Лукашенко перетворюється на муляж президента. Чи дійсно Білорусь планують приєднати до РФ

Лукашенко перетворюється на муляж президента. Чи дійсно Білорусь планують приєднати до РФ

Білорусь знову на перших шпальтах газет та в ефірі медіа у всьому світі. Зухвалий примус до приземлення у Мінську іноземного літака з опозиційним журналістом Романом Протасевичем на борту та його арешт спричинили обурення. Демократична спільнота закликає дати чітку, відчутну відсіч тим, хто влаштував цей акт повітряного піратства і державного тероризму. Хто може вплинути на Лукашенка, як завершиться його кар’єра в ефірі Українського радіо розповідає політичний експерт Євген Магда.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про вплив Росії на Білорусь

Ми з Білоруссю маємо тисячі кілометрів кордону, але за моїми спостереженнями, на сьогоднішній момент наші відносини на найнижчому рівні після проголошення незалежності обох країн. Розраховувати, що найближчим часом відбудеться щось позитивне, думаю, не варто.

Вважаю, що спецоперація з захоплення Романа Протасевича та Софії Сапеги — це вправна гра російських спецслужб. Білорусь не була самостійною в цій ініціативі.

Там, крім Протасевича, є ще й інші в’язні. Серед них, між іншим, чоловік, який довго жив в Києві, Олександр Федута.

Я уважно читав учорашній виступ Лукашенка і помітив, що там вплетені саме російські парадигми. Наприклад, "Ми готові бути центром нової Євразії". Лукашенко раніше так не говорив. Я не кажу, що його там під якимось контролем тримають, але риторика не його.

Читати далі: "Перспективи Білорусі визначають у Кремлі". Чи допоможуть санкції врятувати Протасевича?

Чи варто у такому випадку шукати важелі впливу на Росію, а не на Лукашенка

Думаю, що саме Лукашенко ухвалив рішення підняти винищувач, щоб примусово посадити іноземний літак. Та сама операція йому була подарована Росією, бо він сприймає Протасевича як свого особистого ворога. Є цікавий момент: за тиждень до Протасевича цим самим маршрутом летіла Світлана Тихановська, але проти неї така операція не була здійснена. Ми ж розуміємо, що така операція може відбутися лише раз. Це питання до того, хто більший ворог для Лукашенка. 

Про наступну зустріч Путіна і Лукашенка 

На мою думку, ця зустріч була запланована раніше. Лукашенко і Путін спілкуються постійно, предмет їхніх розмов — інтеграція Білорусі до складу Росії. Вважаю, що в нинішній ситуації, ті рішення Європейського Союзу абсолютно справедливі і логічні, така реакція ЄС і заганяє Лукашенка в обійми Путіна набагато швидше, ніж інші речі. 

У Білорусі ще є багато державних підприємств, які знаходяться у сфері інтересів Росії. Думаю, РФ планувала такий політичний аншлюс після виборів, які відбулися у серпні 2020 року, і зараз він може бути прискорений. Вважаю, що Росія розраховує отримати бажане від Лукашенка за максимальними обсягами десь у вересні цього року, коли відбудуться парламентські вибори в РФ. Росії потрібна не якась анексія Криму, а приєднання Білорусі. Тому вже з’являються певні публічні заяви. 

Невже Лукашенко втратив відчуття реальності

Це питання не до політолога, а до психолога. Проте Лукашенко при владі понад чверть століття, тому, думаю, багато речей він сприймає інакше, він вважає себе незамінним для Білорусі. Він перебуває у складній ситуації, адже ризикує завершити свою кар’єру невідомо де. Але й опинитися у статусі губернатора Мінської області Російської Федерації для нього теж неприємна ситуація.

Читати далі: Радник Тихановської про затримання опонентів Лукашенка, вплив Росії, ситуацію в Білорусі, міжнародну підтримку та відносини з Україною

Чи погодиться на приєднання до Росії білоруський народ

У Білорусі з 2015 року не проводяться соціологічні дослідження. Тоді лише 10-15% опитаних були готові зі зброєю у руках захищати країну від агресії НАТО чи Росії. Думаю, зараз Росія зробить усе, щоб російсько-білоруський кордон сприймався, як "дорога життя". Пам’ятаєте цю тему з часів Другої світової війни? Тому всі будуть діяти у цій парадигмі. Лукашенко перетворюється на муляж президента. Йому немає куди маневрувати, він своїми заявами спалив ус шляхи до ЄС. Думаю, що Кремль дуже добре вивчив психологію Лукашенка, тому підкинув ідею затримати опозиціонера, адже ніхто за це не зможе його покарати.

Зазначимо, Володимир Путін та Олександр Лукашенко проведуть переговори в Сочі 28 травня. Новина про неї з’явилася наступного дня після того, як у неділю посадили у Мінську літак Ryanair з опозиціонером.

Фото: AP