Путін підписав указ про новий порядок розрахунків за газ із "недружніми країнами"

Путін підписав указ про новий порядок розрахунків за газ із "недружніми країнами"

Президент Росії Володимир Путін 31 березня підписав указ про новий порядок розрахунків за постачання природного газу з "недружніми країнами".

Як повідомляють "РИА Новости", про це він заявив на нараді з представниками авіагалузі.

За словами Путіна, для придбання російського газу західні країни мають відкрити рублеві рахунки у російських банках. Уповноваженим банком для відкриття рублевих рахунків призначено "Газпромбанк".

"Ми пропонуємо контрагентам із таких країн зрозумілу та прозору схему. Щоб придбати російський природний газ, вони мають відкрити рублеві рахунки у російських банках. Саме з цих рахунків вестиметься оплата газу, поставленого з завтрашнього дня, з 1 квітня поточного року", — заявив він.

Президент РФ попередив, що через відмову покупців виконувати цю вимогу російська сторона зупинятиме контракти.

"Нам ніхто нічого безплатно не продає, і ми теж не збираємося займатися благодійністю. Тобто чинні контракти буде зупинено", — заявив Путін.

Згідно з документом, оприлюдненим на сайті Кремля, оплата постачань природного газу, що буде здійснюватися після 1 квітня 2022 року, має здійснюватися в рублях.

Напередодні, 23 березня, Путін оголосив, що оплата за постачання газу до країн, які запровадили санкції проти РФ, переведуть у рублі.

Зазначимо, 5 березня російський уряд затвердив перелік із 51 іноземної держави та території, які, на його думку, здійснюють щодо Росії, її компаній та громадян "недружні дії". До нього увійшли: Україна, усі країни-члени Євросоюзу (28 країн), США, Велика Британія, Японія, Австралія, Албанія, Андорра, Ісландія, Канада, Ліхтенштейн, Мікронезія, Монако, Нова Зеландія, Норвегія, Республіка Корея, Сан-Марино, Північна Македонія, Сінгапур, Тайвань, Чорногорія та Швейцарія.

Фото: Reuters