Наталія Алюшина про те, наскільки ефективною є дистанційна робота держслужбовців у карантин та якою є оплата їхньої праці

Наталія Алюшина про те, наскільки ефективною є дистанційна робота держслужбовців у карантин та якою є оплата їхньої праці

Про те як пандемія та карантин вплинули на роботу та реформу держслужб, якою є ситуація з вакцинацією у сфері державної служби та чи відновлено в Україні конкурсний набір на державні посади, призупинений через карантин, Українське радіо розпитало Наталію Алюшину, голову Національного агентства України з питань державної служби.

0:00 0:00
10
1x

Про те, яка ситуація з вакцинацією у сфері державної служби, скільки відсотків держслужбовців вакциновані сьогодні

"Національне агентство України з питань державної служби не збирає таку інформацію. Цим займається Міністерство охорони здоров’я. Проте, я розповім про те, що загалом відбувається у системі державної служби.

Кожен державний орган повинен звітувати секретаріату Кабінету Міністрів, куди поступає уся інформація щодо вакцинації. 

У Національному агентстві України з питань державної служби вакциновані 90% наших працівників. 10% становлять ті, хто не зміг вакцинуватися через медичні протипоказання. 

Державні службовці настільки відповідально ставляться як до своєї роботи, так і до тих заходів, які станом на зараз запроваджуються як зі сторони Міністерства охорони здоров’я та Уряду. Вони бачать, що все оточення ставиться до цього відповідально і спрацьовує ефект доміно — усі вакцинуються і я так само", — розповіла Наталія Алюшина, голова національного агентства України з питань державної служби.

Наскільки ефективною є дистанційна робота, яку впроваджують у зв’язку з карантинними обмеженнями

"Під час першого локдауну важко було побудувати кордони між сім’єю і роботою. В екстремально короткі терміни ми розробили онлайн-курс, який дозволив організувати усю цю роботу. Цей курс є у вільному доступі в мережі Інтернет. Ми змогли пояснити керівникам структурних підрозділів, державним службовцям, керівникам державних органів як побудувати та організувати роботу на віддалі, використовуючи конкретні приклади та навчаючи користуватися наявними онлайн-застосунками.

На жаль, на якість роботи дистанційна форма все ж вплинула, тому що більше стало роботи. У тих підрозділах, де проводилися ранкові наради, ефективність роботи не впала. 

Ми навіть розробили онлайн-калькулятор, який дозволяв нам вимірювати внески щодо виконання завдань та особисті внески кожного працівника державного органу. Для категорії Б та В працівників були розроблені такі калькулятори, які навіть відзначили представники Рахункової палати України, як унікальні та запозичили в нас цей спосіб вимірювання ефективності на віддалі. І це впливало на оплату праці", — наголосила Наталія Алюшина, голова Національного агентства України з питань державної служби.

Про реформування системи державного управління в часи карантину

"Карантин не вплинув на реформування системи державного управління та не призупинив ці процеси.

Національне агентство України з питань державної служби безпосередньо займається формуванням політики в сфері державної служби і управлінням персоналом. У цьому контексті всі реформаторські напрями, якими опікується національне агентство України з питань державної служби, зокрема в частині реформування системи оплати праці, підходу до впровадження інформаційної системи управління людськими ресурсами, інструментів управління персоналом та професійного розвитку державних службовців. По всіх напрямках у національному агентстві України з питань державної служби готувалися відповідно до плану дій Уряду, відповідно до стратегічних та річних документів НАЦСу. І попри дистанційну роботу та те, що деякі працівники хворіли, вмотивованість та командність роботи не знижувалася", — розповіла експертка. 

 

Про оплату праці держслужбовців

"У 2021 році ми проводили моніторинг щодо рівня оплати праці держслужбовців. Це був звіт за 2020 рік, який ми готували у 2021 році. Він є оприлюдненим на сайті НАЦСу в розділі "Реформування системи оплати праці". Диспропорція, яка є в Міністерствах, у центральних органах виконавчої влади, на обласному та районному рівні є непорівнянною. 

Якщо я скажу, що на районному рівні середня оплата праці становить 7 000 грн, то я можу когось образити, адже є й такі працівники, які отримують 3 800 грн оплати заробітної плати. 

До 2021 року закон гарантував заробітну плату в розмірі 4 540 грн. Станом на сьогодні два прожиткові мінімуми дорівнюють 4 946 грн.

Завтра буде проведено урядовий комітет, на якому обговорюватиметься постанова № 15 — це схема посадових окладів на 2022 рік. 

Як зробити так, щоби складові заробітної плати зменшити і гарантована частка заробітної плати збільшилася? Зараз у нас 30% — це стала частка зарплати, а 70% — це її різні складові.

На жаль, заробітна плата держслужбовців є неконкурентною на ринку", — стверджує Наталія Алюшина.

Про конкурсний набір на державні посади

"Коли країна та державні служби були не готові до проведення конкурсної процедури під час пандемії, на посади призначали без конкурсу, за контрактом, адже це був єдиний спосіб заповнити оголені позиції. Європейські партнери наполягали на тому, щоби якомога швидше розпочати саму конкурсну процедуру і дотримуватися вимог закону.

На той момент Національне агентство України з питань державної служби було активним учасником у просуванні і в політичних домовленостях. Для того, щоби ми розпочали конкурсну процедуру і було прийнято 6 березня 2021 року і Президент підписав закон про відновлення конкурсного набору на державні посади. Тоді стартувала сама процедура. Ми мали 6 місяців на проведення конкурсів і 9 місяців для проведення конкурсів і терміну дії контрактів. 6 грудня 2021 року всі контракти, так би мовити "згоріли", вони "занулилися". І на ті посади, які не були заповнені, конкурс було оголошено заново.  

Коли Президент підписав закон про відновлення конкурсного набору на державні посади, то конкурсний відбір проходили всі категорії: і А, і Б та В категорії у всіх державних органах. Станом на зараз 129 посад зайнято. Ті, хто раніше були призначені за контрактом, заново пройшли всі конкурсні процедури і не всі з них залишилися на своїх посадах", — наголосила Наталія Алюшина, голова Національного агентства України з питань державної служби.

Фото: Українське радіо

 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Декриміналізація придбання COVID-сертифікату, тривоги через "Омікрон" та зміни умов карантину: чим запам’ятався минулий тиждень пандемії
"Кіна не буде?" — які обмеження діють у кінотеатрах у "червоній зоні"
Що спонукає українців одружуватись та розлучатись на карантині. Пояснює соціологиня
Онлайн-навчання та підвищена допомога: що пропонує Центр зайнятості безробітним під час пандемії
Великодні богослужіння під проводом Папи Римського транслюватимуть Українське радіо та Радіо Культура