"Пандемія триває": експерт про бустерну дозу та те, коли людство може подолати коронавірус

"Пандемія триває": експерт про бустерну дозу та те, коли людство може подолати коронавірус

Минулого тижня профільний міністр Віктор Ляшко підписав накази щодо використання бустерної дози вакцин проти COVID-19: спочатку для людей від 60-ти років і старше, а за кілька днів ― для всіх охочих дорослих. Після введення бустерної дози можна буде отримати новий covid-сертифікат, який діятиме 270 діб від дати третього щеплення. Детальніше про бустерну дозу щеплення, чи стане вона останньою та те, чи закінчиться в цьому році пандемія коронавірусу, Українському радіо розповів лікар-епідеміолог Андрій Александрін.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Наскільки ефективна бустерна доза, можуть показати дослідження, які провели західні країни. Ми бачимо, що в країнах, де досить велике охоплення бустерною дозою вакцинації, ризик госпіталізації та смертельних випадків вдесятеро менший, ніж в людей, які не мають вакцинації або навіть двічі вакциновані", – розповів Андрій Александрін.

Зазначається, що за чинними рекомендаціями, після щеплень вакцинами Moderna, AstraZeneca, Pfizer чи Coronavac третє щеплення варто проводити вакцинами Moderna або Pfizer. 

"Кожна рекомендація йде або з Американського центру контролю за захворюваннями, або від ВООЗ. В рамках дуже об'ємних та дороговартісних досліджень вони дають такі дуже чіткі рекомендації щодо використання тієї чи іншої вакцини. І Pfizer, і Moderna відносяться до нового виду вакцин – мРНК-вакцин. Це новий виток в протидії інфекційним захворюванням. Адже саме позитивна робота над мРНК-вакцинами задля захисту та профілактики від COVID-19 забезпечила можливість зробити великий крок у боротьбі проти, наприклад, ВІЛ-інфекцій. Тому є надія, що скоро ми побачимо позитивні зміни щодо боротьби з інфекціями, які на сьогоднішній день є або хронічними, або невиліковними", – пояснив лікар-епідеміолог.

Принагідно Александрін додав, що у випадку запровадження наступних доз щеплень після бустерної період між ними може зменшуватись: "Трохи більше як рік тому почалася масова вакцинація. Це дуже мало часу, аби ми мали дані, на основі яких ми можемо зробити висновки. Потенційні ризики поствакцинальних ускладнень є завжди, але якщо зважити, що було б, якби в нас не було б вакцинації, статистика була б набагато гірше".

"COVID-19 показав, що цу поведінкова хвороба, тому що від поведінки кожного з нас і всього населення загалом залежить, наскільки ми зможемо стримувати надалі цю недугу", – зазначив лікар.

Наприкінці Андрій Александрін торкнувся й прогнозу ВООЗ, яка очікує, що цього року буде кінець пандемії коронавірусу: "Я не поділяю цей оптимізм. Якщо говорити про розвинені країни, то вони зараз знову закривають кордони попри вакцинацію 70-80 % населення. Вони не будуть з відкритими обіймами зустрічати всіх охочих туристів, які будуть приїжджати". 

"Раніше ми самі гадали, що пандемія закінчиться наприкінці червня 2022 року, за умови що охоплення вакцинацією в Україні сягне масового рівня. Проте ми й досі бачимо, що рівень щеплень залишається на дуже низькому рівні", – резюмував Андрій Александрін.

Фото: pixabay