"Ми Росію не боїмося": військові експерти про військові навчання "Українська заметіль" та озброєння, яке має наша армія

"Ми Росію не боїмося": військові експерти про військові навчання "Українська заметіль" та озброєння, яке має наша армія

10-20 лютого українська армія проведе планові навчання "Українська заметіль", які пройдуть у різних регіонах держави паралельно із заявленими Росією та Білоруссю спільними навчаннями "Союзна рішучість-2022". Про це в ефірі одного із телеканалів повідомив міністр оборони Олексій Резніков. Чому важливо проводити військові навчання вздовж кордонів України та яке озброєння є в нашої армії на сьогодні, Українському радіо розповіли полковник запасу, учасник миротворчих місій в Іраку та Косово Сергій Грабський та військовий експерт Олег Жданов.

0:00 0:00
10
1x

"Проведення таких навчань саме в цей період часу, коли ми маємо не певну ситуацію на кордонах є абсолютно правильним та логічним кроком. Вони мають на меті не тільки перевірити готовність наших підрозділів, а також показати налагодженість і вміння використовувати нову техніку та озброєння. Також, якщо звернути увагу на географію проведення навчань, то вони проходять фактично по всій лінії потенційного зіткнення, починаючи від білоруського кордону і закінчуючи Одесою. Такі навчання дуже важливі, адже агресор сконцентрував свої війська на всій протяжності нашого кордону і одночасне проведення таких навчань показує скоординованість наших дій та те, наскільки ми готові. Адже ми й справді готові захищатися всіма наявними силами та засобами. Ми Росію не боїмося", зазначив Сергій Грабський

Експерт додав, що у води Чорного моря додатково зайшли шість десантних кораблів Росії і цю новину не можна ігнорувати: "Не варто говорити, що вони не становлять жодної загрози, проте до цього треба ставитися спокійно. Шість кораблів  це додаткова бригада, яка може переміститися у разі планування умовного десанту проти нашої території. Це всього на всього п'ять тисяч осіб і наші ВМС разом з сухопутними військами готові відбити будь-який десант. Тому так, ці кораблі становлять загрозу, проте вона не є критичною і ми з нею безумовно впораємося". 

"Щодо того, скільки часу потрібно нашим хлопцям для освоєння зброї, яку Україні надали, то все залежить від типу озброєння. Якщо говорити про гранатомети, то тут потрібно десь до трьох днів, можливо тиждень. Для "джавелінів" потрібно трохи більше часу, оскільки це складна техніка. Тут навчання може затягнутися до пари тижнів.

Що стосується "байрактарів", то ця техніка потребує значно більшого часу на підготовку операторів. Я б сказав, що йдеться про час від трьох місяців до півроку, залежно від того, чи йдеться про ударні дії, чи про розвідувальні",  пояснив Грабський. 

Разом з тим, військовий експерт Олег Жданов зазначив, що виклики перед Україною у військовій сфері ростуть, оскільки в лютому вперше під час великих військових навчань застосовуються ракетні війська: "На територію Білорусі прибули підрозділи, оснащені ракетними комплексами "Іскандер-М". Також чомусь ніхто не згадує, що в Росії є 19 полків комплексу "Тополь-М"  це міжконтинентальна балістична ракета, яка може нести головну частину та ту, що розділяється. В головній частині може бути від 10 до 14 окремих зарядів і кожний заряд  це окрема ціль. При тому, що постріли вони можуть здійснювати з будь-якої точки РФ, тому що дальність пуску таких комплексів складає до 16 тисяч км".

"Нам в цьому випадку, на жаль, немає чим відповісти. Якщо говорити про ракетну складову, то в нас немає жодного виду озброєння, яке могло б захистити Україну від  ракетного удару. Щодо авіації, то в нас більш-менш готове ПВО, по сухопутному компоненту  чим більше ми отримуємо зброї, особливо протитанкової, тим більше наші шанси вирівнюються. Проте те, що стосується ракетних військ, то тут, на жаль, паритет на стороні Росії",  наголосив Жданов. 

Наостанок експерт зазначив, що плани Росії стають все серйозніше і серйозніше і можуть стосуватися не лише української території: "На територію Білорусі прибув начальник Генерального штабу ЗС РФ, генерал Герасімов. Це людина, яка є автором концепції гібридної війни нового типу. Він недарма туди прибув: думаю, з Білорусі вони будуть робити своєрідний балкон, який буде загрожувати і Варшаві, і Берліну. Там прямий напрямок для подальшого наступу". 

"І введення ракетних військ на територію Білорусі, і намагання самопроголошеного президента Лукашенка змінити конституцію і розмістити ядерну зброю на території Білорусі  це дуже серйозна загроза. Польотний час ракет з Білорусі до будь-якої столиці європейської держави скорочується до десяти хвилин. І дуже добре, що європейці починають це розуміти",  резюмував Олег Жданов.

Фото: Фокус