Найближчим часом з’являться інноваційні ліки від Covid-19: коментує президент медичного клубу

Найближчим часом з’являться інноваційні ліки від Covid-19: коментує президент медичного клубу

За добу 27 жовтня в Україні зафіксували 26071 новий випадок захворювання на коронавірус. Це найбільша цифра за час пандемії. Чи створені ліки від коронавірусу і скільки часу для цього потрібно розповів в ефірі Українського радіо президент Українського медичного клубу, заслужений працівник охорони здоров'я України Іван Сорока.

0:00 0:00
10
1x

Чи є ліки від коронавірусу?

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час запитань до уряду минулої п’ятниці повідомив, скільки саме було отримано інноваційних препаратів, що допомагають у лікуванні коронавірусу, а також скільки коштів виділено закладам охорони здоров’я на лікування від Covid-19.

"Для лікування хворих централізовано закуплено майже три тисячі флаконів препарату Тоцилізумаб, додатково ще близько шести тисяч перебуває у процесі закупки, та 14 тисяч упаковок Ремдесивір. Окрім того, за підтримки Посольства України в США було отримано гуманітарну допомогу у вигляді інноваційних лікарських засобів – 60 тисяч флаконів моноклональних антитіл, які наразі включені до протоколу і передані до наших лікарів. З квітня по вересень Національна служба здоров’я України вже перерахувала закладам охорони здоров’я майже 5 млрд грн на лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою. У вересні вартість лікування одного пацієнта в середньому становила 22 тис. грн. Додатково 5 млрд вже зарезервовано для оплати закладам охорони здоров’я до кінця року. За півтора року перебування у постійній турбулентності і в світі і в Україні вже зроблено низку інвестицій в систему охорони здоров’я, які вже сьогодні дозволяють підвищити готовність для наступних глобальних і місцевих викликів", — заявив міністр Ляшко.

Специфічних ліків від коронавірусу ні в Україні ні в світі немає.

"На сьогодні хворих на Covid-19 лікують симптоматично, тобто лікують гіпоксію, дихальні розлади, поліорганну недостатність та інші симптоми, що виникають у пацієнтів легкого, середнього і важкого ступеню хвороби. Усі препарати, названі міністром Ляшком, знижують симптоматику, зменшують чи не допускають швидкість розмноження вірусу", - розповів Іван Сорока.

Щоб створити новий препарат, зокрема від Covid-19, потрібні час, ресурси, наукові і виробничі потужності. Якщо взяти сучасні антибіотики, то час розробки і виробництва такого продукту може сягати кількох років, іноді до 10 і більше років. Це сотні мільярди доларів і великі потужні виробничі колективи. З кожним роком технології змінюються і покращуються. Якщо раніше використовували просто певні хіміотерапевтичні препарати, то нині це різноманітна біотехнологія, молекулярна генетична технологія і інші можливості сучасних технологій.

Читайте також: "Ціна здоров’я": чому ліки в Україні коштують дорожче, ніж за кордоном?

В Україні є потужна фармацевтична і медико-технологічна база. 70% упаковок ліків, що в нас використовуються, вироблені в Україні. Антибіотики, знеболювальні, протизапальні препарати, дезінфекційні засоби, препарати для лікування серцево-судинних ускладнень, нервових ускладнень, інфузійні розчини – це все вітчизняного виробництва. Добре було б відновити і власне виробництво вакцин, яке колись було в Україні. На майбутнє краще мати власну вакцину, щоб швидше запустити процес щеплення населення.

В Україні тривають випробування молекул, які можуть допомогти у лікуванні коронавірусу. Фахівці сподіваються, що ліки від Covid-19 мають з’явитися вже найближчим часом. В Україні проходять клінічні випробування національних виробників лікарських засобів, які або запобігають розповсюдженню Covid-19 або зменшують симптоматику.

Про лікування Covid-19

Україна не стоїть осторонь світових тенденцій в лікуванні коронавірусу. Наші фахівці своєчасно оновлюють протоколи лікування, використовують методи доказової медицини. До кожного пацієнта треба підходити індивідуально, бо кожна людина окремий біологічний механізм за своїми генетичними, біохімічними та віковими особливостями. Поєднання індивідуального підходу з доказовою медициною дає результат. Загалом і на первинній ланці, і на рівні терапевтичного ковідного відділення, і на рівні реанімації лікарі використовують сучасні технології. Важливим, крім фармакотерапії є своєчасність надання медичної допомоги. Наприклад, у нас є чимало апаратів для екстракорпоральної оксигенації, тобто апарат штучних легенів, але в Україні їх використовують не на повну потужність: із 20-30 використовується до десятка. Так стається, бо це високотехнологічне обладнання і треба навчати лікарів з ним працювати.

У більшості випадків для лікування вірусних пневмоній антибіотики не потрібні. Переважно фармакотерапії і тих засобів, які є на українському фармацевтичному ринку, достатньо для лікування пацієнта. У нас 80% хворих на коронавірус не важкі. Якщо правильно і вчасно почати лікування можна унеможливити перехід його у середні і важкі ступені.

Про законопроєкт щодо екстреного використання ліків проти Covid-19 

Голова комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький в ефірі ток-шоу Суспільного "Зворотній відлік" заявив, що наступного пленарного тижня у парламенті розглянуть законопроєкт про екстрене використання ліків від коронавірусу.

Читайте також: Експертка розповіла основні правила наповнення та зберігання домашньої аптечки

"Ми з колегами погодили урядовий законопроєкт 6121. На наступному тижні буде позачергова сесія, яка буде повністю присвячена практично охороні здоров’я. Там буде дуже багато законопроєктів, які чекали свою чергу. Один з них 6121, який дозволить так само, як і дозволили ми свого часу екстрене використання вакцин, так само ми дозволяємо цим законопроєктом екстрене використання ліків, якщо з’являться ліки від Covid-19. Вони в Україні будуть терміново закуплені і терміново будуть дозволені до використання, якщо це будуть ліки, які мають такий самий дозвіл або в Сполучених Штатах, або в Європейському Союзі або в країнах із жорсткою регуляторною політикою, зокрема Швейцарія, Ізраїль", - сказав Михайло Радуцький.

Такий закон дуже важливий. Йдеться про те, що інноваційні ліки, які проходять етапи досліджень, можна буде додавати до протоколів лікування. Схожа ситуація була із вакцинами від коронавірусу, коли стояли серйозні ризики для людської популяції. Тоді дозволили використання вакцин без всіх клінічних випробувань. На сьогодні можна сказати, що результати цих вакцин є позитивними, користь набагато більша, ніж можлива шкода. Ситуація з вакцинами довела, що застосування таких законопроєктів надзвичайно важливе, щоб зберегти життя людям.

Вакцини від Covid-19 розроблялися декількома способами і технологіями. Зокрема мРНК-технологія, коли застосовуються частинки мРНК вірусу. Це і векторні вакцини, це і класичні "убиті" вакцини. Всі вони ефективні і рятують життя пацієнтів. В умовах світової пандемії вакцинація є одним із пріоритетів. Не менш важливим є медичне забезпечення пацієнтів. В цьому напрямку також є значні розробки.

Про протокол лікування

Отримавши позитивний тест на коронавірус, хворий має звернутися до сімейного лікаря або прийти в амбулаторію і розпочати лікування вчасно. Отримавши правильну консультацію від сімейного лікаря, терапевта або педіатра, можна уникнути багатьох ускладнень і переходу хвороби в середню стадію важкості.

Сімейні лікарі в Україні готові надавати якісну допомогу від коронавірусу, вже відпрацьовані певні алгоритми і стандарти, що дозволяють визначити ступінь важкості процесу, призначити лабораторне дослідження (від загального аналізу крові до перевірки властивості крові, ферментів запалення, за потреби – зробити комп’ютерну томографію легень, інші фізикальні методи дослідження). Усе це дозволяє визначити ризикові групи пацієнтів і розпочати правильне лікування. Застосування багатьох апаратних методів, використання пульсоксиметрів для визначення сатурації кисню, температурний моніторинг, пульс, артеріальний тиск також дозволяють інтегрувати ці дані і прогнозувати розвиток процесу. Застосування всіх тих препаратів, які є в стандартах лікування дозволяють врятувати життя пацієнта. Несвідоме самолікування заборонене.  

Будь-які препарати для лікування Covid-19 треба застосовувати лише після консультації з лікарем. Фахівці радять уважніше ставитися до свого способу життя для профілактики захворювання: до здорового харчування, здорового сну, фізичної активності і дотримання протиепідемічних заходів, які унеможливлюють контакт з хворою людиною.

Читайте також: Вакцина за мільйон: чи зможуть українські вчені винайти ліки від коронавірусу?

Варто бути максимально обережними під час відвідування лікарень, амбулаторій, центрів вакцинації. Треба обов’язково носити маски, дотримуватися дистанції, оскільки скупчення людей є великим ризиком. Треба стежити, щоб в цей період не переохолоджуватися. Якщо виконувати ці рекомендації, то імунна система організму буде готовою до контакту з вірусом. Також важливо не нервувати та уникати стресів. Багато ускладнень з’являються, коли пацієнт починає нервувати, стрес в цьому випадку не є помічником. Також після отримання першої і другої дози вакцини треба бути максимально обережними, бажано обмежити свої контакти, варто оберігати себе поки напрацюється імунітет. 

Ті лікарні, які надають медичну допомогу для лікування пацієнтів з Covid-19, законтрактовані Національною службою здоров’я України і залежно від ступеня важкості їм надається певна сума. Спроможність лікарні закупити необхідну кількість лікарських засобів, виробів медичного призначення, щоб лікування проходило ефективно, залежить від управлінських рішень.

Нагадаємо, фахівці прокоментували, кому рекомендована третя доза вакцини від коронавірусу.