Що спонукає українців одружуватись та розлучатись на карантині. Пояснює соціологиня

Що спонукає українців одружуватись та розлучатись на карантині. Пояснює соціологиня

З початком пандемії всі говорили, що карантин призведе до масових розставань та розлучень. Чому прогнози не виправдовуються та що спонукає українців укладати шлюби в ефірі Українського радіо пояснює провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи Людмила Слюсар.

0:00 0:00
10
1x
Українці на карантині одружувалися у шість разів частіше, ніж розлучалися. Про це повідомляє Міністерство юстиції. Так за сім місяців 2020 року зареєстрували шлюб понад 107 тисяч пар. А от кількість розірваних шлюбів за аналогічний період становить 16 тисяч 475. При тому що у світі зовсім інша тенденція. Там після запровадження карантинних обмежень кількість розлучень збільшилася. 
Людмила Слюсар аналізує, чи справді українці частіше почали створювати родини: "У кризовий період у нас є дві тенденції. З одного боку саме сімейні зв’язки, сімейна солідарність допомагає пройти цей тяжкий шлях. Якщо людина захворіла чи втратила роботу, її найближчі родичі та члени сім’ї їй допоможуть.  З іншого боку невизначеність впливає негативно, тому що зростає конфліктність сімейного середовища, що може руйнувати шлюби. 2020 рік – високосний. В українців є така традиція у високосний рік укладати менше шлюбів, аніж в інші роки. Крива шлюбності у нас хвилясто подібна. Тому в цьому році у нас все ж таки буде менше шлюбів ніж у 2019 через цей фактор. Щодо розлучень, то ми не знаємо, яка тенденція буде провідною. Психологи багато писали про те, що коли був жорсткий карантин, то подружжям було складно перебувати в одному приміщенні, не ходити на роботу.
Дані, які наводить Мін’юст не включають розлучення, які відбуваються за рішенням суду. Тобто це тільки ті розлучення, відбуваються через РАГСи, у випадку, якщо пара не має дітей і немає майнового чи ще якогось конфлікту. Це менше 30% відсотків від усіх розлучень. Тому маємо таку маленьку цифру. А остаточну кількість розлучень нам в кінці року скаже Держстат, коли судова система дасть дані, щодо кількості розлучень, які відбулися за рішенням суду".
Наскільки українці усвідомлюють заяви ВООЗ, що нам з карантинними заходами доведеться жити рік, а може й більше і що найближчим часом наш побут зазнає певних змін Людмила Слюсар коментує так: "Українці традиційно не дуже довіряють владі. Проте для більшості людей все ж таки ці зміни неприємні. До всього додається ще й економічна складова. За опитуванням, яке ми проводили, коли українці беруть шлюб, то їх перш за все до цього мотивує кохання і бажання мати поруч рідну людину. В українців рівень шлюбності високий за європейськими мірками. Українці швидко беруть шлюб, але й швидко розлучаються. У нас емоційна складова дуже висока.  Однією з основних причин розлучення в Україні стає алкоголізм одного з подружжя".
 
Фото: Громадське