Запастися терпінням і юридичною допомогою: як отримати компенсацію за вибух у будинку? Коментують експерти

Запастися терпінням і юридичною допомогою: як отримати компенсацію за вибух у будинку? Коментують експерти

21 червня в Білогородці стався вибух у 5-ти поверховій будівлі. Про наслідки, юридичні аспекти та виплату компенсацій постраждалим у трагедії, в ефірі Українського радіо говорять очільник Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтин Салій та адвокатка Юлія Сливченко.

0:00 0:00
10
1x

В результаті вибуху в 5-ти поверхівці села Білогородки Бучанського району Київської області, одна людина загинула, двоє потрапили до лікарні, шестеро — постраждали. У поліції Київщини вчора озвучили причину вибуху: спроба приховати вбивство.

"За результатами на місце виїхали підрозділи ДСНС, слідча оперативна група поліції, криміналістична лабораторія. Встановлено, що є труп чоловіка. За результатами його обстеження судово-медичним експертом встановлено, що він загинув не від наслідків пожежі, а внаслідок нанесення йому тяжких тілесних ушкоджень. Оперативники карного розшуку, а також кримінальна поліція Бучанського управління попрацювали і встановили особу, яка на даний час обґрунтовано підозрюється у скоєнні вбивства. Більш того, встановили, що 21-го червня особа прибула до будівлі з метою створення пожежі для приховання слідів скоєння вбивства", — прокоментував ситуацію очільник Головного управління Нацполіції в Київській області Андрій Нєбитов.

Начальник Головного управління ДСНС України в Київській області Василь Слободяник повідомив про те, що спеціальна комісія вже почала розглядати питання компенсації  постраждалим внаслідок пожежі. За його словами, якщо комісія попрацює і фінансів на місцевому рівні буде недостатньо, то комісія районного рівня звертатиметься до обласної для того, аби було виділено додаткове фінансування. Поки конкретних сум не назвали. 

Які конструкції будинків здатні витримати вибух, а які — ні?

За словами Костянтина Салія, монолітно-каркасні будинки, де повністю заливається бетонний каркас, здатні витримати вибух. 

"А от будинок, який не витримає вибуху — це будинки панельного типу. Вони будувалися із запасом міцності 55-60 років. Наприклад, Оболонь підходить до межі цього запасу міцності. Звичайно, у Києві такі будинки зможуть трохи довше постояти, бо у нас немає такої сильної сейсмічної активності, як, наприклад, в Балканських країнах. Але якщо трапиться подібний вибух, то панельний будинок отримає пошкодження, які не піддаватимуться ремонту. 

Хто приймає рішення про подальшу долю пошкоджених будинків?

"Є спеціалізована експертна організація, сертифіковані експерти, які несуть кримінальну відповідальність за свої висновки. Є інститут, який випробовує на міцність залишки будівельних матеріалів, тобто повністю йде інвентаризація цих тримальних конструкцій і приймається рішення: або відновлювати будинок і безпечно в ньому проживати протягом 50-70 років, або негайно зносити, щоб не зашкодити тим людям, які можуть там опинитися", — прокоментував Костянтин Салій.

Як нараховується розмір компенсації постраждалим?

"Наскільки ми можемо розуміти, там йде підрахунок ринкової вартості квадратного метра постраждалої будівлі. Також йде перевірка витрат, проектної документації на будівництво, транспортно-пішохідна доступність, вартість земельної ділянки. Як вони вираховують цю вартість? Думаю, ніхто не знає, навіть Прем'єр-міністр. У нас немає прозорості в цьому питанні, щоб люди самостійно, взявши калькулятор, змогли вирахувати на яку компенсацію вони можуть розраховувати. Тобто комісія колегіальним чином самостійно приймає рішення про те, скільки людям компенсувати або не компенсувати. 

Також, на жаль, у нас відсутня невідворотна допомога держави або місцевої ради потерпілим мешканцям територіальної громади. І це — величезна проблема нашої країни. Адже, щоб отримати допомогу, потрібно довести, що ти дійсно постраждалий і надати купу документів, які не мають відношення до трагічного випадку", — вважає Костянтин Салій.  

За словами Юлії Сливченко, кожен випадок — індивідуальний:

"Варто зауважити, що компенсацію правильно називати допомогою держави. В даному випадку відбувся не просто вибух, а вибух, причини якого ще точно не встановлені. Але є попередні версії. Тобто, неодмінно треба встановити в результаті чого сталася ця подія та винних осіб, адже саме винні особи мають нести невідворотну відповідальність за злочини, які вони вчинили. 

Із ЗМІ ми знаємо, що держава у вигляді місцевих органів взяла на себе зобов'язання, щодо допомоги людям, які є постраждалими і це — абсолютно нормальна практика усіх цивілізованих країн, де, відповідно, життя і здоров'я людини є найвищою цінністю. Правильна позиція місцевої ради: вона повідомила, що компенсація буде і, сподіваємося, що її слова не розходитимуться з ділом".

Чи має значення причина трагедії при виборі суми і виду компенсації?

"Враховуючи, що це допомога держави, а не компенсація, точну суму визначатиме комісія на місцевому рівні в Білогородці або Бучанському районі", — зауважила Юлія Сливченко. — "Це — їхня воля і їх бажання, в межах можливості. Однак, не варто забувати, що винні особи мають нести невідворотнє покарання. Якщо органами досудового розслідування буде встановлено, що винна одна особа, то, відповідно, після проведення досудового розслідування низки експертиз щодо такої особи, мають право стягувати відповідну шкоду з цієї особи".

Що чекає на людей, які не є власниками постраждалих квартир, а орендували їх?

"В даній категорії справ найважче довести наявність завданої матеріальної та моральної шкоди. Тож особам, які постраждали абсолютно точно не варто будь-яким чином поліпшувати стан житла, до моменту проведення оцінки завданої шкоди. Виключно оцінка завданої шкоди може говорити про те, що майно було втрачено. 

Що стосується осіб, які орендували квартири: досить важко довести, що те чи інше майно належало особам, які орендували приміщення, а не власникам. Якщо документів немає, то всю шкоду компенсують власникам. В подальшому орендарі не позбавлені права звертатися за відшкодуванням завданої шкоди в судовому порядку і вже в судовому порядку погоджувати розмір завданої шкоди. 

Підозрюю, що в Білогородці буде так само: людям, які орендували помешкання і потерпіли від злочину, втратили те чи інше майно, доведеться доводити завдану шкоду в судовому порядку", — прокоментувала Юлія Сливченко.

Наскільки легко довести завдану шкоду?

На думку Юлії Сливченко, людям давно треба усвідомити: це — абсолютно не простий процес, не пов'язаний із бюрократичним тяганинами:

"Я би сказала, що це — загальна практика усіх країн. Процес є тривалим і варто запастися терпінням і юридичною допомогою, адже в процесі досудового розслідування є ряд слідчих та процесуальних дій, які відбуваються за участі, в тому числі, й потерпілих осіб. Звичайно, в даному випадку важливо знати, які документи на якому етапі і кому подавати. Пам'ятайте: немає нічого неможливого, якщо діяти в рамках закону!"

Фото: Укрінформ