Ріст тіньової економіки на тлі протестів ФОПів та пандемії. Чому так відбувається, пояснює економіст

Ріст тіньової економіки на тлі протестів ФОПів та пандемії. Чому так відбувається, пояснює економіст

Вперше після Майдану доля тіньової економіки в Україні в 2020 році зросла. Про цей феномен, яким чином влада йому збирається протидіяти та про протести ФОПів, в ефірі Українського радіо розповідав старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай.

0:00 0:00
10
1x

 Сьогодні в центрі столиці активісти руху SaveФОП організували акцію протесту "Похорони мікробізнесу", під час якої у активістів сталися невеликі сутички з поліцією. Головною вимогою ФОПівців до влади, каже Юрій Гайдай, є скасування фіскалізації для всіх ФОПів: "Що мається на увазі? Відміна реєстрації розрахункових операцій, тобто, відміна обов’язку ФОПа видавати фіскальний чек". 

Коли говорити про ФОПів, додає економіст, це дуже різнопланова тема: "На спрощенці працюють різні галузі, різні сектори економіки, і основне призначення спрощеної системи оподаткування – зменшити адміністративне навантаження та зусилля і час на те, щоб заплатити податки. І другий аспект  – це зменшення податкового навантаження. І звалювати все в одну купу не можна, бо на кожну з галузей є різний економічний та фіскальний впливи".

Фінал цього протестного руху, прогнозує Юрій Гайдай, залежить від багатьох факторів: "Від того, хто буде двигуном цих процесів. За словами тих, хто мітингує, Їх у першу чергу, зачіпає фіскалізація сектору торгівлі електронікою, побутовими приладами. Більшість економістів, податківців сходяться на тому, що фіскалізація цього сектору – це обов’язкова передумова для того, щоб зменшити реалізацію контрабанди і сірого імпорту через ФОПи. Тому що, коли техніка, той же мобільний телефон завозиться в країну, де його можна завезти по цій відомій схемі "піджаків", коли люди багато разів перетинають кордон і як для  власного споживання завозять речі. Цей товар буде дешевший на 20–30%, ніж той, которий можна імпортувати легально". 

Зрозуміло, що з цим потрібно щось робити, адже таки чином все більше економіки заходить у тінь. "Це погано для держави та  її економічної безпеки", – зауважує експерт. 

За даними Мінекономіки, рівень тіньової економіки за підсумками 2020 року становить 30% ВВП, що на 3 відсоткових пункти вище показника 2019–го року при скороченні самого ВВП на 4%.  

Юрій Гайдай зважає на те, що попередній рік був дуже особливим для всіх економік країн: "Це був рік пандемії, протипандемічних заходів, як дуже сильно вплинули та міняли структури економік. Наприклад, багато часу неможлива була торгівля "з рук" на ринках, де багато тіньової економіки, якийсь час був дуже обмежений перетин кордону, що вплинуло на дрібниц сірий імпорт, також у нас дуже сильно стали розвиватися інтернет–площадки так звані маркет-плейси для реалізації різних товарів, котрі складніше контролювати, ніж класичні магазини. Також дуже змінилася структура робочої сили, багато-хто почав працювати з дому, пішли на організацію своєї роботи через ФОПів. Тому минулий рік важко порівнювати з попередніми".

Навіть Мінекономіки говорить про те, що їхні методи оцінки тінізації можуть не враховувати змін, які відбулися за попередній рік, зазначає економіст.   

Фото: Суспільне