Як зберегти серце здоровим та коли варто звертатися до лікаря? Розповідає кардіологиня

Як зберегти серце здоровим та коли варто звертатися до лікаря? Розповідає кардіологиня

В часи пандемії коронавірусу одними з найуразливіших категорій людей стали ті, в кого є хронічні проблеми із серцево-судинною системою. Як не допустити хвороб серця, на які симптоми варто звертати увагу та одразу йти до лікаря, які показники тиску є нормальними, а які – ні? Про все це Українське радіо розпитало кардіологиню та терапевтку Лідію Волошко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про профілактику хвороб серця

Для початку слід пильнувати свій організм й проводити так звані чек-апи, тобто огляди. Їх треба проводити хоча б один раз в рік. Деякі обстеження ми можемо робити раз в два роки, залежно від того, що  вам порекомендує лікар.

Треба робити загальний аналіз крові, розгорнуту біохімію, ліпідограму. Якщо все гаразд – ми просто за ними слідкуємо. Також обов'язково треба пити достатню кількість рідини – води. Це допомагає тримати розріджену кров: дуже гарно міняються показники згущення крові тільки на тому, що людина починає пити воду. 

Звичайно, важливі й фізичні навантаження, але тут потрібно бути обережним. Хтось не має проблем із суглобами, зайвою вагою та всіх інших захворювань, а хтось – має. Тому, коли ми говоримо про фізичні навантаження, я рекомендую їх індивідуально підібрати. Адже якщо людина, яка має 120 кг, вирішить скинути їх, займаючись бігом, це буде дуже погано впливати на суглоби, коліна. Плюс в нас фактично немає доріжок і амортизація буде неправильною. 

Якщо людина повністю здорова, то слід займатися динамічними навантаженнями. Статичні, наприклад, коли чоловіки качаються і піднімають велику вагу, є дуже некорисними для серця та спини. Тоді дуже сильно зростає тиск і це має свої наслідки. Найкращі динамічні навантаження – це катання на велосипеді, орбітрек, плавання.

Чи варто вакцинуватися при проблемах з серцем?

Вакцинація рекомендована, проте робити її потрібно тоді, коли ваш стан стабільний: цукор та тиск в нормі. Бо високі показники цукру, тиску і стрес, який людина переживає, коли нагнітає ситуацію, призводять до того, що стає погано. Але це більше психоемоційне: якщо ви прийдете з гарним цукром, тиском до лікаря і довірятимете йому, у вас не буде жодних проблем.

Чи є кава та міцний чай шкідливими для серця?

Каву та міцний чай можна пити, якщо людина абсолютно здорова і не зловживає цими напоями. Як реакція на міцну каву може бути тахікардія, тобто пришвидшене серцебиття, яке іноді може бути неритмічним. Якщо ви вживаєте каву, то слід пити не більше 1-2 чашок середньої міцності вранці. Кава, випита ввечері, може зашкодити вашому сну. 

Що робити, коли тиск  надто високий чи надто низький?

Загальноприйняті норми тиску – 120-130/80. Якщо показник 140/90 – це вже початок гіпертонічної хвороби, все, що нижче – норма або початок підвищення.

Якщо є початок гіпертонічної хвороби, потрібно звернутися до кардіолога і для початку вияснити причину: ожиріння, сидяча робота, постійний стрес, психологічні проблеми. Також можуть бути проблеми з нирками, генетичні схильності. Якщо ми говоримо про людину, яка має цукровий діабет, її тиск не має бути більше 130. 

Проте для багатьох людей існує індивідуальний підхід: слід протягом 2 тижнів вимірювати тиск зранку і ввечері. Якщо у вас стресова робота – кілька днів треба зробити заміри в обід, коли розпал роботи. Дуже часто люди не відчувають високого тиску, звикають.

Якщо німіє рука

Якщо німіють пальці, це означає, що порушена іннервація певного нерву. Часто може бути проблема з хребтом – це важливо, адже зараз в нас зазвичай сидяча робота. Неправильне сидіння, зайва вага – це предиктори, що будуть проблеми зі спиною і вони можуть давати якраз таку скаргу.

Також важливо знати, чи рука німіє при навантаженні чи чи нього, зі зміною положення тіла. Якщо є підозра на серце, то треба зробити велоергометрію або тредміл-тест. Людині чіпляють датчики як на ЕКГ, вона сідає на велосипед чи стає на бігову доріжку і під навантаженням записується ЕКГ. Якщо є ішемічні зміни, під час яких в людини виникають скарги, то йдеться швидше за все про серце. 

Якщо жодних скарг немає, а оніміння з’являється на вдосі і видосі, зі зміною положення тіла – це, швидше за все, не серце. 

Біль під лівою лопаткою

Ліва частина під лопаткою, ліва рука, нижня щелепа з лівої сторони і грудина – це все ознаки проблем із серцем.Треба зібрати історію захворювань: коли почалося, після чого з’являється. Важливо не звертати увагу на вік. В мене був 18-річний пацієнт, в якого під час гри у футбол закололо серце і продовжило колоти кілька днів. Він пішов до лікаря, проте, з огляду на його молодий вік, сказали, що це невралгія. Так він ходив рік і через рік вирішив сам собі зробити ЕКГ, пішовши в поліклініку. На ЕКГ побачили застиглі дуги, подібні на гострий інфаркт. Викликали швидку, зробили коронарографію, судинки були чисті, але інфаркт вже стався раніше. В хпопця, якому тоді було вже близько 20 років, половина серця відмерла та був величезний тромб. Тому пацієнт повинен стати на чергу на трансплантацію. 

Фото: Depositphotos