"Уникав прямих відповідей" — експерт про пресконференцію Зеленського

"Уникав прямих відповідей" — експерт про пресконференцію Зеленського

Сьогодні, 20 травня, у Києві відбулася пресконференція Володимира Зеленського, присвячена підсумкам двох років його президентства. Відповіді чинного президента на запитання від журналістів в ефірі Українського радіо коментує аналітик Центру спільних дій Олег Савичук.

0:00 0:00
10
1x

Чи є різниця між виступами президента на першій та другій пресконференціях?

На першій пресконференції (йдеться про попередню велику пресконференцію президента 20 травня 2020 року — ред.) президент виглядав як демократ; як людина, яка дотримується Конституції, яка розуміє що таке баланс влади, яким чином необхідно взаємодіяти з парламентом та урядом.

Сьогодні ж я побачив людину, яка усвідомила свої силу і вплив; розуміє певну "ляльковість" чинного складу Верховної Ради і Кабміну; може впливати на будь-які процеси або самостійно, або через депутатів чи РНБО в межах України і не приховує цього. 

Чи є певний символізм у місці проведення пресконференції?

Оскільки пресконференція відбулася на території заводу "Антонов", то я очікував на презентацію нового літака або нову розробку державного підприємства, але цього не було. Символізм, напевно, полягав у тому, що пресконференція проходила на фоні "Мрії" — найбільшого літака у світі, виготовленого в Україні. Тобто "Мрія" — як державна ідея України зараз і завжди. Але, за словами президента, місце було обрано через свої масштаби, у зв'язку з великою кількістю бажаючих взяти участь у марафоні. 

Про відповіді президента 

Відповіді президента не завжди були чіткими, крутилися навколо загальних фраз. Я помітив певну незавершеність відповідей на запитання журналістів, ухилення і небажання відповідати, уникання прямих відповідей. 

Наскільки робота журналістів на пресконференції була професійною?

Журналісти ставили гострі питання, зокрема про справу Шеремета, про ухвалення рішень президента через РНБО, "ляльковість" Кабміну тощо. Але відповіді звучали не завжди. Наприклад, президент відмовився відповідати на питання стосовно засобів прослуховування у журналіста програми "Схеми"; розслідування справ працівників Офісу президента; про вибори, які проведе Росія на території Донецької та Луганської областей.

Про падіння рейтингів президента за 2 роки правління

Це — особливість демократії. Все одно люди зневірюються у владі, адже та не може задовольнити інтереси усіх. Якщо згадати виборчу програму президента і те, яким чином він здійснював агітацію, як намагався сісти одразу на всі стільці, не відповідав на гострі запитання і відповідав загальними фразами. Виборцю це сподобалося і, відповідно, він підтримав чинного президента. Зараз же президенту потрібно робити вибір на користь певних груп виборців, тому ми бачимо падіння рейтингів, що є закономірним.

Але порівняно з іншими президентами, які були на посаді Зеленського, рейтинг після двох років правління досі позитивний. Бо немає людей, які могли б скласти чинному президенту конкуренцію в плані рейтингу. Люди, яких виставляють в соціологічних опитуваннях — це або люди, які були при владі з десяток років тому, або колишні президенти з відповідними амбіціями. Тому обирають того, хто ще має шанс щось змінити і дати позитивний результат. 

Чи прозвучали чіткі відповіді на запитання про мир і боротьбу з корупцією?

Деякі відповіді таки прозвучали. Стосовно окупованих територій, за словами президента, ймовірно будуть ініціювати референдум з питань Донбасу. Але яким чином це відбуватиметься, які питання обговорюватимуться і чи може взагалі президент це робити, Зеленський не відповів. Адже, відповідно до підписаного ним же Закону "Про всеукраїнський референдум", президент може ініціювати референдум із 2-х питань: стосовно внесення змін до Конституції (3-х її розділів) і за народною ініціативою. Тобто, жодне з цих питань не дозволяє йому самостійно виносити на референдум у Донбасі будь-які питання.

Щодо боротьби з корупцією, то, за словами президента, починаються реформи СБУ; створено Бюро економічної безпеки; буде ухвалено закон стосовно НАБУ, і таким чином знову запустять антикорупційну систему. А стосовно прізвищ 13-и олігархів, які президент відмовився називати (йдеться про розробку законопроєкту про олігархів, до якого РНБО зараховує 13 осіб — ред.), то він зробив дуже розумно. Адже, ці 13 людей могли подати відповідний позов про свій захист честі та гідності. Так як законопроєкт досі не ухвалений і навіть не представлений ані депутатам, ані народу України, і ніхто не знає за якими ознаками можна віднести того чи іншого громадянина до статусу олігарха. 

Чому Зеленський відмовився відповідати на запитання про ставлення до Путіна?

Як на мене, правильно було не відповідати на запитання "злочинець Путін чи ні?", адже це потім буде використано проти Зеленського в російських ЗМІ. Путін — все ж таки, людина, яка ухвалює рішення, впливає на людей, може вирішити проблеми з окупованими територіями в Криму та на сході України. Якщо з ним зайвий раз сваритися — ми не отримаємо жодних варіантів та важелів впливу на вирішення українських проблем. 

Про зустріч Зеленського з Путіним

Стосовно зустрічі з Путіним, то, за словами Зеленського, він буде цю зустріч ініціювати. І з дипломатичної точки зору, напевно, це правильно. Оскільки важливо і міжнародним партнерам показати, що Україна максимально бере участь в реінтеграції окупованих територій і намаганні умиротворити сторони, а також вивести окупаційні війська. Якщо ж Путін відмовиться від цієї зустрічі, то, відповідно, буде визнаний агресором і людиною, яка уникає відповідальності. 

Про "кадровий голод в Україні"

Ця проблема, напевно, буде актуальною протягом усієї діяльності цієї влади. Якщо людина планує йти в політику і керувати країною, то треба мати велику кількість експертів поряд. Але їх не було. І якщо поглянути на склад фракції "Слуга Народу" в парламенті, то побачимо, що це різні групи людей з різними ідеологіями. Одні не визнають окупацію, інші їздять до невизнаного президента Лукашенка, решта це засуджує. Відповідно, така різношерсність показує, що єдиної політики під час формування виборчих списків не було і набрали людей з різними поглядами, що зараз не грає на руку президента. 

Яке б запитання ви поставили президенту на пресконференції?

Чи пан президент не боїться, що ухвалені ним рішення, які суперечать Конституції і закону та загалом система, яку він будує, в один момент може зламатися? Що може прийти суддя, який не побоїться піти проти головнокомандуючого? Що прийде Конституційний суд, який почне визнавати закони і укази президента неконституційними? Тоді ця система завалиться, як картковий будинок, і треба буде щось із цим робити.

Фото — Офіс президента України, фейсбук-сторінка

Останні новини
Як Телеграм допоміг окупантам "вибирати" Путіна ― експертка
Як Телеграм допоміг окупантам "вибирати" Путіна ― експертка
Промінь рекомендує: Vivid Rose із треком "Японська слива"
Промінь рекомендує: Vivid Rose із треком "Японська слива"
"Ніколи, ще раз": Alina Pash та Zbaraski анонсували реліз спільного мініальбому
"Ніколи, ще раз": Alina Pash та Zbaraski анонсували реліз спільного мініальбому
"Це хороша новина" — військовий експерт про визволення острова Нестрига
"Це хороша новина" — військовий експерт про визволення острова Нестрига
"Не мовчи": Саша Чемеров вперше видав пісню, що 15 років є хітом його концертів
"Не мовчи": Саша Чемеров вперше видав пісню, що 15 років є хітом його концертів
Новини по темі
У твіті Зеленського для партнерів по НАТО не було нічого нового — Жовква
Росіяни запускають по Україні у середньому по 20 ракет на місяць — Риженко
"Україна стала відкриттям для світу": як визнання західними виданнями політичного впливу Зеленського сприятиме підтримці країни під час війни?
Українське Радіо було єдиним джерелом інформації в окупованому Ізюмі — ЗМІ
"Гідна відзнака за гідний вчинок": хто і як видає державні нагороди та чи можна їх забрати назад?