підтверджений факт, найдешевшого інтернету, найдешевшого зв'язку. І це при тому, що за минулий рік були вкладені величезні гроші в модернізацію мереж і систем, які, я думаю, не відіб'ються десятиліттями. Тому так, підвищення буде. Я думаю, що тарифи все ж таки зростатимуть. Треба бути реалістами. Регулюються вони державою чи не регулюється? Ні, не регулюється. Бо це знову ж таки приватний бізнес і ці тарифи не регулюються. Я взагалі вважаю, що держава не повинна регулювати будь-що в приватному бізнесі. У нас повинна працювати ринкова економіка і це нормально. 

— Чи можемо ми сказати, що висновки зроблені, багато роботи зроблено і до можливих викликів цієї зими оператори і загалом країна готові? 

Так. Я можу сказати, що в Україні саме стійкий зв'язок у світі. І це факт. Європа, до речі, вивчає вже наш досвід. І я впевнений, що незважаючи на будь-які катаклізми, наше суспільство залишиться зі зв'язком.