Готуй гаманець: експерт розповів, які продукти подорожчають напередодні Великодня

Готуй гаманець: експерт розповів, які продукти подорожчають напередодні Великодня

Держстат зафіксував зростання цін на споживчі товари. За даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, від початку року деякі овочі здорожчали на 25%, хлібобулочні продукти – на 5%, цукор – на 6%, яйця – на 3,5%. Середня вартість сала додала майже 8%, а молока – 4,5%. Найбільше здорожчала соняшникова олія – на 16%. Традиційно пік зростання цін припадає на Великдень, який православні християни відзначатимуть 2 травня. Скільки будуть коштувати у квітні продукти “великоднього кошика” в ефірі Українського радіо розповідає експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Чи зросте вартість яєць

Я хотів би сказати, що це максимум, але, якщо бути зовсім правдивим, напевно, перед Великоднем ми побачимо ще ріст. Це пов’язано з ажіотажним попитом, тому побачимо як яйця перед святом зростуть у ціні. Собівартість яйца залежить від динаміки цін на комбікорм, на зернові на світовому ринку. Коли ми зараз з вам подивимиося, що 60% вартості яйця  – це комбікорм, а на світовому ринку кукурудза сьогодні, наприклад, підскочила на 35%, то ми розуміємо, що вигудувати птицю, щоб довести до періоду несення яєць треба витратити певні кошти. Крім цього варто пам’ятати про заробітну плату працівників птахофабрик, а мінімалка у нас зросла, про енергоносії, а він теж недешевий сьогодні. Тому у листопаді собівартість яйця була 1 гривня 70 копійок, а сьогодні вона становить – 2 гривні 60 копійок. Ми маємо розуміти, що з такою собівартістю яйця, рентабельністю, оптовою торговою надбавкою, логістикою ми не купимо десяток яєць дешевше 35-37 гривень. Та й перед святами буде ажіотаж, тому, напевно, ми побачимо ріст цін, але після них, я маю надію, що ситуація більш-менш вгамується. А потім ми будемо чекати червня, нового врожаю, від якого буде залежати вартість продуктів харчування на наступний рік.

Читати далі: Чому в Україні зросли ціни на цукор, яйця та олію та чи варто чекати на їх зниження — аналізує експерт 

Чому у сусідній Польщі продукти коштують дешевше

По значній кількості позицій у Польщі ціна на продукти харчування навіть трохи нижча. Ми можемо побачити, що навіть в Іспанії українська олія дешевша, ніж у нас. Питання не в жадібності українських виробників. Базова ціна в Польщі і в нас однакова, там навіть продають нашу курятину, яку ми постачаємо в Європу. Питання у тому, що до ціни додаються відповідні податки і сплачуються вони за законами тієї країни, де йде реалізація товару. Податок на додану вартість присутній у будь-якій ціні товару. Податок на додану вартість на аграрну продукцію в Україні – 20%, а в Євросоюзі –  від 5% до 7%, що стосується промислових товарів, то такий податок там становить 20%. Вони таким чином намагаються здешевити ціну товару для свого населення. Коли ми беремо конкретно Польщу, то маємо розуміти, що польський аграрний виробник ще й існує в умовах достньої підтримки від держави. Тобто ціна на продукти, які виробляють польські фермери, вона об'єктивно враховує і ту дотацію, що дають їм з бюджету Євросоюзу. Євросоюз сильно захищає свій внутрішній аграрний ринок від будь-якої продукції з третіх країн. Попри те, що у нас договір з Євросоюзом про вільну торгівлю, там дуже жорсткі квоти на поставку української продукції. У кожній країні ціна формується з податків, з тих факторів, які є, тому дійсно наші сусіди мають нижчу ціну на деякий товар. Українська сім’я витрачає на продукти харчування 50% свого бюджету, а європейська –  12-18%.

Читати далі: Як після свят повернутися до нормального життя – поради медика 

Чи зміниться ціна на молочні продукти та ковбасу

За минулий рік ми з’їли менше м’яса, ніж у 2019 році. Це пряма залежність від наших доходів, адже чим багатше населення, тим більше м’яса  і фруктів воно з’їдає, а чим бідніше, то – більше хліба і картоплі. Вартість м’ясних продуктів за рік змінилися найменше серед інших продуктів харчування – на 7,5%. Так, перед святами виникне невеликий ажіотаж, але ціна на м’ясні продукти дуже високо не піднімуться, адже люди стали їсти менше м’яса. На молочну продукцію також не очікується велике зростання цін. По-перше, худобу вже виганяють на відкриті пасовища. По-друге, збільшується молоко сировини. До того ж у нас є Польща, яка активно постачає на український ринок молочну продукцію. Не думаю, що буде суттєва зміна ціни.

Фото: Pixabay.com