Реформа ЖКГ: експерти про те, що змінює закон, який набув чинності 1 травня

Реформа ЖКГ: експерти про те, що змінює закон, який набув чинності 1 травня

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг", який був ухвалений парламентом ще 3 грудня 2020 року. Закон покликаний врегулювати питання перехідного періоду у зв'язку із введенням в дію закону про житлово-комунальні послуги. Серед іншого, цим документом передбачається укладання публічних договорів про надання комунальних послуг зі споживачами. Що таке публічні договори, як вони працюватимуть та чи сприятиме законодавча новація зменшенню тарифів на ЖКГ Українському радіо розповіли керівниця житлово-комунальних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко та експерт з питань житлово-комунального господарства Олег Голубенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

"Нова редакція закону "Про житлово-комунальні послуги” була прийнята ще в 2017 році і він повинен був реалізуватися ще тоді. Але постійно складалися якісь несприятливі обставини і реалізація цього закону відкладалася. Й зміни, які ухвалені в новому законі зараз, удосконалюють, покращують норми закону ("Про ЖКГ" – прим. ред.). Насправді, щоб зробити договори публічними, достатньо було внести два рядки в діючий закон і нічого не змінювати. Тому тут були зовсім інші інтереси й кожна економічна група намагалася внести свої правки", – розповіла Тетяна Бойко.

Вона пояснила, що суть реформи ЖКГ, яка закріплюється в нормах нового закону, полягає в необхідності прийняття співвласниками усіх багатоквартирних будинків рішень про моделі організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання та розподілу електричної енергії та природного газу). 

Зокрема, якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з надавачем комунальної послуги відповідний договір, з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги. Такий договір є публічним договором приєднання.

"Договір, який передбачається за замовчуванням – публічний – діятиме, якщо співвласники не визначили жодну модель. Тоді за законом буде діяти індивідуальний договір, але без обслуговування внутрішньобудинкових систем. Внутрішньобудинкові системи або не будуть обслуговуватися, що є великою проблемою, або це будуть робити самі співвласники, які доручать це управителю чи ОСББ, ЖЕКу", – наголосила Тетяна Бойко.

Тому експертка зауважила, що мешканці багатоквартирних будинків відчують переваги нового законодавства лише, якщо будуть активно його використовувати. Разом з тим, Бойко підкреслила, що не варто очікувати зменшення вартості тарифів: "Те, що зараз пропонується -– це збереження status quo того, що є зараз. Єдине, що монополісти в ті тарифи зможуть закласти набагато більше всього, ніж є сьогодні. Тому про зменшення на комунальні послуги мова не йде".

Експерт Олег Голубенко в свою чергу пояснив, що публічний договір, передбачений новим законодавством, буде затверджений і погоджений зі всіма контролюючими органами та інституціями й оприлюднений безпосередньо самим постачальником: "Й далі можна буде укласти письмовий договір або підписати договір з іншим постачальником. Загалом йдеться про спрощену систему, аби не бігати безпосередньо за споживачем і в той же час зберегти можливість вибору постачальника".

Фото: pixabay