"Втома від Нетаньягу більша за ризики від нового уряду" — експерт про можливу відставку прем'єр-міністра Ізраїлю

"Втома від Нетаньягу більша за ризики від нового уряду" — експерт про можливу відставку прем'єр-міністра Ізраїлю

Завтра, 2-го червня в Ізраїлю мають оголосити склад нового уряду, усунувши від влади прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу. Детальніше про події, що передували цьому, в ефірі Українського радіо коментує директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Що зараз відбувається в уряді Ізраїлю?

Завтра в Ізраїлю мають оголосити склад нового уряду. Праві та ліві зійшлися, щоб усунути від влади прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу. Цікаво, що і праві, і ліві, свого часу, були союзниками Нетаньягу і працювали з ним в уряді. Але, через певну політику Нетаньягу, через його складний характер, вони остаточно відмовилися від союзу з ним. І, власне, вибір постав складний: або йти на 5-ті вибори, що ізраїльським народом сприймається як катастрофа, або домовлятися та формувати технократичний уряд, який має на меті "повернутися до норми". Якщо це станеться, то, очевидно, в Ізраїлю відбудеться дуже серйозний прорив. Тому що вперше ліві та праві сили об’єднаються. 

"Технократичний уряд" чи 5-ті вибори: що краще?

Можу чітко сказати, що посили від представників майбутнього уряду (якщо він відбудеться) такі, що уряд не робитиме різких кроків і не займатиметься політиканством; спробує відновити стосунки із США та довіру в ізраїльського суспільства, яке серйозно розчароване популістичною позицією Нетаньягу. Втома від Нетаньягу набагато більша за ризики, які створюють поява нового уряду.

Чим саме Нетаньягу насолив суспільству і політикуму?

Нетаньягу — людина, без сумніву, харизматична і він би виграв вибори, якби ті відбулися. Але йому не дали такого шансу. І ця харизматичність багатьох дуже дратувала, адже він переберав на себе всю увагу, не долучав інших політиків до прийняття рішень, зверхньо домінував. Багато політиків, які працювали з Нетаньягу тривалий час, постійно говорили про інтриганство, про неможливість домовитися з ним. 

Як нещодавна війна в Ізраїлю вплинула на цю політичну конфігурацію?

Війна дещо спантеличила усіх. Думаю, що  для багатьох ізраїльських політиків ці події були сприйняті як спроба Нетаньягу залишитися при владі, знову зігравши на питаннях безпеки. Мені здається, що не вдасться Нетаньягу змінити ситуацію. Він розуміє, що вже не буде прем'єр-міністром і вбачає в цьому інтриги Білого Дому. А для Байдена Близький Схід не був першочерговою справою. Америка навіть намагалася мінімізувати свою присутність там. Але, по суті, Близький Схід сам увірвався в американську політику і змусив Блінкена їхати до них, формувати якусь позицію. Тобто Америка опинилася в ситуації, коли, так чи інакше, змушена була приймати рішення, але, швидше за все, не хотіла цього робити.

Наскільки перестановка в уряді вплине на регіон в цілому? 

Це буде залежати від того, як діятиме уряд. Я не дуже вірю, що можуть статися якісь серйозні зміни, щодо окупованих територій. Тобто, ніякого мирного процесу, запуску нового треку, швидше за все, не буде, адже новий уряд не має для цього мандату. У них є мандат "повернутися до нормальності". Другий момент полягає в тому, що в цей уряд не ввійшли араби, але араби їх підтримують голосами. Тобто вони, за допомогою арабських голосів, формують уряд. І це означає, що, цілком можливо, почнеться внутрішньо-ізраїльський діалог, в тому числі і про наслідки тривалої дискримінації багатьох речей, які, в тому ж числі, викликали нещодавні заворушення і етнічні протистояння. У арабів є всі шанси почати дієвий переговорний процес по всьому комплексу. Це означає, що є можливості не лише домовлятися, а й взаємодіяти. І для мене це — місточок переговорів між ізраїльськими та палестинськими політиками. Я розумію усю складність цього процесу, але вважаю його хорошим трендом, який треба підтримати. 

Про підтримку Нетаньягу релігійним крилом

Релігійне крило підтримало Нетаньягу, але є один цікавий момент: ізраїльська політика мінлива. Якщо завтра буде створено більшість і оголошено уряд, то частина релігійних партій почне активно співпрацювати з новим урядом і ситуація стане не такою гострою. Тому що є певні ресурси і всі хочуть отримати їхню частину. Тому, думаю, що прихильність до Нетаньягу не буде такою жорсткою і принциповою. 

Про наслідки для України від створення нового уряду

Нафталі Беннет — людина, яка мало дбає про Україну. Взагалі там існує багато упереджених та неоднозначних стереотипів про Україну. Це — певний виклик для нас, над яким потрібно працювати.

Фото  Ігор Семиволос, "Українське радіо"