Україна піднялася у рейтингу паспортів: що це означає для українців

Україна піднялася у рейтингу паспортів: що це означає для українців

В оновленому індексі привабливості паспортів світу Україна піднялась на 6 позицій. Відтепер ми посідаємо 35 місце зі 110. Українці можуть подорожувати без візи або з візою після прибуття до 136 країн світу. Більше про рейтинг привабливості паспортів в ефірі Українського радіо розповіла експертка аналітичного центру CEDOS Олександра Слободян.

Чому Україна піднялася в рейтингу на 6 позицій 

Якщо ми повернемося до історії цього рейтингу, то він називався індексом, який відстежує візові обмеження. І він таким і залишився. Він відстежує кількість країн, куди громадяни, які мають паспорт цієї країни, можуть їхати без віз або отримати візу по прибутті. Японія у цьому індексі перша, і це та країна, яка має можливість в’їхати по безвізу у найбільшу кількість країн у світі. Україна піднялася в рейтингу за рахунок того, що Міністерство закордонних справ не припиняє своєї роботи і продовжує перемовини з деякими країнами щодо спрощення візового режиму. Зазвичай це так дзеркальні спрощення, тобто якщо Україна вводить таке спрощення, то й інша його вводить і дає можливість більш вільно пересуватись без віз або використовуючи по прибуттю в країну. Якщо ми подивимося на останній квартал, то, дійсно, було підписано кілька договорів переважно з невеличкими острівними країнами, в які тепер українці можуть їздити за спрощеними візовими правилами. 

35 місце у рейтингу: що це означає для України і світу 

Це означає, що громадяни нашої країни у вигляді туристів, маючи звичайні паспорти громадян, мають можливість приїжджати без віз у більшу кількість країн. Це не означає, що ми можемо говорити про те, що подорожі для громадян України є більш доступні, ніж для громадян іншої країни. У теперішніх умовах це залежить від тих правил, які діють і які стосуються саме короткострокових подорожей. Зокрема Європейський Союз намагався обмежувати і досі обмежує необов'язкові, тобто туристичні подорожі. З іншого боку, також має значення і саме розташування країн, тому що у нас може бути підписаний безвіз з країною, яка досить далеко розташована, і насправді щоб туди поїхати, потрібно зробити досить велику суму за авіаційний квиток. І така країна, мабуть, не дуже доступна. Тому цей індекс досить відносний. Мабуть, основна його функція стимулювати  державні органи, які відповідальні за безвізові правила, показувати, на якому місці країна знаходиться по відношенню до інших країн, щоб відповідальні органи продовжували вести перемовини про пом’якшення візових правил. Але це не означає, що якісь країни більш доступні чи менш доступні.

Чи стане паспорт вакцинації серйозним чинником для свободи пересування

Зараз правила, які стосуються пересування і свободи пересування змінилися за останній час. Ведеться активна дискусія стосовно того, чи наявність ковід-паспорта впливає на свободу пересування і чи це поглиблює нерівність між країнами. Тому що ті країни, які мають менший доступ до вакцини, це зазвичай більш бідні країни. Тому я дещо сумніваюся, що цей паспорт буде дуже поширений. Але ми вже бачимо, що є обмеження щодо подорожей громадян, які походять з країн, які гірше справляються з коронавірусною інфекцією, в яких слабкі медичні системи, в яких відсутнє відслідкування контактів.  

В Україні цифрові паспорти прирівняли до паперових або пластикових документів: як бути при перетині наприклад державного кордону 

Громадяни Європейського Союзу мають можливість подорожувати між країнами. Можливо, у майбутнього ми також будемо мати можливість подорожувати, не маючи на руках фізичного паперового паспорта, маючи тільки добре захищений паспорт в якомусь додатку. 

Фото: flickr.com