Експерти про догляд за ліжкохворими: які навички та засоби для цього необхідні?

Експерти про догляд за ліжкохворими: які навички та засоби для цього необхідні?

Догляд за лежачою людиною — непроста справа, яка потребує багато сил і часу. Як піклуватися про немічних близьких людей? Як скористатися послугами доглядальниць? Де шукати підтримки самотнім особам? Про це говоримо в ефірі Українського радіо з лікарем мобільної служби паліативної допомоги Благодійного фонду "СВОЇ" Зоєю Максимовою, експерткою ринку праці Тетяною Пашкіною, головою асоціації з медичної та психологічної реабілітації, професором Михайлом Матяшем та менеджером проєкту "Домашня опіка в Україні" міжнародного благодійного фонду "Карітас Україна" Галиною Курницькою.

0:00 0:00
10
1x

Як полегшити життя ліжкохворому?

Зоя Максимова зазначає, що дуже важливо облаштувати ліжко, на якому лежить людина. Щоб не з'явилися пролежні, потрібно уважно застелити простирадло: без складок, залишків їжі. Одяг на людині має бути просторий, без швів. 

Що більше рухів робитиме людина з вашою допомогою, то довше зберігатиметься рухомість суглобів. Є таке правило: щоб не було пролежнів, потрібно повертати людину що дві години: зігнути руку, підігнути коліно, висаджувати (якщо можна). 

Переодягати лежачу людину можна, перевернувши на боки: спочатку на один, потім — на інший. Для того, щоб пересадити людину, візьміть пояс, мотузку чи ремінець, який можна за один кінець прив'язати до краю ліжка, а другий дати в руки лежачому (якщо верхні кінцівки рухомі), щоб він зміг по ньому підтягуватися. Лежача людина має страх того, що зараз будуть з нею робити. Тому обов'язково перед будь-якою дією попередьте і розкажіть, що саме ви збираєтеся зробити. 

Цикл тематичних відеоінструкцій за доглядом таких пацієнтів можна знайти на YouTube-каналі "Догляд за лежачими хворими": як їх перевертати, мити, доглядати за волоссям. Відеоінструкції підготувало за матеріалами кафедри паліативної та хоспісної медицини Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика Німецьке товариство міжнародного співробітництва Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Відео були створені у співпраці з експертами Міністерства соціальної політики України, Геронтологічного інформаційно-консультативного центр Інституту геронтології НАМН України та Благодійного фонду допомоги онкохворим дітям "Краб".

Арсенал необхідних засобів для важкохворих або лежачих людей

За словами Зої Максимової, для покращення кровообігу можна робити масаж, використовувати зігріваючі мазі. Якщо людина 70% свого часу проводить в ліжку, їй потрібен протипролежневий матрац. Він працює за допомогою компресора, який то здуває, то надуває матрац. Це робиться для того, щоб не було тиску на кістки і на виступаючі поверхні. Його можна взяти в оренду в благодійному фонді взяти  або придбати приблизно за 1000 гривень. Також є спеціальні подушки, які теж можна підкладати у потрібні місця лежачій людині.

Як нагодувати та напоїти людину, прикуту до ліжка?

Зоя Максимова наголошує: обов'язково слідкувати за тим, чи ковтає людина, чи ні. Садимо або припіднімаємо і годуємо порцією, яку дозволено з'їсти за раз: не більше 150-200 г. Більшу кількість лежачій людині буде важко перетравити.

Годувати можна з ложки або зі спеціального шприца для годування, якщо людина погано ковтає. За допомогою блендера можна подрібнювати їжу для кращого ковтання і перетравлення. 

Є пацієнти з певними діагнозами, які, навпаки, не можуть ковтати рідку їжу. Тоді треба використовувати загущувач для їжі — спеціальний медичний або кулінарний агар-агар. Їжа має бути теплою. 

Як зрозуміти людину, яка не може говорити?

Якщо людина не розмовляє, доглядач може тільки здогадуватися, чого вона хоче. Дехто наголошує, що коли лежачий чогось хоче, він може бути неспокійним, подавати звукові сигнали або рухи, вказувати очима. Є такий гаджет, який слідкує за рухами очного яблука. Тобто лежача людина може показувати очима на літери на моніторі і таким чином пояснювати свої потреби. Якщо ж можливості придбати таку веб-камеру немає, то можна роздрукувати алфавіт і за допомогою рухів людини, читаючи певні літери, теж розуміти, чим допомогти. 

Про гігієнічні процедури для ліжкохворих

Це можуть бути певні засоби для сухого миття, які не потрібно змивати зі шкіри: креми, пінки. Це набагато простіше і зручніше, і вони не занадто дорогі. Можна придбати їх через Інтернет, можна звернутися до благодійних фондів. 

Також є спеціальні надувні ванночки для миття голови. Вони доступні та займають мало місця. 

Стосовно судна: доглядач використовує його, якщо людина лежача. Якщо ж людина може рухатися, користуватися потрібно біотуалетом або кріслом-туалетом. Підгузники слід обирати за критеріями ваги і зручності. Вони є звичайні і трусиками. Варто звернути увагу на те, як часто людина випорожнюється і обирати підгузник із потрібною ємністю. Також є багаторазові підгузники, які можна прати. 

Варто не забувати, що шкіра людини має дихати, тому слід використовувати спеціальні креми під підгузник, на основі цинкової мазі, щоб не було попрілостей. Не можна користуватися камфорним спиртом, тому що він робить шкіру більш щільною, не пружною. Якщо шкіра суха, зволожуємо її, або коли шкіра дуже волога з великим потовиділенням, використовуємо засоби, які будуть сушити її. 

Про доглядальниць: де знайти і яка вартість 

За словами Тетяни Пашкіної, останнім часом попит на таких фахівців збільшився, тому що є велика кількість людей, які не можуть доглядати за своїми родичами у зв'язку із різними обставинами. Шукають людей як із медичним досвідом, так і без, які перебуватимуть поряд, годуватимуть, здійснюватимуть прогулянки, тощо. Такі фахівці можуть оплачуватися погодинно або щомісячно. Сума залежить від складності роботи та часу, який працівник проводить із хворим. Це може бути 10, 20, 30 тис гривень. У маленьких містах, звісно, менше. Є випадки, коли наших доглядальниць беруть на роботу за кордон, і тоді зарплата значно вища

 

Як розпізнати та реагувати на психічні розлади у людей?

Михайло Матяш рекомендує спостерігати за змінами в поведінці, настрою, порушеннями сну хворого. Якщо змінюється звична поведінка людини, це має привернути увагу рідних. У таких випадках слід звернутися до спеціаліста. 

Якщо ми бачимо, що людина потребує допомоги, слід повідомити правоохоронця, викликати спеціаліста, не бути байдужими. Якщо серед рідних з'явилася людина із психічним розладом, треба зафіксувати розлади і впевнитись, що вони не є поодинокими; повідомити інших родичів, щоб не створювати конфліктних ситуацій і звернутися за обстеженням до спеціаліста. 

Де шукати мотивацію тим, хто доглядає за хворими?

Зоя Максимова рекомендує доглядальникам звертатися до психолога, який допоможе пережити складні ситуації. Адже важко мати ліжкохворого родича, а ще складніше, коли у нього з'являються психічні розлади. Перебувати в такому середовищі — велике випробування, яке позначається і на здоровій людині. Почуття провини за власне роздратування, фізична і емоційна виснаженість, наявність приниження доглядальника з боку хворого — все це дуже складно пережити. 

Як бути хворому, у якого немає близьких та рідних людей?

Галина Курницька радить звертатися у державні соціальні служби, які надають безпосередню допомогу, а також до громадських організацій, в тому числі і в організацію "Карітас". Там надають допомогу по догляду вдома за самотніми людьми, які потребують лікування. Така ж допомога надається родичам хворого, які хочуть ним опікуватися, але не мають потрібних навиків. 

"Карітас" допомагає в першу чергу самотнім та малозабезпеченим людям, які тимчасово втратили працездатність. Також опікується молодими людьми, надає соціальні послуги: догляд за тілом, миття, гігієна, годування, прибирання, піклування. Надає засоби реабілітації по догляду, які можуть допомогти полегшити опіку родичів за хворими; позичає в оренду засоби реабілітації, які хворий, разом із родичами, не можуть собі дозволити. Також "Карітас" надає соціальний супровід людям, які не знають куди звернутися за допомогою, щоб людина могла забезпечити догляд, якого потребує. 

Фото: ukrhealth.net