Банки знижують процентні ставки за депозитами, але кількість вкладів збільшується. Чому – пояснює експерт

Банки знижують процентні ставки за депозитами, але кількість вкладів збільшується. Чому – пояснює експерт

В українських банках зростає обсяг вкладів громадян. Про це повідомив Фонд гарантування вкладів, за даними якого за листопад обсяги вкладів фізосіб зросли майже на 12 млрд гривень, а обсяг вкладів в українській національній валюті становить майже 400 млрд гривень. Чому банки знижують відсоткові ставки за депозитами, але сума вкладень все одно зростає, та як краще використати свої заощадження, аби примножити їх, а не втратити, Українське радіо розпитало в президента Асоціації українських банків Андрія Дубаса.

"Думаю, значну частку цієї тенденції щодо збільшення депозитів можна віднести до того, що стабілізувалася ситуація на фінансовому ринку. Зростає довіра до української національної валюти. Станом на сьогодні ми бачимо коливання гривні до іноземних валют в межах допустимих коридорів, ми бачимо прогнозовані дії регулятора української банківської системи, адекватну реакцію інфляції в Україні на внутрішні та зовнішні події. Тому, очевидно, йдеться про питання довіри", – розповів Андрій Дубас.

З іншого боку, як зазначив експерт, слід зважати на показники по відсоткових ставках для депозитів в гривні та в іноземній валюті: "Сьогодні українські банки пропонують відсоткові ставки для іноземних валют – євро та долара, які коливаються в межах 1-2 %. Ментально людям важко зрозуміти, як можна отримувати дохід з 1-2 %, коли за депозит в гривні ти можеш отримати 9-10 %. Тому й зростають вклади в національній валюті". 

"Разом з тим, до банківських вкладів треба відноситися як до інструменту збереження коштів. Бо якщо говорити про прибутковий варіант, то слід використовувати інші інструменти", – наголосив Дубас. 

Принагідно експерт звернув увагу й на те, чи покривають відсотки по депозитах інфляцію: "Тут треба дивитися на дії Національного банку України чи регулятора іншої країни. Деякі регулятори в інших країнах для того, щоб стримувати ріст інфляцію, встановлюють облікову ставку свого центробанку вище, ніж інфляція. Але такими діями він не дає суттєво розвиватись економіці країни, в якій діє такий регулятор. В Україні Нацбанк прийняв трохи інше рішення, доволі виважене і правильне: він не стримував зростання економіки, але й не дозволяв інфляції розгорнутися дуже стрімкими темпами. Він визначив облікову ставку на рівні трішки нижче, ніж інфляція. Ставка НБУ була 8,5 %, тоді як інфляція на той момент становила 9,5 %. Для людей ці речі доволі складно зрозуміти, коли ти розглядаєш невелику суму для вкладу".

Наостанок Андрій Дубас порадив слухачам, які мають заощадження і розмірковують, що з ними робити, диверсифікувати ризики та розділити кошти за сумами та валютою: "Краще робити вклади в українській гривні, євро та доларах. Інші валюти нестабільні". 

"Також додам, що на сьогоднішній момент гарантованою державою сумою є 200 тисяч гривень. В будь-якому випадку вклади до 200 тисяч гривень будуть повернуті фізособі Фондом гарантування вкладів. Тому якщо у вас є заощадження в межах 500 тисяч гривень або мільйона, то його краще поділити на суми до гарантованої межі", – підсумував Дубас.

Фото: Мінфін