Чому дедалі більше людей обирають самотність і чи варто цього соромитися?

Чому дедалі більше людей обирають самотність і чи варто цього соромитися?

Чимало людей у всьому світі свідомо обирають життя без пари і їх це цілком влаштовує. Вони це пояснюють цілковитою незалежністю, позаяк ніхто не може вплинути на їхній робочий день. Про плюси та недоліки самотності, чи варто боятися бажання побути на самоті розповіли в ефірі Українського радіо психолог Сергій Устименко та докторка соціологічних наук Олена Стрельник.

0:00 0:00
10
1x

Чому виникає потреба побути наодинці?

Психолог Сергій Устименко вважає, що бути одному не означає бути самотнім. І навпаки, можна у парі відчувати себе одинаком. З психологічного погляду варто розділяти поняття "бути одному" і "бути самотнім". Взагалі бажання побути на самоті — цілком нормальне, у ньому немає жодних відхилень, бо спілкування витрачає нашу енергію. Щоб відновити цю енергію, потрібен певний час побути наодинці, можливо, щось почитати або подивитися якесь кіно чи серіал.

Потреба побути наодинці виражається по-різному, комусь потрібно цього часу більше, комусь менше. Зазвичай, люди розуміють це як екстраверсія (людина орієнтована у своїх проявах на зовнішній світ) та інтроверсія (людина орієнтована "всередину" або "на" себе). Вважається, що інтровертам потрібно більше часу проводити наодинці із собою і вони швидше втомлюються від гучних компаній.

Читайте також: "Проводьте час разом і ні з ким не порівнюйте": як допомогти підлітку пережити кризу? Радять експертки

Водночас люди можуть перебувати на самоті не тому що їм так хочеться, іноді це взагалі страх спілкування чи страх негативної реакції друзів чи знайомих. Якщо є підозра, що ви або хтось із знайомих забагато часу проводить наодинці, то краще поспілкуватися з психологом і з’ясувати, яка цьому причина.

Варто пояснювати своє бажання побути наодинці своїм близьким заздалегідь. Не тоді, коли ви вже у серйозних стосунках і це бажання виявляється зненацька. Бо іноді трапляється, що люди обирають одну модель поведінки, а потім проходить певний час і виявляється, що вони стають самими собою. Краще одразу бути собою, показувати всі свої плюси і мінуси, хоча насправді в людей немає мінусів, є лише особливості, які одним людям будуть подобатися, а іншим не будуть подобатися. Краще одразу проговорювати про свої потреби, які можуть виникати у майбутньому, щоб це не було якоюсь неприємністю для другої половинки у майбутньому.

Довідка про самотність

Ще сотню років тому на незаміжніх жінок чекали переслідування та зневага. Приміром, у США незаручених жінок після 26 років цькували морськими лисицями, колючими скатами, шипами на спині. У Китаї до наших днів є Шанхайський шлюбний ринок, де на щотижневому зібранні батьки рекламують своїх неодружених дорослих дітей, вказуючи їхні шлюбні дані: зріст, дохід, знак зодіаку. Водночас нині 45% дорослих американців не мають пари. У Швеції у понад 60% домогосподарств мешкають люди без партнера. В Україні таких людей набагато менше, бо для нашого суспільства традиційна модель — це шлюб, хоча і не завжди офіційний.

Про проблему побудови стосунків

Більшість людей обирають самотність не зовсім свідомо. Часто виявляється, що якби в них склалися хороші стосунки і вони змогли знайти свою половинку, яка б їм підходила, то вони б цього вибору на користь самотності не робили і будували б взаємини. Тобто нерідко такий вибір людина робить з огляду на ті обставини, які склалися в її житті.

З погляду психології тварин, людина — тварина соціальна. І бути в колі близьких людей та жити в парі для нас природньо. У нас у всіх є схильність до того, щоб будувати стосунки, але є винятки, коли людині це справді не потрібно. Варто розділяти, коли людина не хоче будувати стосунки, хоча в неї є змога це робити, та коли вона не може знайти підходящу пару.

Чи потрібно себе змушувати будувати стосунки?

Більшість психологів однозначно скаже, що не потрібно себе змушувати вступати у стосунки, бо спочатку потрібно захотіти побудувати стосунки. Коли ви будете себе змушувати, швидше всього, ви будете саботувати цей процес. Навіть якщо ви себе змусите побудувати стосунки, то потім у вас накопичаться негативні емоції і врешті все не складеться.

Читайте також: Як стати щасливим та зберегти психічне здоров'я в сучасному світі: поради психологині

Якщо так склалися обставини, що людина самотня, то жалкувати не потрібно. Варто або прийняти такий стан справ або змінювати його. Треба бути максимально чесним із собою і відповісти на питання, якщо б ви зустріли людину, яка максимально б вам підходила, чи залишалися б ви самотнім, чи ні. З практики психологів, тему самотності легко прояснити, можна проаналізувати, чому в людини не складалися стосунки у минулому, з’ясувати, якою має бути її ідеальна половинка та як вона може її знайти.

Про самотність у пандемію

Пандемія вдвічі збільшила людей в Європейському Союзі, які почуваються самотніми. За звітом спільного дослідницького центру служби європейської комісії з питань науки і знань, кожен четвертий громадянин у перші місяці пандемії коронавірусу більшість часу почувався самотнім. Цей показник удвічі перевищує рівень самотності, про який повідомлялося в аналогічному опитуванні, проведеному у 2016 році. Найбільше страждають молоді люди від заходів соціального дистанціювання і карантину. Частка 18-24-річних, які повідомили про самотність, була у чотири рази вищою у квітні-липні 2020 рок, аніж 2016-го. Серед інших вікових груп кількість повідомлень про самотність також збільшилася, але в меншому обсязі. Дослідження показало, що карантинні заходи сильніше вплинули на відчуття самотності. Частка осіб, які повідомили про відчуття самотності зросла на понад 22 процентні пункти порівняно з 2016 роком. Для тих, хто живе з партнером або дітьми, зростання становило 9%. Почуття самотності загалом зросло в Європі і становить від 22 до 26 відсотків у різних країнах. Це контрастує з періодом до пандемії, коли рівень самотності був найнижчим у північній Європі. У 2016 році там лише 6% людей повідомляли, що почувалися самотніми. У звіті також аналізують рівень самотності в інтернет-публікаціях та інших ЗМІ, які під час пандемії вдвічі збільшили кількість матеріалів про самотність.

Про вплив соцмереж

Те, що люди переходять в інтернет — нормальний процес розвитку технологій. Пандемія лише пришвидшила цей процес. Водночас технології не можуть замінити живого спілкування. Якщо людина охочіше спілкується онлайн, аніж вживу, потрібно визначити, який був попередній досвід. Людина може дистанціюватися від співрозмовників і спілкуватися, пишучи якісь коментарі у соціальних мережах. Трапляється, що людині просто зручніше поспілкуватися через месенджер, щоб не витрачати час на дорогу.

Про залежність самотності та успішності

Іноді кажуть, якщо людина самотня, то в неї більше шансів стати успішним. Це не зовсім так. Все залежить, чи буде людина використовувати своє становище одинака, щоб покращити соціальний статус та професійно реалізуватися. Трапляється, що навпаки в парі побудувати бізнес або стати успішним у професії легше, бо не потрібно всі побутові справи вести одному, а можна розділити обов’язки.

Про самотність у шлюбі

Причини, чому людина може почувати самотність у шлюбі можна поділити на два напрямки: зовнішні і внутрішні. Якщо ви не відчуваєте себе щасливим, якщо ви не отримуєте задоволення від життя, якщо шлюб не приносить радості і комфорту, то однозначно є проблема. Щоб зрозуміти, що не так, можна поставити собі питання або звернутися до кваліфікованого спеціаліста, який зможе знайти спосіб вирішення цієї ситуації. Може бути таке, що у людини в голові є певні думки, які заважають їй бути щасливою, а може бути і зовнішня причина, зокрема як ставиться до вас партнер.

Дослідники проводили одне глобальне дослідження щастя упродовж ста років, у якому брали участь три покоління, навіть один із президентів США. І висновок цього дослідження, що найщасливіші люди — це ті, у яких були гармонійні стосунки. При чому йшлося не лише про стосунки між чоловіком і дружиною, але і між друзями.

Але потрібно пам’ятати, що щасливі стосунки бувають у щасливих людей. Тобто якщо ви самі по собі не щасливі, вам буде дуже важко побудувати щасливі стосунки, бо не можна перекрити внутрішні психологічні питання за рахунок якоїсь людини поруч із собою, тобто вам потрібно, щоб було класно на одинці із собою, і тоді ви зможете це щастя розділити з іншою людиною.

Про дитячу самотність

Якщо дитина закрита, нікуди не ходить гуляти, у неї немає друзів, вона постійно сидить вдома перед комп’ютером і закривається у своєму просторі, то хвилюватися точно потрібно, особливо якщо виникають проблеми зі спілкуваннями з близькими людьми чи знайомими. Одна справа, коли дитина сама обирає, спілкуватися їй з друзями, чи пограти в комп’ютерні ігри, і зовсім інша справа, коли в неї в принципі не виходить спілкуватися з іншими дітьми, або вона глибоко в душі боїться спілкуватися з іншими дітьми.

Про самотніх українців

За інформацією докторки соціологічних наук Олени Стрельник, є дані, які дозволять припускати певні тенденції щодо самотності в українців. У 2010 році 23% усіх домогосподарств (коли люди живуть разом і ведуть спільне домогосподарство) це були самотні люди. У 2020 році таких людей було 19%. Якщо це перекласти на кількість населення загалом, то можна підрахувати, що близько 7-8% дорослого населення живуть самі. Переважно, це літні жінки, бо тривалість життя жінок значно вища, ніж чоловіків. І літні жінки залишаються жити на самоті.

У шлюбі українці шукають щастя, хоча ще 100 років тому шлюб був економічною необхідністю, бо жінка не змогла б вижити поза межами партнерства, раніше жінки вимушено залишалися у шлюбі, навіть коли зникали почуття. Тепер же, коли зникають почуття, причин зберігати шлюб немає. Водночас тиск з боку суспільства, що потрібно обов’язково одружуватися, зменшується.

Між тим, за весь час української незалежності у нас майже не змінився відсоток людей, які вважають, що сім’я і народження дітей — це дуже важливо. Цей відсоток коливається у межах 97-98% і він є доволі стабільним. Опитування молоді свідчить, що для них це є цінним. Інше, питання, що люди менше укладають шлюбів, але все ж вони перебувають у фактичному партнерстві. 

Фото: theconversation.com