Як захистити своє авто від автокрадіїв: поради від експертів

Як захистити своє авто від автокрадіїв: поради від експертів

Експерт з автобезпеки Юрій Серветник та приватний детектив, колишній слідчий з розшуку авто Микола Чешко в ефірі Українського радіо розповіли, як працюють автокрадії та як захистити свій автомобіль від угону.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Де найчастіше викрадають автомобілі 

На даний час у зв'язку з встановленням великої кількості камер у місті Києві так звані "денні угони" взагалі прийшли майже на нуль. 99% викрадень відбуваються в нічний час за допомогою спеціального обладнання залежно від марки автомобіля. Вони варіюються в ціні від 500 доларів і закінчуються десятками тисяч доларів залежного від того, який прилад, який його принцип роботи, на які автомобілі та яких років випуску він розрахований. 

Найчастіше викрадення відбувається у дворі будинку. Якщо це більш професійні автовикладачі, вони слідкують саме за двором, а не за власником автомобіля. Вони приїхали та подивилися вночі на автомобіль, чи є в нього додаткова штатна сигналізація. Якщо це автомобіль до 30-40 тисяч доларів, вони, швидше за все, навіть при наявності недорогої системи захисту, підуть від того автомобіля. Якщо це автомобіль вище цінової категорії за 30 тисяч доларів, то вони, маючи деякі прилади, будуть сидіти, розбирати і знімати захист, який є в автомобілі. В деяких ситуаціях угони можуть тривати 4-6 годин, а в деяких лише 2-5 хвилин, якщо автомобіль незахищений. Крім того, поширеним є явище, коли вночі автомобілі розбирають на деталі. 

Як злочинець розуміє, що автомобіль захищений чи ні

Автозлодій просто бере тенісний м'ячик і кидає ним в авто. Таким чином, спрацьовує або не спрацьовує сигналізація. І так стає зрозуміло, чи захищене авто. У цей час він також може відстежити, чи вибігає власник до автомобіля. Він може попросити напарника про допомогу. Наприклад, один слідкує, а інший краде авто. Він може попросити його покласти якісь камінь під двері, аби заблокувати вихід із під'їзду. А інколи цим камнем б’ють по голові того, хто вибігає до авто, забирають ключі і їдуть на цьому автомобілі. Тому якщо у вас вночі спрацювала сигналізація на авто, не вибігайте на вулицю. Викликайте поліцію. А попередньо можна подивитися з вікна, що відбувається. Наприклад, якщо в салоні ввімкнене світло, це означає, що відкрили двері авто. Крім того, є GSM-сигналізація, яка надсилає сповіщення, чи відкриті двері в салон і чи заведений двигун. Але у будь-якому випадку вночі не вибігайте до свого автомобіля. Тому що автомобілів може бути багато, а життя лише одне. 

Як захистити свій автомобіль

Якщо ви не захистили свій автомобіль — це все одно як залишити свій гаманець на вулиці. Якщо вам його не шкода, то нехай так і буде. Крім того, ви ж не залишаєте свою квартиру відчиненою. Те саме варто зробити і зі своїм авто. Потрібно аби угон у професійного автокрадія займав не менше декількох годин. Відповідно, якщо у вас намагатимуться викрасти авто, ви отримаєте не одне сповіщення або почуєте звук сирени. 

Якщо ваш автомобіль виїжджає з салону, його також необхідно додатково перевірити. Досить часто саме працівники автосалонів можуть встановити вам додатковий трекер і сказати, що на даний автомобіль у них не взяли додатковий захист. Всі автосалони пропонують вам встановити захист у них для того, щоб взяти з вас більше грошей. Якщо ви його в них не встановлюєте, то один із працівників, знаючи про те, що у вас не встановлено захист, може покласти трекер вам в автомобіль, прописати додатковий ключ або просто повідомити автокрадіїв про те, що від них виїхав автомобіль без жодного захисту. Тому не варто довіряти захист дилеру. Краще довірити безпеку свого автомобіля професіоналам. Крім того, згідно із законом про захист прав споживачів, у пункті про гарантійні зобов’язання йдеться, що жоден сервіс не знімає нове авто з гарантії. 

Яким є мінімальний набір для захисту авто 

Якщо у вас нове авто, то, як мінімум, за тиждень до виїзду із салону ви маєте записатися на встановлення сигналізації і їхати до спеціалістів. Попередньо ви маєте дослідити інформацію про компанію, якій ви довіряєте авто. Тобто чи знають вони, як можна вкрасти ваше авто. Тому що якщо той, хто захищає ваше авто, не знає, як його вкрасти, то про жоден захист не може йти мови. 

Крім того, ви маєте розуміти, які системи комфорту ви хочете отримати. Адже, окрім системи захисту з встановленням сигналізації, ви отримуєте комфорт, наприклад, автозапуск, автоматичне закриття вікон чи люку, закриття дверей під час перемикання коробки передач тощо. 

Пристрої для захисту також залежать і від самого авто. Автомобілі брендів Mercedes та Volvo вважаються найбільш захищеними. Їм достатньо мати будь-який імобілайзер чи трекер, якщо авто заберуть евакуатором. Якщо мова йде про такі автомобілі, як Mazda, Toyota, Hyundai, то необхідно встановлювати цілий комплекс рішень, який не дозволить відкрити, завести ваше авто, і навіть якщо він заведеться, то захист не дозволить на ньому поїхати. Загалом це коштує 5-10% від вартості авто. 

Про американські автомобілі 

Більшість автомобілів з Америки йдуть з одним ключем. І майже всі можна завести простою викруткою. 40-50% авто в Америці без імобілайзера, тобто взагалі без захисту. Якщо ви є власником автомобіля, який пригнали з Америки, і вирішили купити на нього каско  не хочете встановити сигналізацію, читайте уважно договір. Якщо в договорі не буде прописано, що у вас один ключ, а буде стандартний договір, в якому йдеться про те, що у вас два ключі, вам просто не виплатять компенсацію за викрадений автомобіль. Крім того, технічний паспорт на автомобіль, дозвіл про реєстрацію транспортного засобу носіть з собою, або завантажте у додаток "Дія". Взагалі краще тримати вдома, а не в автомобілі. Бо якщо у вас вкрали авто з документами, це один із пунктів, коли вам не виплатять відшкодування.

Чи реально знайти вкрадене авто 

Якщо у вас викрали авто, потрібно негайно повідомити поліцію. І чим швидше ви це зробите, тим більше шансів. Якщо у вас викрали авто вночі, і ви зранку прокинулися і вже не побачили свого автомобіля, це одне питання. До вас слідчо-оперативна група може доїхати за 2-3 години. Якщо у вас викрали автомобіль протягом дня і це відбувалося десь в області, то шанси знаходження вашого автомобіля працівниками поліції досить високі. Також є шанси, коли ви вийшли з дому і побачили, що автомобіль від’їжджає від вашого будинку. 

Поліція виставляє дані номерні знаки в угон, але є деякі нюанси. Деякі автомобілі не виставляються в угон впродовж двох тижнів. Тобто номерні знаки виставлені, а по VIN-коду авто в розшуку не значиться. Або передача інформації в систему Інтерпол так само відбувається один раз на тиждень або навіть на два тижні. Крім того, системи відеофіксації, які в нас встановлені, не є панацеєю. Тобто пройде деякий час, і їх зможуть обходити. Наприклад, зараз вже встановлюють світлодіодну накладочку, яка повністю засвітлює номер автомобіля. Так само можна наклеїти наклейку на номер. 

Якщо злодій вночі їде на викраденому авто і у нього є ключ, він спокійно їде по місту і не порушує правил, бо у поліції немає підстав для зупинки авто. Якщо ж його зупинили, він можете сказати, що просто забув техпаспорт. Крім того, на думку Юрія Серветника, є питання грошей. І таку ситуацію, на жаль, можна вирішити у корупційний спосіб, тобто автокрадій може запропонувати поліції гроші і поїхати далі. 

Фото: pexels.com